hirdetés

2018.05.04. 12:10

Hétfőtől lehet nevezni az Egri borvidék legnagyobb borversenyére

Jövőhéten hétfőtől péntekig várják a szervezők a bormintákat az idei, immár 22. alkalommal megrendezésre kerülő Egri borvidéki borversenyre.

A rendezvényre május 17-én, az egri Hotel Villa Völgyben kerül sor. Az Egri Borvidék legnagyobb és legfontosabb szakmai rendezvénye az Egri borvidéki borverseny. Az ezen való részvétel nem csak azért fontos a borászatok számára, mert szakmai körökben is komoly rangot vívott ki, hanem mert a vásárlók, a fogyasztók is figyelik a palackokon feltüntetett jelzéseket, hogy a bor milyen eredményekkel büszkélkedhet, és egyre többen tudják azt is, melyik az a borverseny, amelyre érdemes figyelni. Ahhoz, hogy az egri tovább erősödjön, szükséges, hogy a borászatok a jövőben is a legszebb, legjobb boraikkal vegyenek részt. Tavaly és tavalyelőtt már több mint 160 mintát neveztek, a szervező Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsnál abban bíznak, hogy ezúttal is legalább ennyi bor érkezik.

Fábián Imre, az EHBT titkára a versenyről elmondta: a bortermelő vállalatok, egyéni bortermelők és kereskedő szervezetek mindazon borai részt vehetnek, amelyek a hatályos magyar bortörvény előírásainak megfelelnek, az egri borvidéken termelt szőlőből készültek, (OEM, OFJ, FNF, FN jelzésűek) és legalább 350 liter, vagy 500 palack rendelkezésre áll ugyanabból a tételből. Ugyanakkor a versenyre nevezett boroknak még nem kell forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezni.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően most is hét kategóriában értékeli a zsűri a beérkezett mintákat. A kategóriák: fehér borok, Egri Csillag, Debrői Hárslevelű, rozé borok, vörös és siller borok, desszert borok, és külön az Egri Bikavér. A borok pontozása is a megszokott, azaz a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV) által javasolt 100 pontos módszer szerint történik. Ez alapján a 66-75,9 pont közötti eredmény bronzérmet, a 76-86,9 pont közötti ezüstérmet, a 87-93,9 pont közötti aranyérmet ér. A 94, vagy több pontot kapott bor nagy aranyérem díjazásban részesül. Ezen túl a kategóriák győztes borai különdíjat kapnak. Az a kategóriagyőztes bor pedig, amelyik egyben elérte a nagy aranyérmes pontszámot is, „Champion” elismerést kap.

A borversenyre a mintákat – tételenként 4-4 palack bort – május 11-én, 13 óráig lehet leadni a hegyközségi tanácsnál (Eger, Kőlyuktető, Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet).

További információ: www.egriborvidek.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában