Ökumenikus Segélyszervezet

2024.05.15. 10:25

Az afganisztáni árvíz károsultjain és rászoruló magyar gyermekeken is segítenek

A villámárvizek miatti heves áradások több száz ember halálát okozták, az esőzések pedig továbbra is folytatódnak az ázsiai országban.

Kenyeret osztanak az áradás sújtotta Serdzsalal faluban, az észak-afganisztáni Baglán tartományban 2024. május 12-én. A természeti katasztrófában legkevesebb 300-an vesztették életüket, és sokan megsérültek

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szamiullah Popal

Rendkívüli segélyakcióval segíti az afganisztáni árvíz károsultjait az Ökumenikus Segélyszervezet, erről a szervezet tájékoztatta közleményben az MTI-t kedden.

Afganisztán északi, északkeleti tartományaiban május 10-én és 11-én villámárvizek pusztítottak
Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

A Mazari-Sharifban található afganisztáni központjuk irányításával hétfőn területi irodát nyitottak Baghlan tartományban, ahol a május 10-i és 11-i villámárvizek a legnagyobb pusztítást végezték – közölték. Hozzátették, hogy az új irodában 25 helyi munkatárs kezdte meg a humanitárius program koordinálását, a felméréseket és a leginkább érintett háztartások kiválasztását.

Mint írták, céljuk, hogy az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) együttműködésben több száz család számára azonnali segítséget nyújtsanak az alapvető szükségletek biztosításával. Azon is dolgoznak, hogy a közvetlen katasztrófahelyzet megszűnését követően is rendszeresen támogassák a mindenüket elvesztett embereket és részt vegyenek az újjáépítési programokban – emelték ki.

A segélyszervezet emlékeztetett rá, hogy Afganisztán északi, északkeleti tartományaiban a villámárvizek miatti heves áradások több száz ember halálát okozták, az esőzések pedig továbbra is folytatódnak. Azt is közölték, hogy az elmosott utak, átjárók és középületek mellett kilencezer ház részben vagy teljesen megsemmisült Badakhshan, Takhar és Baghlan tartományokban. Emellett Baghlanban 15 ezer hektár termőföldet, gyümölcsöskertet és több ezer haszonállatot pusztított el az áradás – ismertették a további károkat.

A segélyszervezet arra kéri adományozóit, hogy amennyiben támogatnák az afganisztáni villámárvizek túlélőit, úgy a www.segelyszervezet.hu oldalon bankkártyával vagy átutalással a 11705008-20464565-ös számlaszámon „Afganisztán” megjelöléssel csatlakozzanak a segélyakcióhoz.

Már 4 adománykuponnal fedezhetjük egy rászoruló gyermek napi étkeztetését

Az Ökumenikus Segélyszervezet évről évre 3000 nehéz sorsú gyermek felzárkózását segíti országosan rendszeres fejlesztőfoglalkozásokkal Kapaszkodó programja keretében – közölte a segélyszervezet.

A kezdeményezés egyik fontos anyagi forrását a Tesco áruházakban értékesített 250 forintos adománykuponok jelentik, amelyekből már 4 darab megvásárlásával biztosítható egy rászoruló gyermek egynapi étkeztetése.

Idén a vásárlók május 13. és június 16. között támogathatják a karitatív tevékenységet az áruházlánc kasszáinál kapható kuponok vásárlásával. A befolyt összegből több ezer hátrányos helyzetű hazai gyermek fejlesztését és nyári táboroztatását segítik.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában