300 gyermek jövője lehet szebb

Véget ért a „Maradj talpon!” – önálló életkezdés feltételeinek javítását célzó program. 

Ezzel a címmel indította útjára 2 éve a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat 2017 decemberében megnyert, EFOP-1.2.7-16-2017-00021 azonosítószámú pályázatát, melyet a megyei Intézmény az Európai Szociális Alap 24,9 millió Ft összegű forrástámogatásából valósított meg 300 állami gondoskodásban élő gyermek és fiatal részvételével. A projekt aktualitása és témája rendkívül időszerű.

Mint tudjuk, a gyermekvédelmi szakellátásban élők esetében sérült az önálló életvitel eléréséhez szükséges motiváció, az érett személyiség kialakulásának, valamint a sikeres társadalmi beilleszkedésnek az esélye. Ezek hiánya jelentős egyéni életvezetési problémákhoz vezethet. A felsorolt problémák megelőzése, kezelése érdekében a fenti területekre fókuszálva, az egyéni szükségletekhez igazodva az önálló életvitelre, a családi életre való alkalmasság kialakítását, fejlesztését a Heves Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat a „Maradj talpon!”- önálló életkezdés feltételeinek javítását célzó komplex program című projektjavaslattal kívánta kezelni.

A program célrendszere sokrétű és szerteágazó. Fő célként tűztük ki az állami gondoskodásban élő gyermekek önálló életkezdéséhez és a sikeres családi életük megteremtéséhez szükséges szociális kompetenciák megfelelő szintű átadását, valamint a társadalomba, családba történő reintegrációs folyamat elősegítését. Ezzel együtt fontos volt a szülők, hozzátartozók aktív bevonása, amivel lehetőség nyílt nevelési feladataik fejlesztésére.

A projektben megvalósult tevékenységek 3 fő téma köré csoportosíthatóak, melyek meghatározásában a szükségletfelmérés eredménye szolgált alapul. Az egyes projektelemek tehát az önálló életre való felkészítést, a megfelelő életvitel elérését, az egészséges, szenvedélybetegségektől, függőségektől mentes életmód kialakítását, valamint a családi kapcsolatok erősítését, végül a szakellátásból való mihamarabbi kikerülést és sikeres családi élet megélését voltak hivatottak elősegíteni.

Céljainknak megfelelően a bevont célcsoport tagjai informatív és preventatív csoportfoglalkozásokon, művészet- és állatterápiás tréningeken, táborokban, interaktív színházi előadásokon, valamint egész napos családi rendezvényeken vettek részt. A „Maradj talpon!” – önálló életkezdés feltételeinek javítását célzó komplex program elnevezésű projekthez kapcsolódóan a következő tevékenységeket sikerült megvalósítani.

A fiatalok a program során a szexuális felvilágosítás és áldozattá válás témáját feldolgozó csoportfoglalkozáson vehettek részt. A foglalkozásvezető pszichológus, orvos és védőnő szakemberek mellett a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) vállalt jelentős szerepet a célcsoport fejlesztésében. Általuk tekinthették meg utógondozói ellátott fiatal felnőttjeink a „Kérsz teát?” című színházi előadást Bánki Gergő és Sipos Vera előadásában. A színdarab főként a nők elleni erőszak mindennemű megnyilvánulását vette górcső alá vicces és emészthető formában, ám mindemellett az erőszakmentes párkapcsolat jelentőségét hangsúlyozta. Jelentős eredmény, hogy sikerült szülőket is tevékenyen bevonni az imént említett témával kapcsolatos pszichoedukációs foglalkozásba.

Az internetes zaklatás manapság nem elhanyagolható probléma és sajnos egyre gyakrabban fordul elő a fiatalok körében. Ennek folyamatát, veszélyeit, következményeit a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány jóvoltából az „I’m online” című interaktív színházi előadás keretében sikerült szemléltetni, feldolgozni.

A boldog családi élet és a sikeres családfenntartás alapjainak átvétele érdekében olyan csoportfoglalkozásokon bővítettük a résztvevő gyerekek kompetenciáit, melyek témája a jövőkép kialakításának elősegítése (Vad Anna), a pénzkezelési és gazdasági alapismeretek (Himer Csilla), valamint a tanulástechnikák megismerése (Ruff Nikoletta). Az imént említett célok eléréshez rendkívül fontos a kommunikáció hatékonysága is, melyet a program során Godó János fejlesztett.

Gyermekeink mentális egészségének biztosítása, a bennük lévő szorongások oldása szintén azt a célt szolgálja, hogy egészséges, pozitívan gondolkozó felnőtt emberekké váljanak. Az „Ebcsont beforr!” című kutyás terápiás (Palóc Zita gyógypedagógus és Vámos Zoltán kutyás felvezető) és a „Mesevilág” című meseterápiás csoportfoglalkozások (Tátrai Vanda) ezt a célt hivatottak elérni a fiatalabb korosztály tekintetében.

300 gyermek jövője lehet szebb

A kamaszok lehetőséget kaptak arra, hogy a „Ne szívd mellre!” című szenvedélybetegségek prevencióját célzó csoportfoglalkozás keretében az Egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat szakemberei segítségével tájékozódhassanak a pszichoaktív szerek veszélyeiről, ártalmairól, a kortárscsoportok ilyen irányú ráhatásáról és a szermentes életvitel választásáról, kialakításáról. A programelemhez kapcsolódóan Dr. Zacher Gábor toxikológus „Mindennapi függőségeink” című előadását tekinthették meg a fiatalok és az őket nevelő felnőttek az egri Megyeházán.

A projektben résztvevő gyermekek további képességfejlesztésének és tehetséggondozásának céljából nyári táborokon vehettek részt. A „Népi alkotóműhely” című tehetséggondozó alkotótábor a projekt időtartama alatt 2 alkalommal, összesen 32 fő részvételével Egerszalókon, a barlanglakások melletti Sáfránykertben az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér és Mozgókönyvtári Szolgáltató Hely közreműködésével valósult meg. A foglalkozások a tehetség kibontakoztatása mellett a népi mesterségek és népművészet megismertetését tették lehetővé. A fiatalok számára a későbbiekben az itt szerzett tudással az esetleges munkavállalás válhat könnyebbé.

A „Színház az egész világ!” elnevezésű komplex színjátszótáborban 60 gyermek üdültetését sikerült megvalósítani Nagyvisnyón, a Boróka Táborban. A tábor Kormos Zsuzsanna táborvezető, Gyüre Mariann (IKTSZ Faluház Egerszalók), Soós Diána (Egrimami Közhasznú Egyesület) és Tatár Gabriella (Pinceszínház Eger Művészeti Közhasznú Egyesület) közreműködésével vált felejthetetlenné a táborozók számára. A táborozók az nyaraláson túl a drámapedagógia módszereivel fűszerezett programok segítségével bontakoztathatták ki tehetségüket.

A gyermekek pénzkezelési alapismeretekkel gazdagodhattak a Bogácson megvalósult „Financiahódító – pénzkezelési táborban”. A strand- és szabadidős programok mellett Himer Csilla pénzpedagógus vezette be a táborozókat a sikeres pénzkeresés és – kezelés rejtelmeibe. A Bogácsi Termálfürdő jóvoltából 32 gyermek gazdagodott felejthetetlen nyári élményekkel.

A projekt egyik legfontosabb célkitűzésének megfelelően 3 alkalommal állt módunkban közös családi élményekhez segíteni a HMGYK és TEGYESZ gyermekotthonaiban és nevelőszülői hálózatában élő gyermekeket és azok szüleit. Az egyik ilyen program volt 2018 nyarán a „Családi élményeim a Kerekerdőben” című egész napos családi kirándulás Debrecenben, a Kerekerdő Élményparkban.

A „Mikulásváró ünnep” szintén a családok közös ünneplését tette lehetővé. A rendezvény színvonalas műsorát a Fülemüle Zenekar koncertjével nyitottuk meg, amit Soós Diána színésznő és az Egri Pinceszínház színészei által bemutatott Ágacska című színdarab követett. Állandó programlehetőségként kézműves sarok várta a kicsiket. A nap végén megérkezett a már nagyon várt Mikulás, aki minden gyermek számára hozott ajándékot.

A projekt jóvoltából idén „Családi ki mit tud?” címmel került megrendezésre az immár hagyományossá vált családi rendezvényünk. A gyermekek és hozzátartozóik közös produkcióinak bemutatását követően a résztvevők számos családi program közül válogathattak. A kézműves és sportfoglalkozások mellett légvár, buborékfoci, népi játékpark, lufi bohóc és arcfestő várta az érdeklődőket. A nap folyamán a gyermekotthonok futballcsapatai a Grassroots focikupán mérethették meg magukat. Az egri HQ4 Fitness & Powerlifting Team nemzetközi hírű erőemelőinek bemutatója mellett, Oláh Gergőt köszönthettük sztárvendégként, aki dalaival és közvetlenségével határtalan jókedvet teremtett közönségének. A nap lezárásaként Mező Csaba és barátai jóvoltából a bátrabb gyermekek kipróbálhatták a motorozás élményét.

A 22 hónap időtartamú projekt megvalósításával hisszük, hogy a feltárt problémák megoldásaként a célzott programok, tevékenységek által pozitív hatással lehettünk a programba bevont gyermekek és szüleik életére, a mihamarabbi családba történő visszagondozásra, illetve fiatal felnőttként megadva nekik az esélyt az önálló életkezdés és sikeres családi élet lehetőségéhez.

Bárdos Katalin Diána, projektmenedzser

Hozzászólások

BikeSafe Heol
Bicikliket ellenőriznek a hatvani rendőrök
koronavírus / 23 perce
Meghalt a Diamond Princess két japán utasa
Dél-Koreában már 31-gyel nőtt a kórban szenvedők száma.
Gyász
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik feledhetetlen halottunk BÁLINT LÁSZLÓ ny.r.alezredes temetésén megjelentek és mély fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Szomorúan tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy Bortnyák Eleonóra 2020. 02. 10-én életének 72-ik évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása az egri Barátok templomában (Kossuth L. u. 14.) 2020. 02. 22-én 11 órakor lesz. Kérjük a megemlékezésre csak egy szál virágot hozzanak magukkal. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik feledhetetlen halottunk KÓS LAJOSNÉ sz. Molnár Rózsika Temetésén megjelentek, és mély fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk hogy BARÓCSI JÓZSEFNÉ sz. Tvergyák Angéla Irén életének 70. évében hazatért megváltó Urához. Szeretett halottunktól 2020. február 19-én 15 órakor veszünk végső búcsút a verpeléti temetőben Emléke szívünkben él!
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik feledhetetlen halottunk STIRLING GYÖRGY temetésén megjelentek és mély fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy DEBRECZENI TIBOR a VILATI nyugalmazott igazgatója életének 91. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. február 22.-én 11 órai kezdettel az egri Kisasszony temetőben lesz. Polgári szertartás keretein belül veszünk végső búcsút. Ezúton köszönjük mindazoknak, akik velünk utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család. Táviratcím : Debreczeni Tiborné 3300 Eger, Breznai utca 1 I/4
Fájó szívvel, mély megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÁLINT LÁSZLÓ ny.r.alezredes súlyos betegségben, de mindvégig bízva a gyógyulásban, életének 59. évében 2020. február 12-én elhunyt. Temetése 2020. február 19-én 11 órakor lesz a felnémeti temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk a rokonokkal, barátokkal és ismerősökkel, hogy VIZAUERNÉ BORICS KATALIN életének 64. évében rövid ideig tartó súlyos betegség következtében elhunyt. Temetése a siroki temetőben 2020. február 20-án 15.30 órakor lesz. Előtte 15 órakor engesztelő gyászmise a helyi kápolnában. A gyászoló férje, fia, lánya és veje
Szinyei András és 5 gyermeke, 12 unokája, a széles rokonság mély fájdalommal tudatják, hogy SZINYEI ANDRÁSNÉ, született SÁRÁNDY VERONIKA agrármérnök, számviteli-pénzügyi szakmérnök, 2020. február 9-én, életének 75-ik, boldog házasságának 51-ik évében, otthonában váratlanul elhunyt. Drága halottunkat február 19-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomba a Hatvani Belvárosi Temetőben, katolikus szertartás szerint. Előtte 12.30 órakor szentmise lesz lelki üdvéért a Hatvani Belvárosi templomban.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HAMVAS ENDRE életének 73. évében elhunyt. Temetése az egri Lajosvárosi temetőben 2020. február 21-én 15 órakor lesz. Előtte a lajosvárosi templomban 14 órától gyászmisét tartunk. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem KÓS LAJOSNÉ sz.Molnár Rózsika 2020.február 08-án 75. évében csendesen eltávozott közülünk. Drága halottunkat 2020.február 18-án 14.00 órakor kísérjük utolsó útjára az ostorosi temetőben. Előtte 13.15 órakor engesztelő gyászmise a helyi templomban. Gyászoló családja, férje, lánya,unokája.
„Két keze érted dolgozott csak Mindennél jobban szeretett Az éjet is nappallá téve Óvott téged és vezetett Míg lehetett, míg lehetett.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BARZSÓ DÉNES életének 82. évében elhunyt. Temetése 2020. február 18-án reggel 9 órakor lesz a felnémeti temetőben. A gyászoló család
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy a felejthetetlen férj, drága édesapa, nagypapa CSEH ZOLTÁN életének 76. évében elhunyt. Temetése az egri Lajosvárosi temetőben 2020. február 20-án 13 órakor lesz. Előtte 12.15 órától gyászmisét tartunk a lajosvárosi templomban. A gyászoló család
MEGEMLÉKEZÉS FODOR mara JÓZSEF emlékére "Elmúlt 3 év, mint a gyors folyó, rohan az élet, és bár az évek tova szálltak, az emlékek élnek és csendben fájnak. Szívem fájdalmát nem enyhíti semmi, mert hiányodat nem pótolja senki. Tiéd most már a csend, a nyugalom, enyém a könny és a fájdalom." Örök szeretettel és mély fájdalommal emlékezik, szerető feleséged, Manci, és családod, akiknek a szívében örökké élni fogsz!
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy a felejthetetlen férj, drága édesapa, nagypapa, Finomszerelvénygyár, Csepel autó, KAEV volt dolgozója TAKÁCS ANDRÁS életének 85. évében 2020. február 10-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2020. február 17-én 13.45 órakor a felnémeti temetőben lesz. Előtte 13 órakor a felnémeti templomban gyászmisét tartunk. Gyászoló felesége, fia, menye, unokája.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÓTA ERZSÉBET életének 73. évében elhunyt. Temetése 2020. február 18-án 11 órakor lesz az egri Hatvani temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NAGY ISTVÁN a Megyei Könyvtár volt gazdasági igazgatója, életének 84. évében eltávozott közülünk. Búcsúztatására 2020.február 14-én 14 órakor a lajosvárosi temetőben kerül sor. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen megjelenve fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy MEZEI SÁNDORNÉ sz. Ábelt Mária 89. életévében elhunyt. Temetése 2020. február 14-én 15.30 órakor lesz az egri Hatvani temetőben, előtte gyászmise 15 órától.
Köszönetemet fejezem ki a Parádfürdői Állami Kórház valamennyi ápolójának és Dr. Huszti Györgyike főorvos asszonynak édesanyám, Tarjányi Józsefné lelkiismeretes ápolásáért. Tarjányi Tibor
Köszönetet mondunk Mindazoknak, akik 2020. február 5-én Becsei Gáborné temetésén részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család.
világsztárok / 39 perce
A Pink Floyd dobosa is Budapestre látogat
Riói tenisztorna / 2 órája
Balázs Attila negyeddöntős lett
kagylótemető / 2 órája
Élve megfőtt félmillió kagyló Új-Zéland partjainál (videó)
örök agglegény / 2 órája
Al Pacinót elhagyták
városi közlekedés / 2 órája
Így képzeli a jövőt a Jaguar Land Rover
krízishelyzet / 2 órája
Minden tizedik eset gyereké a mentőknél
Szabadi Martina Laura