Hirdetés

2023.12.02. 00:05

Borsod megyei regionális víziközmű rendszerek bővítése keretében távvezetékek építése

Tájékoztató a KEHOP-2.1.11-21-2022-00008 sz. projekt keretén belül megvalósuló fejlesztésekről.

Tisztelt Olvasó!

Az IVÓVÍZ az élet és a fejlődés nélkülözhetetlen eleme, ezért megfelelő mennyiségben és minőségben való biztosítása létkérdés. Az ÉRV Zrt. a térség legnagyobb víziközmű-szolgáltatójaként elkötelezett a hosszú távú, minőségi szolgáltatásnyújtás mellett.

2022-ben a többségi tulajdonosi jogkörgyakorló iránymutatásával, az ÉRV. Zrt. és az Építési és Közlekedési Minisztérium konzorciuma pályázatot nyújtott be a KEHOP-2.1.11. kódszámú pályázati felhívásra.

A nyertes pályázatnak köszönhetően mintegy 13,5 Mrd Ft vissza nem térítendő támogatást kapott az a komplex fejlesztési elképzelés, melynek keretében nagyságrendileg 70 km új távvezeték épül, és megvalósul a közvetlenül vagy közvetve érintett települések, településrészek biztonságos ivóvízellátása.

 

A projektben megvalósuló fejlesztések

A „Borsod megyei regionális víziközmű rendszerek bővítése keretében távvezetékek építése” projektelem részeként az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

Trizs és Ragály települések biztonságos vízellátásának fejlesztése során több mint 4 500 fm ivóvízvezeték kiépítése történik meg, védőcsővel, aknákkal, tűzcsapokkal, valamint közel 400 fm túlfolyó, ürítővezeték, illetve több 25 m3-es medence épül, nyomásfokozókkal.

Meszes település hosszú távú üzembiztos ivóvízellátásának megvalósítása miatt szükségessé vált új távvezeték létesítése Szalonna irányából Meszes településig, nyílt árkos vezetékfektetéssel. A fejlesztés keretében kiépül több mint 1 300 fm, védőcsővel ellátott vezeték, aknákkal, tűzcsapokkal.

Parasznya és térsége biztonságos ivóvízellátása érdekében, Sajókápolna-Sajólászlófalva-Radostyán-Parasznya-Varbó településeket érintően a fejlesztés részeként megvalósul 1 db 2 x 100 m3-es tárolómedence, illetve több mint 6 700 fm ivóvízvezeték építése.

Újharangod településrész hosszú távú, minőségi vízellátása céljából szükségessé vált a regionális rendszerrel történő csővezetéki összekötés. Ennek során több mint 7 000 fm ivóvízvezeték, valamint udvartéri vezeték épül, illetve megtörténik a 24 m magas, 25 m3-es acél szerkezetű víztorony felújítása.

Kelemér és Gömörszőlős települések biztonságos ivóvízellátása érdekében a fejlesztés keretében megépül 1 db 25 m3-es medence, nyomásfokozó és közel 6 500 fm ivóvízvezeték, aknákkal, tűzcsapokkal.

Az „ÉRV. Zrt. Miskolc-Borsodi régió közötti kooperációs vezeték létesítése” projektelem részeként a Borsodi Regionális Víziközmű-rendszerhez tartozó települések vízigényének hosszú távú biztosítása érdekében 23 000 fm távvezeték létesül, védőcsövekkel és 1 db nyomásfokozó állomással.

A „Verpelét és térsége biztonságos vízellátása” projektelem részeként megvalósuló fejlesztések:

A stabil szolgáltatás érdekében megépül a Szentdomonkosi medencét a Bükkszenterzsébeti medencével összekötő távvezeték, több mint 7 400 fm hosszúságban.

Megtörténik a Bükkszenterzsébeti nyomásfokozó bővítése és kiépül 13 000 fm távvezeték Sirok-Verpelét között.

A Siroki vári medence kapacitásának növelése céljából megépül egy új, 300 m3-es medence, a Verpeléti Vízmű területén 2×100 m3-es tárolókapacitás kerül kialakításra, továbbá 2×250 m3-es medencével bővül a magaslati tároló.

A víziközmű-szolgáltatás a társadalmi jólét és a gazdasági fejlődés egyik alapja. Az ÉRV. Zrt. célja, hogy kiválóságra törekedve megfelelő és hatékony szolgáltatást nyújtson, fenntartható módon, az érdekelt felek megelégedésére.

Projekt azonosító száma:
KEHOP-2.1.11-21-2022-00008

Projekt összköltsége:
13 500 551 656 Ft

Projekt elszámolható összköltsége: 

13 450 186 822 Ft

Támogatás összege:
13 450 186 822 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Kedvezményezett neve:
ÉPÍTÉSI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM
(JOGELŐDJE NFP NKFT.)

ÉRV. ÉSZAKMAGYARORSZÁGI REGIONÁLIS VÍZMŰVEK ZRT.

Projekt címe:

„Borsod megyei regionális víziközmű rendszerek bővítése keretében távvezetékek építése” című projekt; az „ÉRV Zrt. Miskolc-Borsodi régió közötti kooperációs vezeték létesítése” című projekt és a „Verpelét és térsége biztonságos vízellátása” című projekt

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában