Tárgyalás

2023.08.04. 20:10

Hogyan tárgyalj egy megbízási szerződésről? - 7 tipp a sikerhez

A megbízási szerződés egy olyan megállapodás, amely meghatározza az aláíró felek közötti viszonyt és szabályozza a kötelezettségeiket a megbízás keretein belül. Mivel ez a szerződés lesz a legfontosabb szabály a feladatok ellátása során, fontos, hogy mindenkit megfelelően védjen, és biztosítsa, hogy mindenki megelégedésére szolgáljon a végeredmény.

Ez csak sikeres tárgyalással alapozható meg, amely során a felek megvitatják a legfontosabb feltételeket és megegyezésre jutnak. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 7 tippet, amelyek segíthetnek a megállapodás létrehozásában.

1. Készüljön fel alaposan!

A megbízási szerződés megtárgyalása előtt nagyon fontos lépés a felkészülés. Ahhoz, hogy sikeres és eredményes szerződés szülessen, mindkét félnek ismernie kell:

  • a Polgári Törvénykönyv legfontosabb szabályait a megbízási szerződésre vonatkozóan.
  • a megbízási szerződés legfontosabb elemeit.  
  • azt, hogy jellemzően milyen hibák szoktak előfordulni a hasonló ügyekben.

2. Dolgozzon ki egy részletes tervet!

Mielőtt megkezdődnének az egyeztetések, érdemes lehet egy részletes tervet kidolgozni az érintett feladatról, projektről. Ezt a 4 dolgot hasznos lehet szerepeltetni benne:

  • A feladat leírását.
  • Az elérni kívánt célokat.
  • A legfontosabb határidőket, és azt is, hogy egy esetleges csúszás milyen következményekkel jár.
  • A feladat teljesítésétől várt eredményeket.

Ez a mozzanat jó lehetőség lehet arra is, hogy adott esetben segítsen meggyőzni a másik felet arról, hogy érdemes velünk dolgoznia, illetve a tárgyalás menetrendjét is igazíthatjuk hozzá.

3. Határozza meg a prioritásokat!

Egy egyeztetés során mind a két félnek nyitottnak kell lennie arra, hogy engedjen az elképzeléseiből és közelítsen a másik fél elvárásaihoz. Ennek azonban nem szabad a saját kárunkra történnie, ezért fontos, hogy tisztán lássuk, mi az, amiből engedhetünk, és mi az, amiből nem. Erre remek eszköz egy prioritási sorrend elállítása, ahol a fontosabb tényezőket előrébb, a kevésbé fontosakat hátrébb soroljuk.

4. Próbálja meg elfogadni a másik fél szempontjait!

Egy szerződés megtárgyalásánál fontos, hogy megértsük a másik fél szempontjait és érdekeit is. Hallgassuk meg az érveket, és próbáljuk meg feltérképezni, hogy milyen szándékok vezetik a tárgyalópartnerünket.

5. Kommunikáljon világosan!

A tárgyalások során végig fontos figyelnünk arra, hogy világosan és érthetően kommunikáljunk, és ne keveredjünk ellentmondásokba. Legyenek határozottak az igényeink és javaslataink, illetve tartsuk magunkat a korábban elkészített üzleti terv tartalmához. Ugyanakkor ne legyünk rugalmatlanok, figyeljünk a másik fél igényeire és javaslataira is.

6. Kérdezzen!

Talán nem is szükséges hangsúlyozni, hogy mennyire fontos kérdezni, ha esetleg kétségeink merülnének fel a tárgyalás során. Ne féljünk feltenni a kérdéseinket, érvelni, vagy akár a bizonytalanságainkra rávilágítani. A megbízási szerződésünk akkor lesz sikeres, ha minden szempontból tiszta és elfogadható mindkét fél számára.

7. Törekedjen a kompromisszumra!

A sikeres tárgyalás alapja a nyitott hozzáállás: ne akadályozzuk a közös nevező megtalálását. Legyünk készek kompromisszumot kötni, együttműködni, és törekedjünk arra, hogy mindkét fél számára előnyös végeredmény szülessen. Ez kulcsfontosságú a sikeres megállapodás megkötéséhez.

A megbízási szerződés előkészítése és a megállapodás megkötése időigényes és kihívást jelentő feladat lehet, azonban a fenti 7 tipp betartása és némi rugalmasság jelentős könnyítést jelenthet.  

Amennyiben úgy érezzük, hogy bizonytalanok vagyunk bizonyos kérdésekben, vagy szeretnénk pontosabban átlátni a helyzetünket, érdemes lehet ügyvéd segítségét igénybe venni. Ezt a Szerzi platformon elérhető online jogi tanácsadás keretében könnyen és gyorsan megtehetjük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában