Ukrán válság

2023.10.22. 07:15

Az oroszok visszaverték az ukrán erők Dnyeperen való átkelési kísérleteit

606. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán tengerészgyalogosok átkelnek a Dnyeper folyón a kelet-ukrajnai Herszon közelében húzódó frontvonalnál 2023. október 14-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Alex Babenko

Rohamok és átkelési kísérletek meghiúsításáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Hét szárazföldi roham, valamint diverzáns- és felderítőcsoportok több herszon megyei Dnyeper-átkelési kísérletének meghiúsításáról számolt vasárnap az orosz védelmi tárca, ezek során a közlés szerint mintegy 820 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

Az orosz hadijelentés szerint a legsúlyosabb, 550 fős emberveszteséget az ukrán fél a Donyeck környéken vívott harcokban szenvedte el. Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy kommunikációs központot, a rádióelektronikai harc két állomását, egy repülőgéplőszer-raktárt és négy egyéb lőszerraktárt, három MiG-29-es és egy Szu-25-ös repülőgépet, öt harckocsit - közülük négy a zaporizzsjai fontszakaszon vált üzemképtelenné -, kilenc páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, egy lengyel Krab önjáró és egy M777-es vontatott tarackot, nyolc HIMARS- és négy Uragan-rakétát, valamint 30 drónt.

Mentőalakulatok tagjai nézik az orosz rakétatámadás miatt megrongálódott postahivatalt a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. október 21-én
Fotó: Jakiv Ljasenko / Forrás: MTI/EPA

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckre csak vasárnapra virradóra éjjel 22 darab 155 milliméteres lőszert lőttek ki. Szevasztopolban délután légiriadót rendeltek el.

Drónokat és cirkálórakétát lőtt le Ukrajna

Az ukránok az éjszaka folyamán lelőttek három Shahed kamikaze drónt és egy irányított Kh-59-es cirkálórakétát – jelentette a légierő.

A jelentés szerint a drónokat a megszállt Krím-félszigeten lévő Csaudából indították, és egy orosz Szu-34-es repülőgép indította a lelőtt rakétát.

Ukrán katonatiszt mesélt a rendszeres dezertálásról

Az Ukrán Fegyveres Erőknél (AFU) rendszeres dezertálási kísérletek vannak mondta egy ukrán hadifogoly, Olekszandr Lysaka – írja az Origo. 

A katona elmondása szerint a szolgálati ideje alatt előfordult, hogy a katonatársai kimenőt kértek, hogy hazamehessenek egy időre, de ezután soha nem tértek vissza. Az egyik katona például egyszer azt kérte a feletteseitől, hogy elmehessen a nagymamája temetésére. Elengedték, de soha nem tért vissza.

Lyska bevallotta, hogy ő sem akart szolgálni, de mozgósították. Zaporozsjei irányban az orosz katonaság fogságába esett. "

Etették, nem piszkálták, nem verték

– árulta el a fogság körülményeit.

Ismét rakétatámadás érte Harkivot

Orosz rakétatámadás érte szombaton az északkelet-ukrajnai Harkiv városát, több rakéta egy postahivatalba csapódott, legalább hatan meghaltak, 14-en megsebesültek – jelentették be helyi hatóságok.

Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója Telegramon azt közölte, az áldozatok a posta dolgozói voltak és hozzátette, hogy a sebesültek közül hét ember állapota súlyos.

A rendőrség részéről elmondták, a dolgozóknak nem volt idejük bemenekülni az óvóhelyre, a légvédelmi szirénák ugyanis csak alig néhány pillanattal a rakéták becsapódása előtt szólaltak meg.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videót is megosztott a közösségi médiában a támadásról, mely, mint azt hangsúlyozta, polgári létesítményt ért.

Az államfő hangsúlyozta: fokozni kell a nyomást Oroszországra – melyet Telegramon ismét terrorista államnak nevezett –, valamint erősíteni kell a nemzetközi közösség egységét is a terrorizmus elleni küzdelemben.

Harcokat jelentettek a Donyeck megyében lévő Avgyijivka környékéről is, ahol az ukrán hadsereg a napokban több orosz támadást vert vissza.

Az iparváros az elmúlt hetekben intenzív orosz támadások célpontjává vált.

Új orosz taktika Avgyijivkában

Az oroszok újítanak a taktikájukon: alagutakat ásnak, hogy az ukrán állásokhoz közelebb kerülve indíthassanak támadásokat Agyvijivkában – mondta Anton Kotsukon, a 110. Különleges gépesített dandár szóvivője – írja az Origo.

 

Nőtt a harkovi orosz csapás áldozatainak száma

Hat ember meghalt és 16 főre emelkedett a tegnapi, Harkov megyét ért orosz rakétatámadás sebesültjeinek száma

 – írta a Kyiv Independent. A csapás egy postahivatalt ért.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 21-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6978 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 6015 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 72 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában