Terrorizmus

2023.10.19. 10:41

Szijjártó: az illegális migráció hatalmas veszélyt jelent Európa számára

Az illegális migráció hatalmas veszélyt jelent Európa számára, ezt sokáig próbálták tagadni Európa liberális politikusai, mára azonban mindenki számára világossá vált, hogy Brüsszelben lekicsinyelték az illegális migrációval járó veszélyeket – írta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán, számol be az MTI.

MW

Továbbszállításukra váró illegális bevándorlókat őriznek az olasz rendőrök a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévő befogadóközpontnál 2023. szeptember 15-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Ciro Fusco

Szijjártó Péter – a posztjához csatolt kép alapján arra a hírre reagálva, hogy Szlovénia felfüggeszti a schengeni egyezményt, és határellenőrzést vezet be a magyar határon – közölte:

a párhuzamos társadalmak kialakulása és a terrortámadások, valamint a közelmúlt terrorcselekményei az európai emberek fizikai biztonságát fenyegetik.

Ugyanakkor kárt szenved az európai gazdaság is, hiszen a schengeni zónán belüli határellenőrzések nehezítik és lassítják a kereskedelmi forgalmat és a vállalatok határon átnyúló működését – tette hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta: Európa versenyképessége napról napra romlik, a migráció és az ennek következtében megnőtt terrorfenyegetettség miatt lezárt határok most ennek az amúgy is megroggyant versenyképességnek adnak egy nagy pofont.

Itt az ideje váltani, itt az ideje változtatni. Ha Brüsszel nem változtat migrációs politikáján, könnyen ott találjuk magunkat, ahol nem akarjuk: Európa régi határok által szétszabdalt korszakában

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Szlovénia szombattól határellenőrzést vezet be a horvát és a magyar határon

A szlovén kormány csütörtöki ülésén határozott arról, hogy október 21-től legalább tíz napig határellenőrzést vezet be a horvát és a magyar határon – jelentette a szlovén közszolgálati televízió.

 

A döntés azt követően született, hogy Olaszország a megváltozott európai és közel-keleti helyzet miatt biztonsági okokból szintén szombattól hasonló intézkedést jelentette be a szlovén határon.

 

A részleteket Bostjan Poklukar belügyminiszter csütörtökön Luxemburgban ismerteti, ahol az uniós belügyminiszterek találkozóján vesz részt. A tárcavezető a szlovén lépésről tájékoztatta magyar és horvát kollégáját is.

 

A csütörtöki kormányülés előtt a terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó tárcaközi munkacsoport alacsonyról közepesre emelte Szlovéniában a terrorfenyegetettség szintjét.

 

A testület közlése szerint erre „az Európában és a Közel-Keleten jelenleg fennálló fokozott biztonsági helyzet és a terrorcselekmények elkövetésére irányuló felhívások miatt” volt szükség.

Hamász-harcosok érkezhetnek Európába az illegális migrációval

Az Európai Unió továbbra sem a külső határok védelmére fekteti a hangsúlyt, nem az európai emberek biztonságára, hanem a kötelező szétosztásra; a mostani konfliktusból érkező migránsok között Hamász-harcosok is lehetnek – figyelmeztetett a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Bakondi György szerint a terrorcselekmények újabb hulláma azt mutatja, hogy a prognózisok, amelyek az illegális migráció súlyos belbiztonsági hatásaira figyelmeztettek, nagyon is reálisak voltak; objektív tény, hogy az illegális migráció és a terrorizmus kéz a kézben jár.

Azt mondta: az Európai Parlament (EP) előtt lévő újabb migrációs paktumot azért szeretnék gyorsan elfogadni, mert a mostani helyzet az európai emberekben rettegést kelt, és a jövő évi európai uniós választáson „ezek a félelmek talán elérik azt a szintet, hogy a lakosság változtatási szándéka megjelenik az EP összetételében”.

A tömeges, ismeretlen személyazonosságú emberek bűnözők által szervezett, erőszakos behatolása az unióba nem humanitárius kérdés, ahogyan azt Nyugat-Európában láttatni szeretik, hanem szuverenitási és belbiztonsági kérdés – mondta a főtanácsadó. Hozzátette, akik ideológiai, politikai meggondolásból lépnek föl, azok másképp látják.

Emlékeztetett arra, hogy „volt egy Soros-terv”, amely évente egymillió bevándorlóval számolt, és az ENSZ friss adatai szerint tavaly éppen egymillió illegális migráns érkezett Európába. A Soros-terv konzekvens végigvitele súlyos fenyegetést jelent – állapította meg Bakondi György.

Úgy vélte, az illegális migráció erőltetése mögött álló politikai megfontolás lényege, hogy ezek a tömegek hamar állampolgárságot kapnak, szavazóbázist képeznek, és „nyilvánvalóan a konzervatív, keresztény pártokra nem fognak szavazni”.

BAKONDI György
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszél Rétvári Bencével, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárával az illegális bevándorlás aktualitásairól újságíróknak adott nyilatkozatukon a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2023. október 13-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A főtanácsadó közölte: a terrorcselekmények újabb hulláma összefügg a Hamász Izrael elleni, példa nélküli súlyosságú támadásával. Európa-szerte Hamász melletti szimpátiatüntetések zajlanak, és súlyos bűncselekményeket, terrorcselekményeket követtek el.

A brüsszeli terrorcselekmény elkövetőjéről felidézte: tunéziai állampolgár, aki már három éve jogellenesen tartózkodott Belgiumban, és állítólag a titkosszolgálatok felügyelete alatt állt. „Egyszer csak gondolt egyet, előhúzott egy AK-47-es géppisztolyt, és két svéd futballszurkolót kivégzett az utcán” – fogalmazott Bakondi György.

Hozzáfűzte, kiderült az is, hogy a kiutasításról szóló döntést általában postázzák, de a tunéziai terroristának „elvitték a lakcímére, ám sajnos nem tudták átadni, mert nem volt otthon”. Így aztán három évig illegálisan tartózkodott Belgiumban, tipikus esete az alvó ügynöknek – jegyezte meg a főtanácsadó.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Bakondi György kijelentette:

a magyar kormány 2015 óta konzekvensen azt az álláspontot képviseli, hogy a tömeges illegális migráció „nem jó dolog”, és kezelése elsősorban szuverenitási és belbiztonsági kérdés.

Számos tény mutatja, hogy az illegális bevándorlás és a bent lévő nagy létszámú muszlim népesség a táptalaja annak, hogy súlyos következményei legyenek a bevándorlásnak – mondta a főtanácsadó.

Hangsúlyozta: Magyarország részt vesz „mindazon rendőri és titkosszolgálati együttműködésekben, amelyek a terrorista cselekmények megelőzését, felderítését, az embercsempészek szétzúzását célozzák”. Emellett mindent megtesznek annak érdekében, hogy „ne jöjjön létre olyan nagy létszámú népesség, amelyben el tudnak vegyülni a terroristák”.

Nincs olyan információ, amely szerint Magyarország terrorfenyegetettségben lenne – tette hozzá Bakondi György. Kijelentette, Magyarországon nem lehet terrorista cselekmények mellett tüntetni, és a határőrizet garantálja a magyar emberek biztonságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában