Terrorizmus

2024.02.06. 19:30

Többen megsebesültek lövöldözésben egy isztambuli bíróság előtt, a merénylőket lelőtték

Hatan megsebesültek lövöldözésben kedden a legnagyobb isztambuli bíróság előtt – közölte a török belügyminisztérium, amely terrorcselekménynek minősítette a támadást. A két merénylővel végeztek a biztonsági erők.

MW

Rendõrök biztosítják a helyszínt egy isztambuli bíróság előtt elkövetett lövöldözést követően 2024. február 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Berk Ozkan

A sebesültek közül hárman rendőrök, akiket Ali Yerlikaya belügyminiszter hősöknek nevezett. 

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint késő délelőtt

egy férfi és egy nő „támadást kísérelt meg” egy ellenőrzőpont ellen az isztambuli Igazságügyi Palota előtt a török nagyváros európai részén, a Kagithane negyedben. 

A CNN Türk hírtévé felvételén látni lehetett, amint pánikba esett emberek szaladnak be a bírósági épületbe, miközben kívülről lövések hallatszanak. 

A közlés szerint 

a terrortámadást a DHKP-C nevű szélsőbaloldali csoport követte el. 

A caglayani Igazságügyi Palota, amely 2011-es átadásakor Európa legnagyobb bírósági épületének számított, és ahol a súlyos bűncselekmények, köztük a terrortámadások pereit tárgyalják, nem először vált fegyveres támadás célpontjává. 2015-ben az épületben lévő irodájában megöltek egy ügyészt, akit a DHKP-C túszul ejtett. 

Törökország nyugati partnereivel együtt terrorszervezetként tartja nyilván a fegyveres csoportot, amely a múltban több merényletet is elkövetett. 

Az ötven éve alakult, magát Forradalmi Népi Felszabadító Párt-Frontnak nevező szervezet korábban nem annyira a török hadsereget, inkább az Egyesült Államok és a NATO „imperialista” érdekeltségeit támadta. A csoport egy öngyilkos merénylője 2013-ban az ankarai amerikai nagykövetségnél robbantotta fel magát, kioltva egy török őr életét. 

Az Egyesült Államok 2014-ben hárommillió dollárt ajánlott fel a csoport vezetőinek elfogásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában