Ország-világ

2021.02.07. 12:15

Egyre zavarosabb válaszokat adnak Karácsonyék, hogy miért fizettek ki sokmilliós jutalmakat

A jutalmakra kérdeztek rá újságírók, most viszont már azt állítják, nem is jutalom az, amit válaszukban annak írtak.

Ritkaságszámba menő közleményben próbált meg a főpolgármesteri hivatal választ adni arra, hogy tavaly év végén miért fizettek ki több millió forintot egyes tisztségviselőknek. Érvelésük szerint a közpénzözön nem a karácsonyi jutalmakra, hanem a szakemberek kirúgására és a pártkáderek pozícióba helyezésére ment – számol be az Origo.

Szombat kora délután a Magyar Nemzet megírta, hogy a főváros konkrét nevek nélkül hozta nyilvánosságra a városházi főtanácsnokok és főosztályvezetők jutalmazásának listáját. A városháza nem fukarkodott a beosztottjaival, amit jól mutat, hogy akadtak rendkívül magas kifizetések a listán. A lap példaként hozott egy városházi főosztályvezetőt, aki több mint 7 millió forint kapott. Vele kapcsolatban csupán annyit tüntetett fel a főpolgármesteri hivatal, hogy havonta 850 ezer forintot keres. Ez pedig azt jelenti, hogy nyolc és fél havi fizetését kapta meg most bónuszként.

Ezzel szemben Karácsony Gergely a választás előtt még költséghatékony Budapesttel kampányolt. Egy nappal a Magyar Nemzet cikke után a főpolgármester kommunikációs csapata egy közleményben próbálta megindokolni a szokatlanul magas kifizetéseket. „A kiemelt három összeg nem karácsonyi jutalom, hanem az előző városvezetés által kinevezett tisztségviselők távozásával összefüggő tavalyi kifizetések” – írták vasárnapi sajtónyilatkozatukban.

A főváros tehát azzal érvel, hogy a több millió forint nem a karácsonyi jutalmakra, hanem a szakemberek végkielégítésére ment. Kérdés, mennyivel hangzik jobban, hogy a főváros a jutalmak helyett szakemberek eltávolítására és politikailag megbízható káderek pozícióba helyezésére költötte a pénzt. Csakhogy nem ez az egyetlen probléma a városháza válaszával: az adatokat kikérő Átlátszó ugyanis kifejezetten az év végi jutalmakra, és nem a végkielégítésekre (ami jogi értelemben nem számít jutalomnak) kérdezett rá, így feltételezhető, hogy a főváros nem a feltett kérdésre válaszolt – értékelte az Origo.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában