Külföldi pénzek

2024.05.17. 09:59

Karácsony Gergely és bizalmi köre is hallgat a botrányos külföldi finanszírozással kapcsolatosan

Karácsonyék a már megszokott taktikát, a hallgatást választották, annak ellenére nem nyilatkoznak, hogy a baloldal 2019-es főpolgármester-jelölti kampányának külföldi finanszírozása súlyos bűncselekmények gyanúját veti fel – írja a Magyar Nemzet.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

A korábban már megismert stratégiát alkalmazza Karácsony Gergely és bizalmi köre a 2019-es főpolgármester-jelölti kampány botrányos, külföldi finanszírozásával kapcsolatban, teljes hallgatásba burkolóznak, semmilyen kérdésre nem hajlandók válaszolni. Ettől függetlenül a Magyar Nemzet által feltárt tények alapján már büntetőfeljelentés született, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozhat a szintén Karácsony nevével fémjelzett 99 Mozgalom adománygyűjtési technikájához kísértetiesen hasonló ügyben.

Karácsony Gergely a 2019-es kampányához kapcsolódó botrányról, amit a Magyar Nemzet tárt fel egy olyan információcsomag alapján, amelyet feltehetően éppen a főpolgármester közvetlen bizalmi köréből szivárogtattak ki  a laphoz.  A Magyar Nemzet kedden elektronikus levélben tett fel kérdéseket az üggyel kapcsolatosan, de választ azóta sem kapott. Karácsony a lap riporterének sem nyilatkozott. De ugyancsak hallgatásba burkolózott a botrányos ügy többi érintettje, Mravik Zsolt, Perjés Gábor és Tordai Csaba, akikhez korábban szintén kérdéseket intéztek. 

Mint ismert, időközben Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán bejelentette, hogy a Magyar Nemzetben megjelent tényfeltáró cikk alapján feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, pénzmosás, költségvetési csalás, hűtlen kezelés, valamint hamis magánokirat felhasználása megalapozott gyanújával Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányával összefüggésben.

A politikus a Kossuth rádió csütörtök reggeli műsorában arról beszélt, hogy a politikai felelősség egyértelműen Karácsony Gergelyé, a konkrét jogi felelősséget majd a hatóságok állapítják meg a büntetőeljárásokban.

Amit eddig tudni lehet a 2019-es botrányos kampányfinanszírozásról

A pénz egy gépjármű-bérbeadással foglalkozó cégen keresztül érkezett, majd a Városházán dolgozó közvetítő segítségével Perjés Gáborhoz, a főpolgármester bizalmasához, a kampányt bonyolító Mindenki Budapestért (Mibu) Egyesület irányítójához került, aki több alkalommal összességében több tíz millió forintot befizetett a Mibu bankszámlájára.

A Magyar Nemzet szerkesztőségéhez feltehetően Karácsony Gergely közvetlen bizalmi köréből kiszivárogtatott információcsomag része volt sok egyéb dokumentum – belső levelezések és hangfelvételek – mellett több jegyzőkönyv is, amelyek a Mibu egyesület állítólagos adománygyűjtő dobozainak felnyitásáról készültek.

Mindezek alapján Budai Gyula azt a gyanút fogalmazta meg a feljelentésében, hogy Karácsony Gergely és köre a 2019-es önkormányzati választási kampányban törvénytelen módszerekkel, több jogszabályt is megsértve használt fel tetemes mennyiségű pénzt.

Teljesen életszerűtlen a fedősztori 

A fedősztorinak a főszereplője a főpolgármester régi bizalmi embere, Mravik Zsolt, aki már Karácsony zuglói polgármesteri időszakában, 2014 és 2019 között fontos pozíciókat töltött be a kerületi önkormányzatnál, jelenleg pedig a Fővárosi Vízművek kommunikációs vezetője. Mravik egyszemélyes vállalkozása, a Bakony Rental Kft. 2019-ben, az azt megelőző évhez képest kiugró árbevételt produkált. Az ötszázezer forintról hirtelen 119,2 millió forintra duzzadt árbevétel egy egyszeri, 112,5 millió forintos tanácsadói szerződésnek köszönhető, amelyet Mravik cége a 2019-es pénzügyi beszámolója szerint egy EU-tagállami vevő részére nyújtott.

A szerződés valódiságával kapcsolatban azért is lehetnek kétségek, mert az autókölcsönzéssel foglalkozó egyszemélyes kft. egyetlen ilyen tanácsadói szerződést kötött éppen a 2019-es évben, vagyis az előző önkormányzati választás évében, ráadásul a rejtélyes külföldi megbízótól érkezett pénzből 89,4 millió forintot – vélhetően az adózás utáni részt – osztalékelőleg címén hetekkel a voksolás előtt kivett Mravik Zsolt.

– írja a Magyar Nemzet. 

Milyen szerepe van Tordai Bencének és Perjés Gábornak a botrányos ügyben? A részleteket a Magyar Nemzet cikkében, IDE kattintva olvashatja. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában