Szavazás

2024.02.26. 18:12

Sulyok Tamást választotta Magyarország köztársasági elnökének az Országgyűlés (videó)

Megválasztotta az új köztársasági elnököt az Országgyűlés. Sulyok Tamás Magyarország hetedik köztársasági elnöke lett. Az új elnök megválasztására azért volt szükség, mert Novák Katalin egy kegyelmi botrány után lemondott.

MW

Sulyok Tamás lett Magyarország új köztársasági elnöke

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Ladóczki Balázs

Az országgyűlés hatalmas többséggel, 134 igen szavazattal, 5 nem szavazat és 7 érvénytelen voks mellett választotta meg Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét választotta meg Magyarország új köztársasági elnökének. A szavazás előtt a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd képviselői kivonultak az ülésteremből. Sulyok Tamás 2024. március 5-én lép hivatalába. Az új köztársasági elnök a történelmi zászlók jelenlétében tette le esküjét.

SULYOK Tamás; ÁDER János; SCHMITTNÉ MAKRAY Katalin; SCHMITT Pál
Sulyok Tamás, Magyarország új köztársasági elnöke az Országgyûlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Mellette Schmitt Pál (b2) és Áder János korábbi köztársasági elnökök, valamint Makray Katalin, Schmitt Pál felesége (b)
Fotó: Máthé Zoltán / Forrás: MTI

Feleségének mondott köszönetet Sulyok Tamás

Az eskütételt követően Sulyok Tamás fogadta Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, valamint a kormánypárti és a jelenlévő ellenzéki frakcióvezetők gratulációját.

Nem volna sem elegáns, sem helyénvaló, ha politikai beszédet mondanék

– mondta megválasztása után Sulyok Tamás.

A megválasztott államfő közölte, az életútja a jogi pálya bejárásáról szólt. Mint mondta, a jog szeretete és tisztelete határozza meg a szakmai és magánéleti pályáját. Sulyok köszönetet mondott a szüleinek, akik magyar és keresztényt akartak faragni belőle. Köszönetet mondott feleségének is, aki 50 éve áll mellette.

A jog alapgonodolta az emberi szabadság és jogegyenlőség biztosítása. Számomra minden hatalom csak a jog keretei között értelmezhető. Azt tudom ígérni, hogy a köztársasági elnöki székből is az alkotmányos alapjogok és értékek méltányos kiegyenlítésén fogok munkálkodni

 – fogalmazott a megválasztott köztársasági elnök. Szót ejtett arról is, hogy olyan Európát szeretne, ahol az értékek többet érnek az érdekeknél. Felhívta a figyelmet, hogy identitiásunk szorosan kötődik ahhoz a hagyományos társadalmi környezethez, ami a Kárpát-medencében az elmúlt ezer évben kialakult. 

Az Alaptörvény értékrendje szerint, elveimhez hűen, jogászként kívánok működni. A kegyelmezések és a kitüntetések kapcsán a legszélesebb transzparencia híve vagyok

– ismertette Sulyok Tamás.

Orbán Viktor a közösségi oldalán is gratulált a megválasztott Sulyok Tamásnak. „Sok erőt a munkájához, Elnök úr!” – írta a miniszterelnök.

Magyarország hetedik köztársasági elnöke

Sulyok Tamás Kiskunfélegyházán született 1956. március 24-én. A 67 éves Sulyok Tamás 1980-ban szerzett jogi diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Az Alkotmánybíróság honlapján elérhető információk szerint a jogászt az Országgyűlés 2014. szeptember 27-én választotta az Alkotmánybíróság tagjává. Sulyok Tamás 2016 áprilisa óta látja el az Alkotmánybíróság elnökének pozícióját. Nős, két gyermek édesapja. Az Alkotmánybíróság elnöke az alkotmánybírók függetlenségével kapcsolatban korábban a Magyar Nemzetnek is nyilatkozott

Akkor az alkotmánybíróság elnöke a bírálatokra reagálva elmondta, ízlés dolga, hogy ki kit nevez pártkatonának, de a történelem megmutatta, hogy a címkézés nem vezet semmi jóra.

Az uniós és tagállami jog kapcsolatának ügyében az Alkotmánybíróság elnöke akkor a lapnak elmondta, az unióban 27 tagállami jog van, és egy sui generis (egyedi jellemzőkkel bíró) európai jogrendszer, amelyek egyenrangúak, nincs alá- és fölérendeltség. A tagállami bíróságok tehát nincsenek alárendelt pozícióban az Európai Bírósághoz képest. Ha konfliktus támad a tagállami bíróságok és az Európai Bíróság között, ezt csak kölcsönös párbeszéddel lehet feloldani, nincs olyan bírói fórum, amely az utolsó szót ki tudja mondani.

Az Európai Bíróság döntései ettől még érvényesek ránk nézve, ugyanúgy, mint a saját bíróságaink határozatai, ítéletei. Ráadásul minden tagállamra kötelezők. Az uniós jognak elsőbbsége van a tagállami jogokkal szemben, de nem az alkotmányjogokkal, amelyeket az uniós alapszerződés tagállami jogkörben hagy

– emelte ki akkor Sulyok Tamás, aki a hetedik megválasztott köztársasági elnök (Göncz Árpád és Áder János kétszer is betöltötte a hivatalt) lett.

„Szeretettel gratulálok Sulyok Tamásnak, és sok erőt kívánok neki a következő évekre!” – írta a leköszönő Novák Katalin a közösségi oldalán közzétett videója mellé.

A román államfő is gratulált Sulyok Tamásnak

Türelmetlenül várom, hogy együtt munkálkodhassunk népeink javára, a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerség alapján

 – fogalmazott a Mandiner szerint Klaus Iohannis. 

Gratulálok Sulyok Tamásnak Magyarország köztársasági elnökévé választásához. Türelmetlenül várom, hogy együtt munkálkodhassunk népeink javára, a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerség alapján

– írta az X közösségi hálón (korábbi Twitteren) közzétett üzenetében a román államfő. Klaus Iohannis tavaly októberben tett hivatalos látogatást Budapesten, személyében 14 év óta először járt Magyarországon román államfő. Egy évvel korábban, 2022 szeptemberében tizenkét év után először került sor hivatalos megbeszélésre Bukarestben Magyarország és Románia köztársasági elnöke között, amikor Klaus Iohannis Novák Katalinnal találkozott a román elnöki hivatalban.

Magyarország eddigi köztársasági elnökei

A köztársasági elnököt a magyar Országgyűlés választja meg. A mindenkori magyar köztársasági elnök Magyarország államfője, személye fejezi ki a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. Magyarország köztársasági elnöke egyben a Magyar Honvédség főparancsnoka is, az öt legfőbb magyar közjogi méltóság közül az első. 

A rendszerváltás utáni magyar köztársasági elnökök

Göncz Árpád (1990-2000)
Mádl Ferenc (2000-2005)
Sólyom László (2005-2010)
Schmitt Pál (2010-2012)
Áder János (2012-2022)
Novák Katalin (2022-2024)
Sulyok Tamás (2024-)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában