Felmérés

2022.11.22. 06:30

A többség szerint Brüsszel fizethetne

Ellenzik a magyarok az uniós források visszatartását.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke felszólal az Európai Parlament mini plenáris ülésén Brüsszelben 2022. november 9-én

Forrás: AFP

Fotó: Valeria Mongelli

Tízből hatan, a megkérdezettek 59 százaléka szeretné, hogy Brüsszel ne tartsa tovább vissza a Magyarországot megillető európai forrásokat – derül ki a Néző­pont Intézet legfrissebb felméréséből. Minden harmadik ellenzéki szavazó, de még a fiatalok többsége szerint is ki kellene fizetni hazánknak a két éve visszatartott összeget.

Arra a kérdésre, egyetértenek-e azzal, hogy az Európai Unió visszatartja a Magyarországnak megítélt pénzügyi támogatásokat, a magyar választók döntő többsége nemmel válaszolt.

Csak egyharmaduk, 33 százalék jelezte, hogy egyetért a brüsszeli eljárással.

Érdekes, hogy bár az ellenzéki pártok támogatják Magyarország pénzügyi szankcionálását, a kormánykritikus szavazók ebben a kérdésben megosztottak, 41 százalékuk, vagyis harmaduk ellenzi a hazánkat megillető európai források visszatartását.

Nem csak saját választóik megosztottsága miatt remélhetnek kevés belpolitikai hasznot a baloldali pártok a brüsszeli politika támogatásától. Ugyanis nincs olyan társadalmi csoport, amelynek abszolút többsége egyetértene azzal, hogy a jelenlegi helyzetben Magyarország ne férjen hozzá az uniós pénzekhez. Még az általában kritikusnak mondható ­18–29 évesek és a felsőfokú végzettségűek köré­ben is a megkérdezettek ötven-ötven százaléka – negyven százalék ellenében – ellenzi az uniós források további visszatartását. 

A Nézőpont Intézet felhívja a figyelmet, hogy miközben a magyar kormány mindent megtett az elmúlt hónapokban a Brüsszellel való megegyezés érdekében, számos, az elveivel és értékeivel összeegyeztethető kompromisszumot kötött – az Integritási Hatóság létrehozásától a vagyonnyilatkozati rendszer szigorításáig –, úgy tűnik, az Európai Bizottság halogatja a döntését.

Az intézet közvélemény-kutatása november 2. és november 4. között készült, ezer fő telefonos megkérdezésével, a kutatás reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra.

A teljes cikket itt olvashatja el

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában