hirdetés

2018.12.18. 09:42

Ezekre figyelj, amikor autópálya matricát vásárolsz!

Sokak számára nagyon egyszerű feladat az autópálya matrica választás, mások akár napokat-heteket is tervezgetnek, hogy merre érdemes közlekedni a költségminimalizáláshoz.

Most azokat a szempontokat szedtük össze, amelyeket érdemes szem előtt tartani, amikor matrica vásárlásra adjuk a fejünket.

Úthasználati szokások

Minden autósnak egyénileg kell mérlegelnie, hogy milyen szakaszokat és milyen gyakran használ. Az alábbi szempontokat érdemes mérlegelni, amikor matrica vásárlásra adjuk a fejünket.

Gyakran utazik azonos útvonalon? Ha igen, akkor érdemes megyei matricát venni az útvonallal érintett megyékre.

Bizonyos időszakokban utazik többet, ráadásul nagyobb távolságra? Ilyen esetben a 10-napos és havi matricák bizonyulnak a legjobb választásnak. Klasszikus példa erre egy külföldi út, egy síelés vagy egy 1 hetes balatoni nyaralás is.

Gyakran utazik egy területen, de a nyári, téli szezonban nagyobb távolságra is megy? Ilyen esetben érdemes megyei matricát venni és pluszban hozzá időalapú matricát. Ezzel egyszerre fedhető le a mindennapi rutin használat és az időszakos hosszabb utazás igénye is.

Sokat utazik az év során, kis területen, de hosszabb távolságra is? Ebben az esetben érdemes egy éves matricába beruházni. Ennek bár jelentősebb a költsége, mégis megspórolható vele rengeteg fejfájás. Sokszor nehéz ugyanis megbecsülni, hogy egy adott évben mennyit fogunk utazni. Az éves matrica vásárlása esetében pedig egész évben elfelejthetjük a matricával kapcsolatos nyűgöt. Nem kell folyton kerülő útvonalakon törni az agyunkat, költséget és benzint tudunk spórolni egy-egy fizetős szakasz használatával. Ezek olyan kényelmi tényezők, amelyek akár némi felárat is megérhetnek. De mégis mennyibe kerül egy matrica?

Az autópálya matrica díja

2018. október 1-jétől négy díjkategóriában is emelkedett a heti (10 napos) autópálya- matricák díja. Személyautóknál (D1) a kishaszongépjármű, lakóautó, mikrobusz (D2) kategóriában 5950 Ft-ról 7000 Ft-ra, a buszoknál (B2) 13385 Ft-ról 15500 Ft-ra, míg

utánfutók (U) esetében 2975 Ft-ról 3500 Ft-ra emelkedett a díj.

A többi e-matrica típus (havi, éves, megyei) továbbra is változatlan áron érhető el, vagyis ugyanannyiba kerül mint 2018-ban.

Hol érdemes vásárolni?

A matricákat tehát számos helyen meg lehet vásárolni. Akár a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. viszonteladóinál, vagy online is az https://www.autopalyamatrica.hu weboldalon. Bár még mindig a benzinkúton történő vásárlás a legnépszerűbb módja az autópálya-matrica beszerzésének, sok olyan kényelmi és egyszerűségi szempont van, ami miatt egyre többen vásárolnak elektronikus eszközökön vagy okostelefonon e-matricát. Ezzel ugyanis elkerülhető a sorban állás és a nap bármelyik pillanatában akár másodpercek alatt meg tudjuk venni a szükséges matricát.

Mit tegyek, ha elfelejtettem előre megvenni?

Ha véletlenül úgy hajtunk fel egy fizetős szakaszra, hogy nincs érvényes matricánk, akkor sem kell kétségbeesni. A tavalyi, 2018-as évtől kezdődően most már lehetőségünk van arra, a matrica nélkül fizetős útszakaszra történő felhajtás után még 60 percig meg tudjuk venni az e-matricát. Így elkerülhető a pótdíjfizetés, ami személyautók esetében 14.875 forint. 60 napon túl történő fizetés esetén viszont már 59.500 forint. Ez az 1 órás türelmi időszak nagy könnyebbség a motorosok és autósok számára. Ilyen esetben az időkorlát miatt érdemes sorban állás helyett online megvásárolni az e-matricát az https://www.autopalyamatrica.hu oldalon, ahol a vásárlásról automatikus visszajelzést küld a rendszer. Valamint a matrica érvényességének a kezdete és vége is bármikor lekérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában