Korrupció

2017.09.19. 10:01

Drogcsempészt segített a norvég sztárnyomozó

A lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki a rendőrség Norvégiában egy sztárnyomozóra, akiről kiderült, hogy csaknem négy tonna hasist segített az országba csempészni közel egy évtized alatt.

Retired Norwegian police officer Eirik Jensen arrives for his trial at Oslo District Court in Oslo, Norway, September 18, 2017. The retired policeman was sentenced to 21 years in prison for corruption and complicity in serious narcotics crime. / AFP PHOTO / NTB Scanpix / Heiko JUNGE / Norway OUT

Fotó: AFP

Egy oslói kerületi bíróság egyhangúlag sújtotta a maximális büntetéssel, 21 év szabadságvesztéssel Eirik Jensen volt rendőrt drogcsempészet, súlyos korrupció és a fegyverhasználati törvények megsértése címén. A bírák nem találtak semmiféle enyhítő körülményt a norvég közvéleményt erősen felzaklató ügyben.

Jensen kilenc éven át, 2004-től 2013-ig segítette rendőrségi információkkal vádlott-társát, egyben a per koronatanúját, Gjermund Cappelent, aki tonnaszám csempészte a hasist Norvégiába.

Az ügyészség szerint a sztárnyomozó az évek során 2,44 millió korona (80,7 millió forint) kenőpénzt kapott a drogcsempésztől, amiért segített neki bevinni az országba 3,9 tonnányi kábítószert.

Kim Heger bíró hangsúlyozta, hogy cselekményével a nyomozó „súlyosan aláásta a közbizalmat, amelytől olyannyira függ a rendőrség és a jogállam”. A bíró szerint az eset példa nélkül áll a norvég jogtörténetben.

Cappelen a becslések szerint összesen 16,8 tonna kábítószert csempészett be Norvégiába 1993 és 2013 között. Ő a lehetséges büntetés kétharmadát kapta csak, 15 évet, mivel feltáró vallomásával segített elítélni a korrupt nyomozót.

Három évvel ezelőtti letartóztatásáig a rendőr unortodox módszereket alkalmazó és kiváló kapcsolatokkal rendelkező nyomozónak számított. Egyebek közt ő göngyölített fel egy, a norvég királyi család egyik kastélyában elkövetett betörést, amelynek során ritka régiségek tűntek el.

A korrupt sztárnyomozó lebukása nagy feltűnést keltett a tiszta közéletéről ismert Norvégiában, amely a hatodik legkevésbé korrupt ország a Transparency International listáján.

A rendőr ártatlannak vallotta magát, és azt állítja, hogy a bűntársával az évek során váltott több mint 1500 kódolt sms nem volt egyéb, mint az informátorokkal való szokásos kapcsolattartás.

A szomszédos Finnországban, amely ugyancsak a világ legkevésbé korrupt országai közé tartozik, tavaly 10 év börtönre ítélték a helsinki kábítószerellenes ügyosztály volt vezetőjét drogcsempészésért, hivatali visszaélésért, és egyéb bűncselekményekért, köztük bizonyítékok meghamisításáért.

Borítókép: Eirik Jensen

AFP PHOTO / NTB Scanpix / Heiko JUNGE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában