Ország-világ

2021.06.16. 14:36

Megkezdődött a Biden-Putyin csúcstalálkozó Genfben

Vlagyimir Putyin orosz elnök megérkezett szerdán Genfbe, ahol Joe Biden amerikai elnökkel tárgyal délután.

Genf, 2021. június 16. Vlagyimir Putyin orosz (b) és Joe Biden amerikai elnök köszönti egymást a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójuk elõtt 2021. június 16-án. MTI/AP/Patrick Semansky

Forrás: MTI / AP

Fotó: Patrick Semansky

Putyin végül elállt attól az eredeti tervtől, hogy a svájci államfő hivatalosan köszöntse őt a genfi repülőtéren, és helyette a landolás után azonnal a csúcstalálkozónak helyt adó villába indult a Genfi-tó partjára.

A tárgyalások várhatóan kora estig tartanak. Szűkkörű megbeszélés lesz először a két elnök és a két külügyminiszter részvételével. Ezután a két küldöttség bővített létszámban ül majd tárgyalóasztalhoz két, mintegy kétórás fordulóban.

A felek előre jelezték, hogy a csúcstalálkozó eredményeként nem számítanak komolyabb áttörésre a kétoldalú kapcsolatokban,

és valószínűleg lesznek nézeteltérések, de azt remélik, hogy a tárgyalások stabilabb és kiszámíthatóbb viszonyhoz vezetnek a két ország között.

A találkozónak helyt adó festői Villa La Grange-ba először az orosz delegáció, majd valamivel később Biden küldöttsége érkezett meg. A tárgyaló feleket Guy Parmelin svájci államfő fogadta.

A csúcsot fokozott járványvédelmi óvintézkedések mellett tartják meg, a küldöttségek tagjai számára kötelező a PCR-szűrés. A tárgyalásokat követően

a két elnök a hagyományoktól eltérően nem közösen, hanem külön tart majd sajtóértekezletet.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója újságíróknak kedden Moszkvában azt mondta, hogy az orosz-amerikai kapcsolatok állapota csaknem kritikus, a két elnök szerdai találkozójának elő kellene mozdítania a megértést köztük néhány kérdésben.

Moszkva felfigyelt arra, hogy Biden lehetségesnek tartja Ukrajna belépését a NATO-ba

– Ami Ukrajnát illeti, hallottuk, hogy Joe Biden hipotetikusan elképzelhetőnek tartja Ukrajna belépését a NATO-ba – mondta Peszkov a Pervij Kanal tévének adott interjúban. Peszkov szerint ez új elem, korábban Washingtonban ezt így nem mondták.

– Mi Moszkvában természetesen felfigyeltünk erre – mondta. A szóvivő biztos abban, hogy szükség esetén Vlagyimir Putyin orosz elnök pontosan meghatározza Moszkva ezzel kapcsolatos álláspontját.

– Putyin mindig pontos, ha arról van szó, hogy vörös vonalakat kell kijelölni az Oroszországi Föderáció szempontjából, különösen egy olyan nehéz megbeszélésen, mint amilyen a mai lesz – mondta Peszkov.

A szóvivő megismételte azt a moszkvai álláspontot, hogy az amerikai-orosz kapcsolatokban „el kell takarítani a romokat”.

Hangsúlyozta, hogy a két ország közötti párbeszéd az amerikai fél miatt szakadt meg, Vlagyimir Putyin és az orosz fél sosem volt a párbeszéd megszüntetésének a híve.

– Sok kérdést át kell beszélni, hogy újraindíthatók legyenek a munkafolyamatok (...), hogy tisztázzuk, mennyire súlyosak az ellentétek – tette hozzá.

Diplomáciai tulajdon

A genfi tárgyalásokon Peszkov szerint nem kerülhető meg a diplomáciai tulajdon kérdése. Arra utalt, hogy az Egyesült Államok 2017. szeptember 2-án bezáratta a San Franciscó-i orosz főkonzulátust, valamint a washingtoni kereskedelmi képviseletet és annak New York-i kirendeltségét. Az első két ingatlan diplomáciai mentességet élvező orosz tulajdon, a harmadik bérlemény. A történteket Moszkva nyíltan ellenséges lépésként értékelte, és követelte a vagyontárgyak visszaszolgáltatását. Fél évre rá, 2018. március 26-án Washington bezáratta a seattle-i orosz főkonzulátust (bérlemény) és a főkonzul rezidenciáját (orosz tulajdon) is.

Borítókép: Vlagyimir Putyin (balra) orosz és Joe Biden amerikai elnök köszönti egymást a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójuk előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában