Ukrán válság

2023.08.14. 06:15

Hazaárulás miatt börtönbüntetésre ítélték az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt tábornokát

537. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz hadifoglyok a nyugat-ukrajnai Lembergi területen lévő börtönükben 2023. augusztus 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Vitalij Noszacs

A német pénzügyminiszter támogatja, hogy országa adjon Taurus rakétákat Ukrajnának

Christian Lindner német pénzügyminiszter hétfői kijevi látogatásakor újságírók előtt reményét fejezte ki, hogy mielőbb megoldják Ukrajna Taurus típusú rakétákkal való ellátásának kérdését, mivel ezek szerinte „segítenek közelebb hozni Ukrajna győzelmét” az Oroszország által kirobbantott háborúban.

Ukrajnának meg kell nyernie a háborút. Ezért részben a mi felelősségünk annak biztosítása, hogy Ukrajna pillanatnyi ereje mindig nagyobb legyen, mint a Putyin háborújából fakadó brutalitás

 – hangoztatta Lindner, aki hangsúlyozta, hogy 

a német kormány elkötelezett amellett, hogy mindent megtegyen Ukrajna katonai képességeinek megerősítése érdekében.

A miniszter a Taurus nagy hatótávolságú rakéták kijevi szállítását kommentálva megjegyezte, hogy a kérdésben a szokásos eljárás zajlik, azaz egyeztetések a többi NATO-tagországgal arról, milyenek Ukrajna szükségletei, és miként lehet ezeket kielégíteni. 

Mivel tudom, hogy sokan támogatják az ilyen jellegű segítségnyújtást, ahogy én személy szerint is, remélem, mihamarabb tisztázódnak ezek a kérdések

 – szögezte le a miniszter a Jevropejszka Pravda hírportál tudósítása szerint.
Az óránként csaknem ezer kilométeres sebességgel repülő Taurus rakéták a német légierő legmodernebb fegyverei közé tartoznak, akár ötszáz kilométeres távolságban is képesek célokat eltalálni, és nagyon alacsonyan, kevesebb mint ötven méterrel a föld felett repülnek, így az ellenséges radarok számára szinte láthatatlanok. 
A német pénzügyminiszter Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel Ukrajna és a német KfW állami bank együttműködésének kilátásairól tárgyalt. 

Megbeszéltük Ukrajna és a német hitelintézet (KfW) együttműködési lehetőségeit. Öt közös beruházási projektet valósítunk meg 247 millió euróért, és további hármat készítünk elő 73 millió euróért. A fellendülésben a német vállalkozások részvételére számítunk

 – írta Smihal a Telegramon. 

Lindner a maga részéről azt emelte ki, hogy Németország továbbra is támogatja Ukrajnát, és az együttműködési projektek hosszú távúak lesznek.

Tengeri drónok megsemmisítéséről tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

Az ukrán fegyveres erők által „terrortámadásokhoz” használt, személyzet nélküli csónakok gyártásának és tárolásának helyszíneire mért az éjjel csoportos csapást az orosz haderő nagy hatótávolságú, tengeri telepítésű precíziós fegyverekkel – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn. 

A tábornok szerint a csapás elérte célját, és az összes – meg nem nevezett – célpont megsemmisült. Az ukrán fél július közepén tengeri drónokkal rongálta meg a Krími hidat, amely a 2014-ben elcsatolt félszigetet köti össze az orosz szárazfölddel a Kercsi-szoroson át, majd egy orosz hadi- és tankerhajót is.

Konasenkov arról számolt be, hogy az elmúlt nap folyamán ukrán támadások sorát verték vissza, és azt állította, hogy a frontvonalon elszenvedett ukrán veszteségek meghaladták a hatszáz főt. Közülük, mint mondta, több mint 240-en a donyecki régió déli részén estek el. A megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai célpontok között nevezett meg egy Sz-300-as légvédelmi rendszert, két harckocsit, egy német Panzerhaubitze-2000-es, egy francia CAESAR és három lengyel Krab önjáró tarackot, egy spanyol Alacran önjáró aknavetőt, egy brit FH-70-es és három amerikai M777-es tarackot, valamint egy lőszerraktárt.
Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője hétfőn az orosz TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy 

a térségben az ukrán ellentámadás még mindig tart, de már kifulladóban van, és szó sincs az offenzíva második hullámáról. 

Azt hangoztatta, hogy a frontvonalon még mindig van néhány forró pont, ám az orosz hadsereg kiképzettsége 

teljesen más szinten áll, mint fél évvel ezelőtt.

A moszkvai katonai tárca szerint az Ukrajnával határos Belgorod megye légterében hétfőn két ukrán drónt lőtt le a légvédelem. 

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi csapást. A Donyeck megyei Jurjivkában egy hatéves gyerek megsebesült, Herszon megye orosz megszállás alá került részén találat érte a korszunkai Szűz Mária-kolostort.

Bahmut melletti területek visszavételéről számolt be az ukrán védelmi miniszter helyettese

Az ukrán erők három négyzetkilométert szabadítottak fel a Donyeck megyei Bahmutnál - jelentette be hétfőn Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes.

Kiemelte, hogy 

összesen már negyven négyzetkilométert vett vissza az ukrán hadsereg orosz erőktől a bahmuti csatározások déli szárnyán. 

Megjegyezte, hogy az oroszok az elmúlt héten megpróbálták visszaszerezni elvesztett pozícióikat Bahmuttól nyugatra, Kliscsijivka, Andrijivka és Kurgyumivka településeknél.

Ukrán katonák az orosz katonákat megadásra felszólító röplapokat tartalmazó lövedékeket lőnek Grad rakéta-sorozatvetővel az orosz állásokra a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Bahmut térségében 2023. augusztus 13-án
Forrás: MTI/AP/Libkos

Maljar elmondta azt is, hogy az ukrán csapatok sikereket értek el a donyecki régió déli részén, Urozsajne településnél, valamint tovább nyomulnak előre a Zaporizzsja megyei Melitopol és Bergyanszk irányába. Megerősítette, hogy az ukrán hadsereg „sikeresen teljesítette feladatát” a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján, a dél-ukrajnai Herszon megyében.

Hazaárulás miatt börtönbüntetésre ítélték az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt tábornokát

Egy kijevi bíróság bűnösnek találta hazaárulásban, terrorcselekmény kísérletében, valamint lőszer jogellenes birtoklásában, és 12 év börtönre ítélte hétfőn Valerij Sajtanovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) volt vezérőrnagyát - hozta nyilvánosságra az SZBU és az ukrán főügyészség.

A börtönbüntetés mellett a bíróság a volt SZBU-tiszt vagyonának elkobzását is elrendelte. 

A vád szerint a férfi olyan információkat gyűjtött össze, amelyek államtitkot képeztek, és azokat az orosz szakszolgálatok képviselőinek továbbította. 

A vizsgálat megállapította, hogy a tisztségviselő Bobil fedőnéven állt kapcsolatban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ezredesével, Igor Jegorovval. Utóbbi 2014 nyarán egyik szervezője volt a Donyec-medence orosz megszállásának és terrorista cselekményeknek - közölte az SZBU.

Orosz hadifoglyok a nyugat-ukrajnai Lembergi területen lévő börtönükben 2023. augusztus 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotó: Vitalij Noszacs / Forrás: MTI/EPA

Az ukrán hírszerzés szerint az elítélt az orosz különleges szolgálatok utasítására az Ukrán Biztonsági Szolgálat volt tagjai közül verbuvált embereket terrorcselekmények elkövetésére.

Az elítéltet beszervező orosz FSZB-s ellen távollétében folytatja le a büntetőeljárást az ukrán bíróság.

Ukrán teherhajót tartóztattak fel az oroszok (videó)

Oroszország vasárnap a Fekete-tengeren megszállt egy teherhajót. Ukrajna mindezt „szándékos támadásnak” és „kalóztámadásnak” nevezte. Moszkva közölte, hogy azért állította meg a Sukra Okan nevű, palaói zászló alatt közlekedő szárazáru-szállító hajót, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az nem szállít „tiltott árut” Ukrajnába.

A holland légtérbe tartó orosz bombázókat tartóztatott fel a dán légierő

A holland légtérbe tartó orosz bombázókat tartóztatott fel a dán légierő - közölte a holland királyi légierő hétfőn.

A légierő szóvivője szerint hétfő reggel riadókészültséget hirdettek, amikor két a két orosz repülőgép megközelítette a Benelux-államok légterét. A holland védelmi minisztérium gyorsreagálású riasztást adott ki, ami akkor lehetséges, amikor azonosítatlan repülőgép közeledik a holland légtér felé. 

A légvédelem két F-16-os vadászgépet küldött fel a levegőbe, a dán légierő azonban időben feltartóztatta és visszafordította a gépeket, így a bevetés szükségtelenné vált.

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videofelvételről készült képen az orosz légierő két Tu-22M3 hadászati bombázó repülőgépe járőrözik Fehéroroszország légterében 2022. február 10-én 
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

A szóvivő hozzátette: nem ritka hogy orosz repülőgépek megközelítik, sőt megsértik egy európai ország légterét.

Hollandia a NATO-követelmények részeként Belgiummal megosztva figyeli a Benelux-légtereket, és évente átlagosan néhány alkalommal ad ki gyorsreagálású riasztást. A holland légtér az Északi-tengeren határos Dániával.

Ukrajna több tucat katonát veszített

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) több tucatnyi katonáját vesztette el a hétvégén az Urozsajnoje melletti harcokban. Erről Jan Gagin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetőjének tanácsadója számolt be hétfőn a TASZSZ-nek.

"A hétvége Urozsajnoje térségében feszült volt. Az ottani harcok nem szűntek meg. A hírszerzés szerint több tucat ukrán katona holtteste maradt a csatatéren" - mondta Gagin.

Az AFU katonái az orosz tüzérség sűrű tüze miatt nem tudták elszállítani a bajtársak holttesteit. Gagin hozzátette, hogy a település környékén továbbra is feszült a helyzet.

Ukrajna kifogyott a Grom rakétákból

Vaszil Dandykin katonai szakértő az Izvesztyija című lapnak adott interjúban emlékeztetett arra, hogy a múlt héten az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) fokozták a pilóta nélküli légi járművek (UAV) segítségével végrehajtott támadásokat.

Dandykin elmondta, hogy az orosz hadsereg az utóbbi időben aktívan részt vesz a dróntámadásokban. Moszkva különösen a drónok repülőtereit, tároló- és gyártóhelyeit támadta. A szakértő szerint a támadások Ukrajna keleti, középső és nyugati régióit érintették. Hozzátette azt is, hogy az orosz műveletek "befolyásolják az ellenség képességeit".

"Hosszú ideig nem lesznek képesek [az AFU] ugyanígy folytatni. Emellett kevés rakétájuk maradhat az S-200-asokhoz, és úgy tűnik, hogy az AFU kifogyott a Grom rakétákból - az utóbbi időben nem hallottunk róluk semmit" - zárta szavait Dandykin.

Probléma van az új Leopardokkal

Az Ukrajnának szánt belga Leopard 1A5BE harckocsik tűzvezető rendszerével kapcsolatosan problémák léptek fel. Erről David Axe cikkíró számolt be a Forbes amerikai kiadásában megjelent cikkében.

Axe kifejtette, hogy az 1A5BE harckocsik a belga tervezésű SABCA SLS rendszerrel rendelkeznek. A fegyverek jobb pontosságáért azonban Belgiumnak többletköltségeket kellett fizetnie. A belga SABCA különleges gondozást és karbantartást igényel.

Az újságíró szerint Németország azt tervezi, hogy az 50 harckocsiból csak 30-at küld Ukrajnának, mivel a maradék 20-at szétbontják, hogy a fő járművek - köztük az SLS-ek - javításához szükséges utánpótlást beszerezzék. Az RMS másik problémája a vékony acélpáncélzat, amely nem véd "semmi ellen, ami erősebb, mint az oroszok nagy kaliberű géppuskája".

Korábban arról számoltak be, hogy a német Rheinmetall cég 50 Leopard 1 harckocsit vásárolt Belgiumtól Ukrajna számára. A járműveket a konszern düsseldorfi létesítményeiben fogják felújítani, majd Kijevbe küldik.

Ukrajna 15 drónt és 8 rakétát semmisített meg

Oroszország augusztus 14-én hajnalban több hullámban támadta meg Ukrajnát iráni gyártmányú kamikaze drónokkal és cirkálórakétákkal – jelentette a légierő.

A jelentés szerint Oroszország összesen 15 Shahed-136/131 drónt és nyolc Kalibr rakétát használt, amelyek mindegyikét Ukrajna lelőtte. Rakéta- és dróntöredékek hullottak le Odesszában, ami több városban is tüzet okozott – tette hozzá a légierő.

Oleh Kiper Odesa megye kormányzója szerint a törmelék egy oktatási intézmény kollégiumát, egy lakóépületet és egy szupermarketet rongált meg. A szupermarket három alkalmazottja megsérült – mondta Kiper.

Az ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat által közreadott képen hipermarketet oltanak tűzoltók a dél-ukrajnai Odesszában 2023. augusztus 14-én, miután levegőben megsemmisített orosz rakéta törmelékei hullottak az épületre. Az üzlet három dolgozója megsebesült
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófavédelmi Szolgálat

Feszült helyzet Urozsajnojenál

Az ukrán vezérkar állítása szerint a csapatok a hétvégén előrenyomulást hajtottak végre Nyugat-Zaporizzsjában, illetve donyecki területeken.

A Berdjanszknál és Melitopolnál folytatott sikeresnek mondható harcok után azt állították, hogy Oroszországtól visszaszerezték a területet.

Oroszország egyelőre nem reagált az állításokra.

Tegnap este hírek érkeztek arról, hogy egyelőre vita övezi, hogy kié lett a harcokban Urozsajnoje település.

Az Institute for the Study of War (ISW), egy amerikai székhelyű kutatóintézet szerint az orosz csapatok "fenntartják állásaikat" a terület déli részén, annak ellenére, hogy azt állítják, hogy a moszkvai erők teljesen kivonultak a területről.

Az ISW azt írta, "nem tapasztalt megerősítést arra vonatkozóan, hogy az orosz erők teljesen kivonultak volna Urozsajnoje területéről, és jelenleg is fenntartják állásaikat, legalább a település déli részén".

Ukrajna orosz védvonalakat próbál áttörni

Az ukrán erők megpróbálják áttörni az orosz vonalakat a donyecki terület nyugati részein - közölte egy orosz tisztviselő.

Vlagyimir Rogov elmondta, hogy Velyka Novoszilkától délre heves harcok folytak, mivel az ukrán csapatok megpróbáltak átjutni az orosz vonalakon, hogy Kijev ellentámadásának részeként az Azovi-tenger partvidékére nyomuljanak.

"Az ellenségnek sikerült behatolnia és megvetnie a lábát Urozhaine északi részén, miután két hétig a legsúlyosabb és legvéresebb harcok folytak ezért a településért" - mondta Rogov, a frontvonal ugyanezen részére utalva.

Elmondása szerint az orosz katonák még mindig ellenőrzésük alatt tartják Urozhaine déli részét. Hozzátette, hogy az ukrán erők egyértelműen egy délebbre fekvő település, Sztaromlynivka ellenőrzésének átvételére törekednek.

Ukrán bevetési pontok semmisültek meg

Vadim Asztafjev, a déli csoport sajtóközpontjának vezetője közölte, hogy orosz Szu-34-es vadászbombázók csapást mértek az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) két donyecki népköztársaságbeli dandárjának pontjaira - írja a RIA Novosztyi.

Asztafjev pontosította, hogy a Szu-34-esek irányított lőszerekkel csapást mértek az AFU harmadik különálló légi támadó dandárjának két ideiglenes telepítési pontjára Belaja Gora település térségében. A vadászgépek támadták Avdijivka ideiglenes telepítési pontját, egy lőszerraktárat és két fegyver- és haditechnikai eszközök koncentrációs területét.

A katonatiszt szerint az orosz támadó és a hadsereg légiereje Bogdanovka, Kleshcheevka, Andreevka, Belogorovka, Krasznogorovka és Szpornoje térségében csapást mért a támadó AFU-egységek páncélozott járműveire.

Reménytelen ukrán támadások

Artem Muzicsenko, az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 28. önálló gépesített dandárja 5. századának foglyul ejtett katonája elmondta, hogy az ellentámadás kezdetén a parancsnokság újoncokat küldött jelentésekért a Horlivka melletti harcokba. Szavait a TASZSZ idézte.

Muzicsenko elmondta, hogy a támadásokra az ellentámadás kezdetén került sor. A katona szerint a 28. dandár az ellentámadás első napjaiban elvesztette állományának legalább 50 százalékát.

A fogoly hangsúlyozta, hogy nem az ő csoportja volt az első. Ilyen reménytelen támadásokra mozgósított, kiképzetlen katonákat vittek - jegyezte meg. "Mindenki számára világos volt, hogy nincs értelme, kevesen tértek vissza onnan. De a parancsnokoknak szükségük volt a jelentésekre a támadásokról" - hangsúlyozta Muszicsenko.

Kiképzésen lévő ukrán önkéntesekhez szól egy magát Jackie-ként említő amerikai önkéntes egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. augusztus 10-én, az Ukrjna elleni orosz háború alatt
Fotó: Bram Janssen / Forrás: MTI/AP

A nyugat előkészül Ukrajna 2024-es offenzívájára

A nyugati országok elkezdtek felkészülni az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 2024-es tavaszi offenzívájára - számolt be róla a The Wall Street Journal (WSJ).

A nyugat úgy véli, hogy az ukrán hadsereg jelenlegi offenzívája még sok hónapig eltarthat. Ezzel kapcsolatban elkezdtek tárgyalni egy elhúzódó konfliktus előkészületeiről.

A WSJ ugyanebben a cikkében megjegyzi, hogy a nyugat arra számított, hogy a jelenlegi ukrán ellentámadás arra kényszeríti Moszkvát, hogy tárgyalóasztalhoz üljön. A nyugati országok abban reménykedtek, hogy a tárgyalási folyamat még a télen elindulhat, most azonban ennek esélye csekélynek tűnik számukra.

Sikeres orosz offenzíva Harkovban, Ukrajna aggódhat

Az orosz hadsereg sikeres offenzívája a harkovi területen az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) zaporizzsjai területen elszenvedett kudarcai közepette szörnyű csapás lesz Kijev számára - ezt Mark Cancian nyugalmazott amerikai tengerészgyalogos-ezredes jelentette ki a The Hill című lapnak adott beszélgetésében.

A volt ezredes szerint, ha a Harkov környéki területek az oroszok ellenőrzése alá kerülnek, akkor az AFU-nak újabb komoly problémája lesz. Kancsian meg van győződve arról, hogy egy ilyen fejlemény "a legnagyobb kudarc lesz az ukrán erők elakadt ellentámadását nézve".

Gyásznap Herszonban

Gyásznapot hirdettek hétfőre a helyi tisztviselők Herszonban, miután az orosz lövöldözés hét embert, köztük egy 22 napos csecsemőt megölt, további 22 ember pedig megsebesült.

Öt ember halt meg a Shyroka Balka faluban történt ágyúzásban, köztük egy négytagú család. Két másik embert, köztük egy gyülekezet lelkészét is megöltek a szomszédos Stanislav faluban.

Vasárnap késő este a helyi kormány közölte, hogy egy újabb légicsapás és tüzérségi lövöldözés során egy 31 éves nő és egy férfi megsebesült, és legalább 12 ház megrongálódott Bilozerka városában. Azt is közölték, hogy három irányított légibomba több házat is megrongált Odradokamianka faluban.

Éjszakai beszédében Zelenszkij elmondta, hogy 18 óráig csak Herszon régióban vasárnap 17 ágyúzásról, valamint Mikolajiv, Zaporizzsja, Donbász, Harkov régiókban és Ukrajna északkeleti határvidékein történt incidensekről érkezett jelentés.

Elképesztő fegyverzetet kapnak az új orosz atom-tengeralattjárók

Oroszország azon van, hogy új atom-tengeralattjáróit hiperszonikus Zircon rakétákkal szerelje fel - közölte a legnagyobb orosz hajóépítő cég vezetője a RIA állami hírügynökségnek adott, hétfőn megjelent interjúban.

"A Jasen-M projekt atom-tengeralattjáróit Zircon rakétarendszerrel szereljük fel, a telepítés folyamatban van" - mondta Alekszej Rahmanov, az Egyesült Hajóépítő Vállalat (USC) vezérigazgatója a RIA-nak.

A Jasen-osztályú tengeralattjárók, más néven a 885M projekt, nukleáris meghajtású cirkálórakéta tengeralattjárók, amelyeket a hadsereg és a flotta modernizálására irányuló program részeként a szovjet korszak nukleáris támadó tengeralattjáróinak leváltására építenek.

A tengerre telepített Zircon hiperszonikus rakéták hatótávolsága 900 km, a hangsebesség többszörösével képesek haladni, ami megnehezíti az ellenük való védekezést.

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 9669 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 9204 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 
A beléptetettek közül a rendőrség 135 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban.

Robbanások Zaporizzsjában

Ma hajnalban több robbanás történt Zaporizzsjában - jelentette a Suspilne ukrán hírügynökség. Károkról, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Rakétákkal, drónokkal támadták az oroszok Odesszát

A hajnali támadásban három ember sérült meg - közölte Oleh Kiper, a régió kormányzója. A lövedékek több helyen tüzet okoztak néhány épületben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában