Elutasított kérelem

2017.09.05. 20:36

Kiutasítottak egy 106 éves nőt Svédországból

Elutasították egy 106 éves afgán nő menedékkérelmét a svéd hatóságok: az idős asszonyt annak idején a fia és az unokája cipelte át hegyeken, sivatagokon és erdőkön, hogy menedékre leljenek Európában.

Bibihal Uzbeki súlyos fizikai problémákkal küzd, alig tud beszélni. Az asszony családja fellebbezett a kiutasítási határozat ellen.

Bibihalék embert próbáló útjának története 2015-ben járta be a világsajtót. A család a Szíriából, Afganisztánból, Irakból és egyéb országokból Európába áramló embersereggel együtt érkezett a kontinensre. A Svédországba vezető utat gyalog és vonaton tették meg. Két év elteltével az idős asszony és 11 családtagja egy apró, közép-svédországi faluban, Hovában él.

A kiutasítási határozat a szent böjti hónap, a ramadán idején érkezett, és, bár a család próbálta eltitkolni a döntést az asszony elől, Bibihalnak gyanús lett, hogy unokái állandóan szomorkodnak. A család szerint miután az asszony megtudta, hogy elutasították a kérelmét, egyre betegebb lett, majd egy agyvérzés teljesen legyengítette. A többi családtag menedékkérelmének elbírálása különböző fázisokban van.

A svéd bevándorlási hivatal az AP hírügynökséghez eljuttatott közleményében megerősítette a kiutasítás tényét, megjegyezve, hogy a „magas életkor önmagában nem jogosít fel menedékjogra”.

A kiutasított személyeknek háromszor van lehetőségük fellebbezni, ami rendkívül hosszú procedúra. A család úgy érzi, hogy a svéd hatóságokat hidegen hagyja az afgánok helyzete.

„A bevándorlási hivatal indoklása szerint Afganisztánban nem eléggé veszélyes a helyzet” – mondta Sanna Vestin, egy menekülteket segítő svéd szervezet vezetője, hozzátéve, hogy a biztonságosnak tartott nagyvárosok egy része jelenleg egyáltalán nem az.

Mielőtt Svédországba érkeztek, a család nyolc évig élt illegálisan Iránban. A háború és a bizonytalanság miatt hagyták el Afganisztánt, de Bibihal unokája, Mohammed Uzbeki szerint nehéz bizonyítani a hatóságoknak, hogy a család élete valóban veszélyben lenne, ha hazatérnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában