Biztonságpolitika

2023.11.01. 20:44

M1: először lesz magyar irányítója az EU bosznia-hercegovinai műveletének

Először irányítja majd magyar tábornok az Európai Unió (EU) bosznia-hercegovinai műveletét, az EUFOR Althea missziót. A posztot 2024 januárjától egy éven át betöltő Sticz László az M1 HadERŐ című műsorában azt mondta: Magyarország biztonsági helyzetére is befolyással van az, ami a Nyugat-Balkánon történik.

MW

Sticz László

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

 A vezérőrnagy utalt arra: a magyar védelem- és biztonságpolitikai alapelvek rögzítik, hogy Magyarország biztonsága a környező országok biztonsági helyzetétől függ. 

A Nyugat-Balkánnak, beleértve Koszovót és Bosznia-Hercegovinát is, jelenleg olyan markánsak a kockázati tényezői, hogy az ottani helyzet alakulására mindenféleképpen oda kell figyelni - hangsúlyozta. 

Hozzátette, 

ha van lehetőség befolyásolni a helyzet alakulását, azt meg kell tenni, hogy "a saját biztonságunkat is garantáljuk". 

Sticz László kiemelte, a misszió irányítójaként legfontosabb teendője, hogy az EU égisze alatt, az ENSZ felhatalmazásával és iránymutatásával hajtsa végre feladatát, amely Bosznia-Hercegovina kormányának támogatását jelenti. 

A vezérőrnagy a magyar katonákat méltatva azt mondta: jól felkészített, speciálisan gondolkodó emberek, feladataikat képesek bármilyen körülmények között ellátni, és ez a képesség a legjobbak közé emeli őket a külföldi missziók teljesítésében. 

"A megbízhatóság az, amely a legfőképpen jellemző a magyar katonákra, és ez rendkívül fontos nemzetközi missziós hadszíntereken" 

- hangoztatta. 

Hozzáfűzte: azokban a missziókban, amelyekben eddig részt vett, mindenhol elismerően szóltak a magyar katonák tevékenységéről, hozzáállásáról. 

Sticz László szólt arról is, hogy nemzetközi misszióban szolgálni mindig kihívás a katonáknak, hiszen feladataikat a családjuktól távol, speciális körülmények között hajtják végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában