Demográfia

2023.07.25. 11:08

Évtizedes mélypontra süllyedt a születési ráta Európa-szerte

Nyugat-Európában és a kontinens északi országaiban is egyre kevesebb gyermeket szülnek a nők – írja a V4NA.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Németországban a születési ráta 2022-ben tízéves mélypontra süllyedt, miután csupán 738 819 gyermek született

– közölte a szövetségi statisztikai hivatal.

A születési ráta ezzel 2021-hez képest nyolc százalékkal, 1,46 gyermekre esett egy nőre vetítve, ami a legalacsonyabb szint 2013 óta, amikor egy nő átlagosan 1,42 gyermeket szült – olvasható a V4NA cikkében.

Ahhoz, hogy egy ország népessége – bevándorlás nélkül – ne csökkenjen, a magasan fejlett országokban tisztán matematikai értelemben egy nőnek körülbelül 2,1 gyermeket kellene szülnie

– magyarázták megállapításaikat a demográfusok. 2022-ben egyébként minden szövetségi államban – különösen Hamburgban és Berlinben – csökkent a ráta, a fővárosban tíz százalékkal. Eközben a születésszám csökkenése Brémában volt a legenyhébb, négy százalékkal.

Érdekesség, hogy amikor 1973-ban kezdték a nyilvántartást, a nők még átlagosan 1,57 gyermeket szültek. Az anyák átlagéletkora első gyermekük megszületésekor 30 év körül volt, az apáké pedig 33 év körül.

Nem csak Németországban zuhant az újszülöttek száma. A Max Planck Demográfiai Kutatóintézet „Human Fertility Database” adatbázisa szerint

Dániában tíz százalékkal, Norvégiában és Svédországban pedig egyenként kilenc százalékkal csökkent a születések száma az előző évhez képest, tehát hasonló mértékben, mint Németországban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában