Diplomácia

2024.01.30. 10:49

Novák Katalin: Bosznia-Hercegovina kulcsország hazánk biztonsága szempontjából

Szarajevóba látogatott Novák Katalin köztársasági elnök, kedden a bosznia-hercegovinai államelnökség tagjaival találkozott, majd megbeszélést folytatott Borjana Kristóval, a bosznia-hercegovinai miniszterek tanácsának elnökével.

MW

Novák Katalin köztársasági elnök

Forrás: Facebook/Novák Katalin oldala

A megbeszélések témája volt egyebek mellett a Nyugat-Balkán európai integrációja, az EUFOR Althea misszió, – amelynek vezetését egy magyar tábornok, Sticz László vezérőrnagy veszi át –, demográfiai kérdések, valamint a gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítése – közölte Farkas Vajk, a Sándor-palota kommunikációs vezetője kedden az MTI-vel.

Novák Katalin megerősítette: Magyarország elkötelezett támogatója a Nyugat-Balkán, így Bosznia-Hercegovina európai integrációjának, továbbá méltatta a magyar katonák szerepét az EU bosznia-hercegovinai missziójának munkájában. Az államfő szerint

az EU a Nyugat-Balkán nélkül olyan, mint a leves só nélkül: ehető, de mindenki érzi, hogy valami hiányzik belőle.

A köztársasági elnök szerdán ellátogat az EUFOR Althea misszióba, ahol megkoszorúzza az elesett katonák emlékére állított szobrot és részt vesz a misszió parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadás-átvételén. 

Novák Katalin kiemelte: 

az EU-t a bővítési fáradtság jellemzi, de a Nyugat-Balkán országainak is ki kell használniuk az Ukrajna, Moldova, Georgia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésével induló bővítési dinamikát. 

Az államfő szerint Magyarországnak az EU soros elnökeként legutóbb is sikerült előrelépést elérnie a térség EU integrációja terén, így az év második felében esedékes magyar EU-elnökségnek is ez az egyik prioritása. A Nyugat-Balkán EU-integrációja Magyarország, Bosznia-Hercegovina és egész Európa érdeke - tette hozzá. 

Az EUFOR Althea misszióval kapcsolatban 

Novák Katalin méltatta a magyar katonák szerepét az EU bosznia-hercegovinai missziójának munkájában.

 Kiemelte: a magyar szerepvállalás fontosságát jelzi az is, hogy magyar tábornok veszi át a misszió vezetését. 

A megbeszélésen részt vevő Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kiemelte: Sticz László vezérőrnagy személyében a magyar tábornoki kar egyik legfelkészültebb tagja veszi át a misszió vezetését. 

A demográfiai kérdések témáját érintve a boszniai vezetők elmondták:

 érdeklődve figyelik és példaértékűnek tartják a magyar családbarát intézkedéseket. 

Novák Katalin hangsúlyozta: egy országnak nincs jövője, ha nem születnek gyerekek, s Magyarország örömmel osztja meg tapasztalatait a családok támogatása terén. 

A kulturális kapcsolatok fontosságához kapcsolódva Novák Katalin a Stipendium Hungaricum program lehetőségeire hívta fel a figyelmet, amely hozzájárulhat Bosznia-Hercegovina és Magyarország kapcsolatának erősítéséhez.

Korábban írtuk:

„Bosznia-Hercegovina kulcsország Magyarország biztonsága szempontjából” – közölte Novák Katalin kedden a Facebook-oldalán.

Ma az ország vezetőivel, holnap a magyar katonákkal találkozom. Nagy büszkeség, hogy a bosznia-hercegovinai EU-csapatok vezetését magyar tábornok veszi át

– írta posztjában a köztársasági elnök.

A köztársasági elnök Szarajevóban meglátogatta Ferenc Ferdinánd főherceg és felesége, Zsófia főhercegné elleni merénylet emléktábláját:

Novák Katalin találkozott bosznia-hercegovinai női vezetőkkel is: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában