Diplomácia

2023.12.18. 14:47

Szijjártó: jövő évtől megindulhat a törökországi földgáz vásárlása (videó)

Magyarország és Törökország minden eddiginél szélesebb körű energetikai együttműködésbe kezd egy friss megállapodás alapján, amelynek nyomán jövő évtől megindulhat a törökországi földgáz vásárlása – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, írja az MTI.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter oldala

A tárcavezető a török energiaügyi, ipari és kereskedelmi miniszterekkel folytatott tárgyalását követően tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy

a felek öt megállapodást írtak alá, márpedig az utóbbi évekből jól látható, hogy minél szorosabb a két ország együttműködése, annál több tud abból hazánk profitálni.

Üdvözölte, hogy az MVM és a BOTAS közötti friss megállapodás értelmében Magyarország és Törökország minden eddiginél szélesebb körű energetikai együttműködésbe kezd.

Tájékoztatása szerint Törökország szerepe jelentősen felértékelődik, miután a földgázvásárlás jövő évi megindításával tranzitországból forrásországgá is válik. Együttműködés indul emellett a bértárolással, az infrastruktúra-fejlesztéssel, illetve a megújuló energiák, a hidrogén felhasználásával kapcsolatban is.

Aláhúzta: miközben az Európai Unió súlyos energiaválsággal néz szembe, Magyarország ellátása stabil lábakon áll, mert megbízható partnerektől vásárol energiahordozókat, és azokat megbízható partnerek szállítják hazánkba. Utóbbinak terén pedig szavai szerint Ankara kulcsfontosságú, a Török Áramlat nevű vezetéken keresztül idén már több mint ötmilliárd köbméternyi földgáz érkezett.

Az elmúlt hetek fejleményei világossá tették, mekkora jelentősége is van a megbízható partnereknek, mivel velük ellentétben a megbízhatatlan tranzitpartnerek nagyon gyorsan komoly kockázatot tudnak jelenteni egy másik ország energiaellátásának biztonsága szempontjából

– figyelmeztetett.

Szijjártó Péter tudatta, hogy szorosabbra vonják az együttműködést a közlekedési infrastruktúra fejlesztése terén is azzal, hogy a legnagyobb magyar és török vasútépítő vállalat, a V-Híd Építő Zrt. és a Gülermak is szövetségre lép.

„Ezáltal létrejön egy olyan képesség, amely lehetővé teszi, hogy a nagy, Európát és Ázsiát is összekötő fejlesztésekben, beruházásokban magyar, illetve török részvétel is megvalósuljon, ezzel a magyar vasútépítési ipar is újabb dimenziót lép” – mondta.

Kitért arra is, hogy együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Levéltár és a török elnöki hivatal levéltárának igazgatósága, a Médiaszolgáltatás- Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a TRT török állami médiaszolgáltató, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Yunus Emre Intézet is.

„Magyarország és Törökország két olyan ország, két olyan nemzet, amelyek nem hagyják lebeszélni magukat arról, hogy történelmi örökségeikre büszkék legyenek” – jelentette ki.

„Ha büszkék vagyunk a történelmi örökségünkre, márpedig ennek vannak közös fejezetei a múltból, akkor ennek kutatása, feldolgozása, bemutatása és megértése is közös feladat és közös érdek, ezért a mai napon egyetemek, levéltárak és állami médiumok közötti együttműködési megállapodások aláírására is sor került” – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Budapest és Ankara ma ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját. Illetve arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök a nap folyamán aláírják a megállapodást a kiemelt stratégiai partnerségről, márpedig az elmúlt évekből jól látható, hogy minél szorosabb a két ország együttműködése, annál több tud abból hazánk profitálni.

Együttműködési megállapodást kötött a magyar és a török közmédia

A magyar–török kulturális évad programjairól szóló együttműködésről, és annak részeként műsorcseréről állapodtak meg a magyar és a török közmédia vezetői Budapesten a Magyarország és Törökország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott miniszteri találkozón – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája az MTI-vel.

A dokumentumot Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója és Mehmet Zahid Sobaci, a Török Rádió és Televízió Társaság vezetője írta alá.

Az összegzés szerint szoros tartalmi együttműködésben állapodott meg a magyar és a török közmédia A barátság és együttműködés évszázada mottóval egy éven át tartó magyar–török kulturális évad méltó megünneplése érdekében.

SZIJJÁRTÓ Péter; KACIR, Mehmet Fatih; LANTOS Csaba; BAYRAKTAR, Alparslan; BOLAT, Ömer; PAPP Dániel
Mehmet Zahid Sobaci, a TRT török állami médiaszolgáltató elnöke (az asztalnál b) és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója (az asztalnál j) együttműködési megállapodást ír alá a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. december 18-án
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A felek kölcsönösen vállalták, hogy folyamatosan beszámolnak az évadhoz kapcsolódóan országukban rendezett programokról, ünnepségekről, és az ezekről szóló műsorszámokat egymás rendelkezésére bocsájtják. Az együttműködés része, hogy 2024-ben a magyar közmédia tematikus török, Törökországban pedig magyar napot tartanak, amelynek műsorszámait ugyancsak megosztják egymással – tartalmazza a közlemény.

Az aláírók egyetértettek abban, hogy a műsorcserével fokozzák a kulturális párbeszédet és erősítik a két nép közötti kapcsolatokat. Hangsúlyozták szándékukat, hogy a programok tervezése során külön hangsúlyt fektetnek a történelmi, kulturális és művészeti értékekre.

Az M5 kulturális csatorna hétfőn 19 órától élőben közvetíti a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterméből a magyar–török kulturális évad nyitógáláját. Az évadhoz a következő egy évben itthon szinte valamennyi közszolgálati csatorna kapcsolódik ismeretterjesztő tartalmakkal, filmekkel, valamint kulturális rendezvények és koncertek közvetítésével – olvasható a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában