NatCon

2024.04.16. 20:23

A belga és a brit miniszterelnök elítélte a brüsszeli jobboldali rendezvény betiltását

A belga és a brit miniszterelnök elítélte, hogy Brüsszelben egy kerületi polgármester betiltotta a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) című jobboldali rendezvényt.

MW

Rendőrök a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó épület előtt Brüsszelben 2024. április 16-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Sylvain Plazy

A belga és a brit miniszterelnök elítélte a brüsszeli jobboldali rendezvény betiltását

A belga és a brit miniszterelnök elítélte, hogy Brüsszelben egy kerületi polgármester betiltotta a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) című jobboldali rendezvényt.

Alexander De Croo belga miniszterelnök az X üzenetküldő platformon elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a betiltást.

„Az önkormányzati autonómia a belga demokrácia egyik sarokköve, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta garantálja a szólás és a békés gyülekezés szabadságát. Politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes, punktum!” – szögezte le a liberális politikus.

Londonban Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője újságíróknak beszélt arról, hogy a Brüsszelből érkező hírek „rendkívül zavarba ejtőek”, az ilyen lépések „ártanak a szólásszabadságnak és a demokráciának”.

A brit kormányfő erőteljes támogatója a szólásszabadságnak, amelyet minden demokrácia egyik fundamentumának tart – hangsúlyozta.

Megrökönyödésének és hitetlenkedésének adott hangot Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, akinek pártja szónokokkal képviseltette magát a rendezvényen.

A kerületi polgármester által elrendelt tilalom ellenére a kivezényelt rendőrök nem oszlatták fel a már zajló konferenciát, a délután érkezőket – köztük Eric Zemmour volt francia elnökjelöltet – azonban már nem engedték be a rendezvény helyszínére.

„Belga vagyok és szégyellem a hazámat” – sorra érkeznek a reakciók a brüsszeli erőszakos eseményekre

Kemény szavakkal ítélik el a brüsszeli NatCon elleni erőszakos baloldali támadást – adta hírül a Magyar Nemzet.

Mateusz Morawiecki volt lengyel kormányfő az Európai Parlamentben arról beszélt, hogy ami jelenleg Brüsszelben történik, az hihetetlen, a szólásszabadság veszélyben van – idézte Morawieckit Orbán Balázs, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója idézte. Hozzátette:

Felvetődik a kérdés: mi történik, ha legközelebb már nem is szabad véleményt nyilvánítani, ha az eltér az európai mainstreamtől? Ez utoljára a kommunizmus idején történt, amikor szamizdatokat kellett használnunk

A cikk IDE kattintva folytatódik!

Elmondta Frank Füredi, mi várható a NatCon holnapi rendezvényén

– Ha küzdünk és küzdünk akkor végül is sikert tudunk elérni – fogalmazott Frank Füredi, az MCC Brussels vezetője, a nemzetközi sajtóban is nagy port felverő NatCon konferenciáról. 

FÜREDI, Frank
Frank Füredi, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli központjának vezetője előadást tart az oktatásról rendezett nemzetközi konferencián Budapesten, az MCC épületében 2024. február 27-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A Magyar Nemzet arról kérdezte az ismert szociológust, aki a rendezvényt támogató MCC brüsszeli agytrösztjét vezeti, hogy 

mire számítanak a kétnapos rendezvény másnapja kapcsán.

Ahogy azt megírtuk, a szervezők a helyi baloldali polgármester döntését, miszerint azonnali hatállyal betiltásra került a rendezvény, megtámadják a bíróságon. Jóllehet, hogy ez a lépés váltott ki kompromisszumkészséget a szélsőséges véleményterror ellen, amit a békepárti és migrációellenes holdudvar véleménycseréje váltott ki a brüsszeli városvezetésből. Füredi végső soron arról tájékoztatott, hogy a „holnapi nap is nagyon izgalmas lesz, mi itt leszünk”.

Mint kiderült, a rendőrséggel arra a megállapodásra jutottak, hogy szerdán a délelőtt tíz óráig érkező személyeket beengedik a konferenciára.

Az eredeti cikket ITT olvashatja el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában