SZPONZORÁLT TARTALOM

2020.01.16. 14:15

Az egri Andrássyban hisznek a fiatalok tehetségében!

Hiszünk a fiatalokban! – vallják az egri Andrássy pedagógusai. Szerintük nincs annál szebb dolog, mint látni, segíteni a rájuk bízott gyermekek személyiségének kialakulását, értelmi és gyakorlati képességeik növelését.

Fotó: Henrik Hajagos

Mindenki értékes! Van, aki azért, mert jó sportoló, kiváló tanuló és vannak olyanok, akik azért, mert melegszívűek, talpraesett szervezők vagy segítőkészek, amire szüksége van a közösségnek – mondja Rozmán Éva, az egri Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium és Gimnázium igazgatója. – Mivel egyénileg különböző minden diák, így széles skáláját ajánljuk fel azoknak a foglalkozásoknak, amelyekben kiteljesedhetnek – teszi hozzá.

Az iskola pályaorientációs gyakorlata szerint minden 11. évfolyamos tanulót egy mentortanár vezet végig az önismereti foglalkozásoktól a különböző meghívott szakemberek foglalkozásának bemutatásán, az önéletrajz, motivációs levél írásának technikáján át a valós – vállalati HR-esek segítségével lefolytatott – interjúbeszélgetésig. Felismerésekre, döntések meghozatalára motiválja ez a folyamat fiataljaikat.

A folyamatos innováció része a digitális osztály beindítása is

Legó a középiskolában?!

Ebben az életkorban legózni?! Igen! A LEGO Education oktatási csomag nem egyszerűen „legózás”. Különböző szenzorok, motorok egészen bonyolult programozási lehetőségéről van ugyanis szó.

A robotikaszakkör az egyik legnépszerűbb délutáni foglalkozásunk, ahol diákjaink elmélyedhetnek a programozás rejtelmeiben. Ki-ki érdeklődése szerint fejlődhet. Van, aki minden foglalkozáson épít valamit a robotján, ultrahangszenzort szerel rá, másokat inkább a programok fejlesztése foglalkoztat.

Elmélyült munka a robotikaszakkörön

Az oktatás digitalizációja elengedhetetlen, amennyiben lépést szeretnénk tartani a körülöttünk lévő világ megállíthatatlan folyamatával. A Microsoft innovatív iskolájaként elkötelezettek vagyunk a digitális oktatás mellett, ezt mutatja a jövő tanévben beindítandó digitális gimnáziumi osztályunk is.

– A robotikaszakkörön legóból épített, de számítógéppel ellátott robotokat programozunk – osztotta meg Bózsó Péter 11/A osztályos tanuló. – Erre a célra külön fejlesztői környezet szolgál, amely segítségével egyszerűen állíthatunk össze mozgássorozatokat. A programozás megtanítja az embert logikusan gondolkodni, szabadon szárnyalhat a fantáziánk.

Nyelvet (is) érdemes tanulni

Ha nyelvet szeretnél tanulni, tanulj tovább az Andrássyban! – egyre gyakrabban hangzik el ez a mondat a nyolcadikos diákok között. Ez is bizonyíték arra, hogy iskolánkban évek óta magas színvonalú nyelvoktatás folyik – emelte ki az igazgató asszony. A nyelvi előkészítő évben diákjaink egyharmada megszerzi a középfokú nyelvvizsgát, és ez az arány a második év végére eléri a 70 százalékot. Több éve országos megmérettetésekben is sikeresen vesznek részt. Az egyházi iskolák országos angol nyelvi versenyét a tavalyi tanévben tanítványunk, Alemany Garcia David nyerte meg. Az angol nyelvi OKTV-n diákjaink kimagasló eredményeket érnek el, a továbbtanulásnál beszámítható értékes felvételi pontokat tudva magukénak.

Hozzátette: az Origo referenciaiskolaként rendszeresen próbavizsgákat szervez, melyek megkönnyítik a nyelvvizsgára készülést.

–Az idegen nyelvek minél tökéletesebb elsajátításához hozzájárulnak az utazások, melyeket az iskolában folytatott nemzetközi szakmai és intézmények közötti mobilitási programok segítenek elő – mutatott rá Rozmán Éva.

– Már általános iskolában is az angol volt az egyik kedvenc tantárgyam – mondta el Huszár Dániel Zsolt, 11/D osztályos tanuló. – A tanárom arra biztatott, hogy olyan középiskolába menjek, ahol az angol nyelv oktatása kiemelkedő színvonalú. Rövid idő alatt bebizonyosodott, hogy az Andrássy a lehető legjobb választás volt. Tanáraink következetes tanítással segítettek felfedezni az angol nyelv sokszínűségét és szépségét. Nulladikban középfokú nyelvvizsgát, kilencedikben felsőfokú nyelvvizsgát szereztem, tavaly pedig sikeres előrehozott érettségit tettem közép szinten. Idén tizenegyedikesként az OKTV első fordulóján szerepeltem jól, és készülök az emelt szintű érettségire.

Vállalkozói készségek

– Nem tudjuk, hogy 10 év múlva milyen szakmákra lesz szüksége a munkaerőpiacnak, de azt biztosan tudjuk, hogy a kreativitásra, az együttműködési készségre, a problémamegoldásra, valamint a vállalkozói készségekre még inkább szükség lesz, mint ma. Így mi elsősorban a kompetenciák fejlesztésére fókuszálunk. – mutatott rá az igazgató. – A naprakész szakmai tudás, pénzügyi és vállalkozási szemléletük fejlesztése mellett a hiteles forrásokon alapuló önálló ismeretszerzési módok elsajátítására buzdítunk az interaktív tanórákon.

Kiváló eredményeket érnek el fiataljaink az országos és regionális versenyeken. Büszkélkedhetünk az ÁSZÉV, PénzSztár, a K&H Bank által szervezett versenyek eredményeivel. Egy friss, kimagasló eredmény a PénzSztár országos verseny, melynek regionális fordulójában 3. helyen végeztek a közgazdasági ágazaton tanuló fiúk, Bodnár Ferenc, Bárány Péter, Bódi Ákos és Kocsis Balázs.

– Négy osztálytársammal úgy gondoltuk, kipróbáljuk magunkat vállalkozóként– idézte fel Fenyvesi Domonkos Ferenc, 10/B osztályos tanuló. – Jó volt ötletelni, megértettük a tervezés és az előkészítő munka fontosságát. A feladatokat felosztottuk egymás között, és örömmel tapasztaltuk, hogy jól tudtunk együttműködni a megvalósítás folyamatában is. Az ötletből hamar tényleges terméket tudtunk létrehozni. Vállalkozásunk újrahasznosított papírpoharak egyedi feliratozásával foglalkozik. A „cup of motivation” ötletünket az iskolában nagy érdeklődés követte.

Akikre büszke az iskola: az Andrássy csillagai

„Új utak keresése mellett a régiek tisztelete és megbecsülése a fejlődés legnagyobb biztosítéka.” Számtalan programon keresztül ültetik el diákjaikban a klasszikus műveltség magvait. Rendezvényeikkel az a cél, hogy gazdagodjon diákjaik érzelmi élete, magyarságtudata, keresztény szellemisége.

Barna Boglárka, Bráth Réka, Kupas Andrea Denisa és Rozsnaki Fanni 11.d osztályos tanulók a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny regionális döntőjében az első helyen végeztek

Aki szeret színpadon szerepelni, vagy akár műsort vezetni, kipróbálhatja magát énekkarukban, színjátszó körükben, vagy rádiós csapatukhoz csatlakozhat.

Az iskola büszke az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati versenyének két győztesére, Lévai Annára és Rozsnaki Fannira, akik az országos döntőben megkapták a legjobbaknak járó jutalmat, Sátoraljaújhely város emlékplakettjét. Együtt örültek Unghy Fannival, amikor a Nemzeti Színházban átvette a 3. helyezéséért járó jutalmát, melyet az Árpád-házi Szent Erzsébet emlékére hirdetett országos szépirodalmi pályázatra írt versével érdemelt ki.

Büszkék diákjaik sokszínűségére, tehetségére, és folyamatosan segítik őket abban, hogy egy-egy kis csillaggá váljanak az Andrássyban.

Sokfelé megfordulnak diákjaik a nagyvilágban

– Tizenkét éve aktívan pályázunk minden évben külföldi projektekre a módszertani megújulást, nyelvi készségfejlesztést és a szakmai tapasztalatszerzést fókuszba állítva – emelte ki Rozmán Éva. – A szakgimnáziumban a 10. és 11. év utáni egy hónapos nyári gyakorlatot külföldön tölthetik diákjaink, ha sikerrel pályáznak. Portugália, Finnország, Norvégia, Olaszország, Franciaország, valamint Németország szállodái, kereskedelmi vállalatai és pénzügyi cégei várják őket. Magabiztosságot, aktív nyelvtudást, korszerű szakmai ismereteket, külföldi barátokat szerezhetnek, és megismerik más nemzetek szokásait, életét.

– Gimnazistáink sem maradnak ki az európai utazási lehetőségekből: jelenleg öt országgal együttműködve fedezzük fel a természeti és épített világörökségi helyszíneket, digitális eszközök, applikációk segítségével örökítjük meg a látottakat és mutatjuk be az itthon mara­dottaknak – tette hozzá.

Szakmai gyakorlaton egy ötcsillagos finn szállodában (Béres Gréta)

– Múlt év nyarán Finnországban, Helsinkiben végeztem az egy hónapos szakmai gyakorlatomat, az ország leghíresebb 5 csillagos szállodájában, a Hotel Kämpben és annak Michelin-csillagos étteremrészlegén – mesélte Béres Gréta, 12/D osztályos tanuló. Rengeteg új kihívással találkoztam, sokat fejlődtem, és számos új élménnyel gazdagodtam. Teljes betekintést nyertem a szakmám – a turizmus-idegenforgalom – működésébe. Öröm volt bejárni dolgozni! Számtalan kulturális és szabadidős programon is részt vettünk. A szakmai gyakorlat pozitív élményként maradt meg bennem, amelyre örökké emlékezni fogok. Hálás vagyok a kapott lehetőségért!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában