300 gyermek jövője lehet szebb

Véget ért a „Maradj talpon!” – önálló életkezdés feltételeinek javítását célzó program. 

Ezzel a címmel indította útjára 2 éve a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat 2017 decemberében megnyert, EFOP-1.2.7-16-2017-00021 azonosítószámú pályázatát, melyet a megyei Intézmény az Európai Szociális Alap 24,9 millió Ft összegű forrástámogatásából valósított meg 300 állami gondoskodásban élő gyermek és fiatal részvételével. A projekt aktualitása és témája rendkívül időszerű.

Mint tudjuk, a gyermekvédelmi szakellátásban élők esetében sérült az önálló életvitel eléréséhez szükséges motiváció, az érett személyiség kialakulásának, valamint a sikeres társadalmi beilleszkedésnek az esélye. Ezek hiánya jelentős egyéni életvezetési problémákhoz vezethet. A felsorolt problémák megelőzése, kezelése érdekében a fenti területekre fókuszálva, az egyéni szükségletekhez igazodva az önálló életvitelre, a családi életre való alkalmasság kialakítását, fejlesztését a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat a „Maradj talpon!”- önálló életkezdés feltételeinek javítását célzó komplex program című projektjavaslattal kívánta kezelni.

A program célrendszere sokrétű és szerteágazó. Fő célként tűztük ki az állami gondoskodásban élő gyermekek önálló életkezdéséhez és a sikeres családi életük megteremtéséhez szükséges szociális kompetenciák megfelelő szintű átadását, valamint a társadalomba, családba történő reintegrációs folyamat elősegítését. Ezzel együtt fontos volt a szülők, hozzátartozók aktív bevonása, amivel lehetőség nyílt nevelési feladataik fejlesztésére.

A projektben megvalósult tevékenységek 3 fő téma köré csoportosíthatóak, melyek meghatározásában a szükségletfelmérés eredménye szolgált alapul. Az egyes projektelemek tehát az önálló életre való felkészítést, a megfelelő életvitel elérését, az egészséges, szenvedélybetegségektől, függőségektől mentes életmód kialakítását, valamint a családi kapcsolatok erősítését, végül a szakellátásból való mihamarabbi kikerülést és sikeres családi élet megélését voltak hivatottak elősegíteni.

Céljainknak megfelelően a bevont célcsoport tagjai informatív és preventatív csoportfoglalkozásokon, művészet- és állatterápiás tréningeken, táborokban, interaktív színházi előadásokon, valamint egész napos családi rendezvényeken vettek részt. A „Maradj talpon!” – önálló életkezdés feltételeinek javítását célzó komplex program elnevezésű projekthez kapcsolódóan a következő tevékenységeket sikerült megvalósítani.

A fiatalok a program során a szexuális felvilágosítás és áldozattá válás témáját feldolgozó csoportfoglalkozáson vehettek részt. A foglalkozásvezető pszichológus, orvos és védőnő szakemberek mellett a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) vállalt jelentős szerepet a célcsoport fejlesztésében. Általuk tekinthették meg utógondozói ellátott fiatal felnőttjeink a „Kérsz teát?” című színházi előadást Bánki Gergő és Sipos Vera előadásában. A színdarab főként a nők elleni erőszak mindennemű megnyilvánulását vette górcső alá vicces és emészthető formában, ám mindemellett az erőszakmentes párkapcsolat jelentőségét hangsúlyozta. Jelentős eredmény, hogy sikerült szülőket is tevékenyen bevonni az imént említett témával kapcsolatos pszichoedukációs foglalkozásba.

Az internetes zaklatás manapság nem elhanyagolható probléma és sajnos egyre gyakrabban fordul elő a fiatalok körében. Ennek folyamatát, veszélyeit, következményeit a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány jóvoltából az „I’m online” című interaktív színházi előadás keretében sikerült szemléltetni, feldolgozni.

A boldog családi élet és a sikeres családfenntartás alapjainak átvétele érdekében olyan csoportfoglalkozásokon bővítettük a résztvevő gyerekek kompetenciáit, melyek témája a jövőkép kialakításának elősegítése (Vad Anna), a pénzkezelési és gazdasági alapismeretek (Himer Csilla), valamint a tanulástechnikák megismerése (Ruff Nikoletta). Az imént említett célok eléréshez rendkívül fontos a kommunikáció hatékonysága is, melyet a program során Godó János fejlesztett.

Gyermekeink mentális egészségének biztosítása, a bennük lévő szorongások oldása szintén azt a célt szolgálja, hogy egészséges, pozitívan gondolkozó felnőtt emberekké váljanak. Az „Ebcsont beforr!” című kutyás terápiás (Palóc Zita gyógypedagógus és Vámos Zoltán kutyás felvezető) és a „Mesevilág” című meseterápiás csoportfoglalkozások (Tátrai Vanda) ezt a célt hivatottak elérni a fiatalabb korosztály tekintetében.

A kamaszok lehetőséget kaptak arra, hogy a „Ne szívd mellre!” című szenvedélybetegségek prevencióját célzó csoportfoglalkozás keretében az Egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat szakemberei segítségével tájékozódhassanak a pszichoaktív szerek veszélyeiről, ártalmairól, a kortárscsoportok ilyen irányú ráhatásáról és a szermentes életvitel választásáról, kialakításáról. A programelemhez kapcsolódóan Dr. Zacher Gábor toxikológus „Mindennapi függőségeink” című előadását tekinthették meg a fiatalok és az őket nevelő felnőttek az egri Megyeházán.

A projektben résztvevő gyermekek további képességfejlesztésének és tehetséggondozásának céljából nyári táborokon vehettek részt. A „Népi alkotóműhely” című tehetséggondozó alkotótábor a projekt időtartama alatt 2 alkalommal, összesen 32 fő részvételével Egerszalókon, a barlanglakások melletti Sáfránykertben az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér és Mozgókönyvtári Szolgáltató Hely közreműködésével valósult meg. A foglalkozások a tehetség kibontakoztatása mellett a népi mesterségek és népművészet megismertetését tették lehetővé. A fiatalok számára a későbbiekben az itt szerzett tudással az esetleges munkavállalás válhat könnyebbé.

A „Színház az egész világ!” elnevezésű komplex színjátszótáborban 60 gyermek üdültetését sikerült megvalósítani Nagyvisnyón, a Boróka Táborban. A tábor Kormos Zsuzsanna táborvezető, Gyüre Mariann (IKTSZ Faluház Egerszalók), Soós Diána (Egrimami Közhasznú Egyesület) és Tatár Gabriella (Pinceszínház Eger Művészeti Közhasznú Egyesület) közreműködésével vált felejthetetlenné a táborozók számára. A táborozók az nyaraláson túl a drámapedagógia módszereivel fűszerezett programok segítségével bontakoztathatták ki tehetségüket.

A gyermekek pénzkezelési alapismeretekkel gazdagodhattak a Bogácson megvalósult „Financiahódító – pénzkezelési táborban”. A strand- és szabadidős programok mellett Himer Csilla pénzpedagógus vezette be a táborozókat a sikeres pénzkeresés és – kezelés rejtelmeibe. A Bogácsi Termálfürdő jóvoltából 32 gyermek gazdagodott felejthetetlen nyári élményekkel.

A projekt egyik legfontosabb célkitűzésének megfelelően 3 alkalommal állt módunkban közös családi élményekhez segíteni a HMGYK és TEGYESZ gyermekotthonaiban és nevelőszülői hálózatában élő gyermekeket és azok szüleit. Az egyik ilyen program volt 2018 nyarán a „Családi élményeim a Kerekerdőben” című egész napos családi kirándulás Debrecenben, a Kerekerdő Élményparkban.

A „Mikulásváró ünnep” szintén a családok közös ünneplését tette lehetővé. A rendezvény színvonalas műsorát a Fülemüle Zenekar koncertjével nyitottuk meg, amit Soós Diána színésznő és az Egri Pinceszínház színészei által bemutatott Ágacska című színdarab követett. Állandó programlehetőségként kézműves sarok várta a kicsiket. A nap végén megérkezett a már nagyon várt Mikulás, aki minden gyermek számára hozott ajándékot.

A projekt jóvoltából idén „Családi ki mit tud?” címmel került megrendezésre az immár hagyományossá vált családi rendezvényünk. A gyermekek és hozzátartozóik közös produkcióinak bemutatását követően a résztvevők számos családi program közül válogathattak. A kézműves és sportfoglalkozások mellett légvár, buborékfoci, népi játékpark, lufi bohóc és arcfestő várta az érdeklődőket. A nap folyamán a gyermekotthonok futballcsapatai a Grassroots focikupán mérethették meg magukat. Az egri HQ4 Fitness & Powerlifting Team nemzetközi hírű erőemelőinek bemutatója mellett, Oláh Gergőt köszönthettük sztárvendégként, aki dalaival és közvetlenségével határtalan jókedvet teremtett közönségének. A nap lezárásaként Mező Csaba és barátai jóvoltából a bátrabb gyermekek kipróbálhatták a motorozás élményét.

A 22 hónap időtartamú projekt megvalósításával hisszük, hogy a feltárt problémák megoldásaként a célzott programok, tevékenységek által pozitív hatással lehettünk a programba bevont gyermekek és szüleik életére, a mihamarabbi családba történő visszagondozásra, illetve fiatal felnőttként megadva nekik az esélyt az önálló életkezdés és sikeres családi élet lehetőségéhez.

Bárdos Katalin Diána, projektmenedzser

Hozzászólások

segítség Heol
A leukémiás Máté édesanyja őszintén vallott arról, mennyire megérintette az egri összefogás
tudatos vásárlók / 34 perce
Idén is lesz Budapest Fashion Night
Nagyon fontos, hogy tudatos vásárlói réteget építsünk ki Magyarországon – mondta a Magyar Divat és Design Ügynökség vezérigazgató-helyettese.
Gyász
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szeretett Édesanyánk PÁDÁR JÁNOSNÉ sz. Nádor Mária életének 91. évében elhunyt. Búcsúztatása az egri Grőber temetőben lesz 2019. november 21-én 11 órakor. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak és szeretett Édesanyánkat utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MARCZIS LÁSZLÓNÉ sz. NAGY MARGIT életének 89. évében elhunyt. Temetése 2019. november 19-én 14 órakor lesz az ostorosi temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy a felejthetetlen férj, a drága édesapa, nagypapa és dédpapa TORMA MIKLÓS életének 88. évében elhunyt. Temetése a ternaörsi temetőben 2019. november 20-án, szerdán 12 órakor lesz. Előtte 11.30 órakor szentmise. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk szeretteinkkel és barátainkkal és mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GYURKÓ JÓZSEFNÉ szül. RUNYAI KATALIN életének 87. évében 2019. november 12-én csendesen elhunyt. Búcsúztatása a Hatvani temető kápolnájában lesz 2019. november 22-én 11 órakor, temetésére 11.30 órakor kerül sor. A gyászoló család Cím: Dr. Gyurkó Péter, 3300 Eger, Szvorényi u. 14.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAJOROS ANDRÁSNÉ (DUNDIKA) a Centrum volt dolgozója 85. éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 19-én 15.30 órakor az egri Donát temetőben lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szilágyi Sándor életének 70. évében elhunyt. Temetése 2019. november 19-én 12 órakor az egri Kisasszony temetőben lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Tóth Sándorné sz. Lengyel Terézia 2019. november 10-én, életének 82. évében elhunyt. Temetése 2019. november 15-én 9.30 órakor lesz a Kisasszony Temetőben. A gyászoló család
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy drága édesapánk RÁKI LAJOS életének 78. évében elhunyt. Temetése 2019. november 15-én pénteken 15 órakor az egri Kisasszony temetőben lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GYENES LAJOS életének 84. évében elhunyt. Temetése 2019. november 15-én 11 órakor az egri Kisasszony temetőben lesz. Gyászoló felesége, lánya, unokái, veje
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik BÉRCZES JÁNOSNÉ szül. Hlatky Irén temetésén részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
„ Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, Örökké él, akit nagyon szerettek.” Mély megrendüléssel s fájó szívvel tudatjuk, hogy drága jó feleség, édesanya és nagymama Bozó Lászlóné szül. Grósz Mária hosszú, küzdelmes betegségben szenvedését feladva 2019. november 7-én életének 68.évében eltávozott közülünk. Temetéséről intézkedünk.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kovács Lászlóné sz. Holló Ilona 2019.október 31-én, életének 78. évében elhunyt. Temetése 2019. november 12-én 13 órakor lesz a Lajosvárosi Temetőben. A gyászoló család.
Megtört szívvel tudatjuk, hogy LENGYEL JÓZSEF nyugalmazott törzszászlós 2019. november 6-án, 83. éves korában elhunyt. Búcsúztatására katonai tiszteletadással kerül sor 2019. november 14-én, csütörtökön 12 órakor, Egerben a Kisasszony temetőben. A gyászoló család
"Nem múlnak el, kik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek." (Juhász Gyula) Kegyelettel és szeretettel emlékezem hét éve, 2012. november 9-én elhunyt Édesanyámra, SZALAY ISTVÁNNÉ Balogh Gizellára. Nyugodjék békében. Fia
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy CSÉPÁNYI ELEMÉRNÉ életének 90. évében elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2019. 11. 14.-én 14 órakor lesz. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága halottunk NAGY MIKLÓSNÉ (született: Papp Róza) temetésén megjelentek és mély fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
… merre keresselek? Képzeletben útra keltem. Végtelenen is túl mentem. Bolyongtam a nagy Semmiben, nem jött velem senki szemben. Nem volt kitől megkérdeznem: járt e erre a Kedvesem? Kérlek Kicsim! Hagyjál jelet! Tudjam merre keresselek? Itt van Rólad egy fényképem: aki látott, arra kérem: ha felismer, hát segítsen! ….én… Marczis Marikát keresem!
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy feleségem , édesanyánk, nagymamánk, dédnagymamám BÉRCZES JÁNOSNÉ szül. Hlatky Irén / volt Vaswill dolgozó / életének 79.évében elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2019. november 11-én, 11 órakor lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették hogy PAPP ZOLTÁNNÉ (született: Molnár Rozália) életének 88.évében és PAPP ZOLTÁN életének 92. életévében elhunytak. Búcsúztató szentmise az egri Bazilikában 2019. november 8-án pénteken 13 órakor és végső nyugalomra helyezés 14 órakor a Lajosvárosi temetőben lesz. Gyászoló család
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy a felejthetetlen édesanya, nagymama és dédnagymama NAGY MIKLÓSNÉ (született: Papp Róza) életének 87. évében, 2019. október 30-án elhunyt. Temetése a novaji temetőben 2019. november 7-én 15.00 órakor lesz. Gyászoló lánya, unokái és dédunokája
Botrány / 1 órája
Janet Jackson koncertjéről kivonult a közönség (videó)
Jogerős / 1 órája
Kiengedik a börtönből az ukrán hajóskapitányt
Magyar falu program / 1 órája
Újabb 12 milliárd forintot kaptak a kistelepülések
LABDARÚGÁS / 1 órája
Heti legjobbak: az andornaki támadó három góllal került be
Heol Sport
példamutatás / 1 órája
Bezárt csomagtartóból mentett kutyus segít a mentőknek
LABDARÚGÁS / 2 órája
U17: a füzesabonyi őszi elsőség titka a családi háttér
B. Cs.