Dollárbaloldal

2024.06.01. 13:52

Ömlik a külföldi pénz az ellenzéki médiához

Nyoma sincs a „kivéreztetésnek” az ellenzéki médiumoknál - derül ki a Mandiner cikkéből.

MW

Soros György magyar származású amerikai üzletember

Forrás: AFP

Fotó: Fabrice COFFRINI

Az ellenzéki média egy részét, mások mellett a Telex.hu-t és a 444-et az foglalkoztatja leginkább mostanság, miként alakultak egyes üzleti körök 2023. évi pénzügyi beszámolói – hívta fel a figyelmet a Mandiner, majd azt is leírták, hogy a fent említett két médium például kifejezetten arra használta az elmúlt hónapot, hogy támogatásokat gyűjtsön olvasóiktól, fizessenek elő tartalmaikra. Ugyanúgy jártak el, mint a létrejötte óta ezzel kampányoló Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért, vagyis a Gulyás Márton-féle Partizán.

A lapvezetés elárulta, indulásuk óta közel hetvenezren támogatták a Telexet, mikroadományokból és pályázati forrásokból 2,4 milliárd forint bevételük származott, hirdetéseikből és a webshopjukból összesen 1,93 milliárd, a legutóbbi jelentés óta pedig bővültek, fejlődtek, azonban nem dőlhetnek hátra, további adományokat kérnek.

A Mandiner arra is rámutatott, ami valójában nem szerepel e jelentésben, többek között arra, hogy 

a tavalyelőtti esztendőhöz képest megduplázták az adózás utáni eredményüket: ez majd 17 millió lett 2023-ban. 

A Mérték Médiaelemző Műhely közzétett egy listát ez év elején arról, mely ellenzéki médiumok mekkora támogatási összeget kaptak az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által tavaly ősszel kiírt sajtófinanszírozási pályázatán. A Telex kiadójának neve mellett 7,8 millió szerepel.

A 444.hu mögött álló Magyar Jeti Zrt. pénzügyi beszámolójában az áll, az eszközök és a források végösszege majd 1,5 milliárd forint lett, az adózott eredmény viszont mínusz ötvenmillió.

Hiába a „veszteség”, ez sem vall kivéreztetésre, pláne annak fényében, amit a tavalyi évet megelőzően produkált a kiadó. Akkor azt lehetett olvasni: 

a Magyar Jeti Zrt. komoly növekedést produkált bevételi oldalán. 

A cég nettó értékesítési bevétele közel 25 százalékkal nőtt 2021-hez képest, így a Magyar Jeti éves nettó bevétele meghaladta az egymilliárdot, 156 milliós profittal. Akkori beszámolójukból kiderült, olvasói támogatásokból 65 millió érkezett 2022-ben (2021-ben 140 millió forintnyi olvasói támogatásról számolt be a 444 kiadója).

A Telexhez hasonlóan a 444 és a Quibit kiadójához is érkezett amerikai pénz 2024-ben. A Mérték Médiaelemző Műhely listáján szerepel: előbbi 10, utóbbi 6,5 milliót kapott az Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől.

A Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért nevű szervezet közzétette a bíróság oldalán az alapítvány pénzügyi beszámolóját, már ami a 2023-as esztendőt illeti. 

Az egyszázalékos személyi jövedelemadó felajánlásokból majd 192 millió forintos bevételt könyvelhettek el Gulyás Mártonék, adományokból pedig több mint 710 milliót. (Egy évvel korábban ez a szám 471 millió volt.)

A Mandiner arra is felhívja a figyelmet, Gulyásék könyvvizsgálói jelentését ismét csak a Hydra Holding & Management Kft. (Tóth Józsefné) készítette. Tóth neve előkerült az országgyűlési választási kampányban; akkor azt lehetett olvasni, hogy ő végzi a Bajnai Gordon–Ficsor Ádám, valamint Szigetvári Viktor-féle DatAdat Professional Kft. és az Ezalényeg.hu baloldali propagandaportál kiadójának, az Oraculum 2020 Kft.-nek a könyvelését. E szereplők, cégek nevei ugyancsak felmerültek a külföldi kampányfinanszírozási botrányban.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Alaposan kitömték a Gulyás Márton-féle Partizánt az elmúlt évben

Habár a 2023-as nem volt választási év, úgy tűnik, hogy a Partizánnal hosszabb távon számolnak a külföldi adományozók, ugyanis az előző évihez képest sokkal több külföldi támogatást kapott a Partizán Rendszerkritikus Tartalom előállításért Alapítvány – írja cikkében a Tűzfalcsoport. 

Gulyásék összesen 902 millió forint támogatást kaptak valahonnan és ennek az összegnek mindössze negyede származott a nézőktől, értékesítésből pedig mindössze 6 millió forintot kerestek. Vagyis ki lehet mondani, hogy 

Gulyásék több mint 710 millió forintot különböző külföldi és belföldi civilektől kaptak támogatásként. Csak külföldről 572 745 000 forinthoz jutottak.

A Tűzfalcsoport felidézi, hogy korábban éppen a Mandiner írt arról, hogy a Gulyás Márton vezette 

Partizán együttműködött azzal az adatszolgáltató DatAdattal, 

amely Gyurcsány- és a Bajnai-kabinetekben szerepet vállaló Szigetvári Viktorhoz és Ficsor Ádámhoz köthető.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában