Felmérés

2023.02.03. 22:07

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc népszerűsége mélyponton van

Habár a DK minden erejével azon van, hogy elhitesse híveivel: Magyarország következő miniszterelnöke Dobrev Klára lesz, egy tegnap ismertetett felmérés ellentmond ennek. A kutatást ráadásul a baloldalhoz köthető 21 Kutatóközpont készítette.

Gyurcsány Ferenc és felesége, Dobrev Klára

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az elemzés szerint 

a magyar társadalomban még mindig Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc a legelutasítottabb politikusok. 

A 21 Kutatóközpont közvélemény-kutatásán a válaszadók közel fele (45 százalék) nem szívesen látná fontos politikai szerepben Dovrev Klárát, a férjéből pedig még az ellenzéki szavazók sem kérnek – ismerteti az eredményeket a Magyar Nemzet.

A 21 Kutatóközpont a legismertebb ellenzéki pártvezetők kedveltségét és elutasítottságát vizsgálta január 18. és 23. között, az adatfelvétel során ezer embert kerestek meg telefonon. Először azt a kérdést tették fel, hogy az adott politikust „szívesen látná-e fontos politikai szerepben” a válaszadó, majd a kérdésre nemmel válaszolóktól még azt is megkérdezték, hogy az adott politikus számára inkább közömbösnek számít-e, vagy semmiképp sem látná szívesen. A grafikonon és az elemzésben csak az adott politikust ismerők válaszainak megoszlása szerepel:

a felmérésben részt vevők 67 százaléka semmiképpen sem látná szívesen fontos politikai szerepben a volt miniszterelnököt, a DK elnökét. 

Mivel Gyurcsányt a válaszadók 99 százaléka ismeri, a teljes népességben is kétharmados Gyurcsány elutasítottsága. Nemcsak a kormánypártiak tartják ellenszenvesnek a DK elnökét, az ellenzéki szavazók ötven százaléka is egyértelműen elutasította.

A Magyar Nemzet felhívja rá a figyelmet: az már új fejleménynek számít, hogy a felmérés szerint Gyurcsány után Dobrev Klára következik az elutasított politikusok listáján, 

a válaszadók közel fele (45 százalék) nem támogatja a DK-s árnyékkormány vezetőjének politikai szerepvállalását. 

Dobrev a kormánypárti és a bizonytalan szavazók között hasonló értékeket kapott, mint a DK elnöke, az ellenzékiek körében azonban sokkal pozitívabb a mérlege: 59 százalékuk szívesen látná Gyurcsány feleségét fontos politikai szerepben és csak 17 százalék utasítja el élesen. Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki szavazók Dobrevnél csak Donáth Annát és Karácsony Gergelyt kedvelik jobban. 

A Magyar Nemzet teljes cikke további részletekkel ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában