Az erdészek is cáfolnak

2022.08.15. 15:05

Orbán Balázs: a baloldali álhírekkel ellentétben szó sincs a magyar erdők kivágásáról

Az új rendelet épp az erdők megújítását célozza - jelentette ki a kormányfő politikai igazgatója.

Kirándulók egy Budapest környéki erdőben

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

Orbán Balázs Facebook-oldalán reagált az erdőgazdálkodást érintő új rendeletet ért reakciókra. A miniszterelnök politikai igazgatója azt írta, 

"visszatetsző, hogy baloldali médiumok és politikusok is egyaránt azt sugallják, hogy az erdőgazdálkodást érintő, a napokban megjelent rendelet egyet jelent azzal, hogy a magyar erdőket mind egy szálig ki fogják vágni, 

mert az energiaválság miatt megnövekedett igényt a kormány a magyar erdők rovására akarja enyhíteni. Ez az állítás hamis, és ezt maguk az erdészek jelentették ki" - jelentette ki. 

Mint írta, a "helyzet úgy áll, hogy 

a rezsicsökkentésnek és a korszerűsítési programoknak köszönhetően drasztikusan lecsökkent a tűzifa iránti igény Magyarországon. Nagyságrendileg duplaannyi fa “termett” itthon évente, mint amennyit elhasználtunk. 

Ez pedig mára oda vezetett, magyarázta Orbán Balázs, hogy az erdők jelentős része úgynevezett “túltartott erdő”. Ráadásul ezek jellemzően nem őshonos, hanem rövid távú gazdasági érdekek mentén telepített fajtákból állnak, amelyek a hazai erdőállomány közel 40 százalékát teszik ki. Ez az állapot nem fenntartható – tette hozzá. 

Kifejtette: a mostani, egész Európát sújtó energiaválságban a megnövekedett hazai kereslet viszont 

lehetőséget teremt arra, hogy a meglévő, túltartott erdőállomány minél nagyobb részét új, egészségesebb szerkezetű, életerős, őshonos fajokból álló, hosszú távon hasznosítható, tarvágás nélkül is megújítható erdőkre cseréljük.

 Ha ez nem történik meg, nem marad Magyarországon más, csak elaggott, pusztuló erdőség.

Ez egy olyan kérdés, írta Orbán Balázs, amely túlmutat a napi pártpolitikán és az ideológiai jellegű szembenállásokon, s nem mellesleg komoly szakmai kérdés. Ezért 

az erdészek maguk is megszólaltak, az Országos Erdészeti Egyesület hivatalos álláspontjában hangsúlyozta, hogy az erdőkért dolgozó szakemberek továbbra is a fenntarthatóság szellemében fogják végezni a munkájukat, és „felelőtlen erdészeti beavatkozásoktól semmiképpen sem kell tartani”.


Mint írta, a kormány azon dolgozik, hogy egyetlen magyar háztartás se szenvedjen hiányt energiában. Ma a háztartások közel negyede fűt fával, a kínálat növelése az ő helyzetükön is segít. A mostani, egész Európát sújtó energiaválságban a fő cél az, hogy a lakosság energiabiztonságát garantáljuk, és hogy a gáz mellett az alternatív fűtési lehetőségekhez való hozzáférést is segítsük.

Orbán Balázs kijelentette: 

a baloldali álhírekkel ellentétben szó sincs a magyar erdők kivágásról. Épp ellenkezőleg, a rendelet azok megújítását célozza.  A hazai erdők továbbra is biztonságban vannak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában