Ostrom alatt áll Európa

2023.08.08. 08:19

A Nigerben kialakult helyzet miatt ismét milliók indulhatnak útnak Európa felé (videó)

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy az illegális migránsok minél gyorsabban be akarnak jutni az Európai Unióba, tudván, hogy jövőre uniós választások lesznek.

MW

A szubszaharai térségből érkezett illegális bevándorlók egy parkban a második legnépesebb tunéziai városban, Szfakszban 2023. július 21-én. Az észak-afrikai ország migrációs válsággal küzd azóta, hogy a fekete-afrikai országokból és a Közel-Keletrõl menekülők Líbia helyett már Tunézián keresztül próbálnak meg eljutni a Földközi-tenger partjára, és átkelni rajta Európába

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Meszara

Rossz érzések keríthetik hatalmába az embert a szerb–magyar határról érkező híreket figyelve. Szinte nincs olyan nap, amikor ne érkezne hír lövöldözésről, arról, hogy migránsok, embercsempészek lövik egymást a délvidéki oldalon. Különösen aggasztó, hogy a szerb különleges erők tagjai gépkarabélyokat, mesterlövészpuskákat is lefoglalnak a migránsoktól és az embercsempészektől. 

– Napjainkra már több az eszkimó, mint a fóka – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója, hozzátéve: az embercsempészetből élő szervezett bűnözői csoportok száma jelentősen megnőtt, és ők az üzleti érdekeik miatt területszerző háborúkat folytatnak egymással. A szakember szerint ugyanakkor az illegális migránsok is fegyverkeznek az egyre erőszakosabb embercsempészektől, sőt egymástól is tartva. 

– Mindenki szeretne minél gyorsabban bejutni az Európai Unióba, tudván, hogy jövőre uniós választások lesznek, és okkal tartanak attól, hogy egy új szellemű uniós vezetés meggátolhatja, hogy olyan egyszerűen, problémamentesen be lehessen jutni az unióba, mint jelenleg.

Érhető, hogy a bevándorlók mihamarabb szeretnének a schengeni határokon belül lenni – tette hozzá Horváth József.

A biztonságpolitikai tanácsadó szerint az a régi-új uniós terv, amely szerint az illegális migránsokat kötelezően szét akarják osztani a tagállamok között, nagyban befolyásolja a szervezett bűnözői csoportok akcióit, az illegális bevándorlók mozgását. 

– Az illegális bevándorlóknak pozitív üzenet, a szervezett bűnözőknek pedig negatív üzenet volt a kvótarendszer bejelentése – jegyezte meg. Horváth József rámutatott, az unió vezetésének deklarált célja, egyben a kötelező elosztásnak és az ellenőrzött, legális migránsútvonalaknak az egyik fő indoka az, hogy kiiktassák a szervezett bűnözői köröket. Ami egyébként az illegális bevándorlóknak is tetszene, hiszen nem kellene euróezreket fizetniük azért, hogy a schengeni határon belülre jussanak.

Horváth József szerint amennyiben a helyzet Nigerben, a közép-afrikai zónában eszkalálódik, akkor nem egy-két millió emberrel kell számolni, hanem nagyságrenddel nagyobb tömeg indulhat el Afrikából, amit a jelenlegi állapotában az Európai Unió már nem fog tudni kezelni.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában