25°
24°
16°

Környezeti nevelés A Bükkszenterzsébeti roma közösségben

Szakmai beszámoló

“Környezeti nevelés A Bükkszenterzsébeti roma közösségben” témában

időpont: 2018. február 3. Szombat 10.00-14.00 óra

helyszín: Bükkszenterzsébet, Művelődési Ház

Résztvevők:

A program szervezői:

A program megvalósítói: Padlás Értékközvetítő alapítvány önkéntesei: Padlás tagok, vendég előadó, Közösségi szolgálatot (KÖSZ) teljesítő diákok.

SZELEKTÁLOK NAP

NAPIREND:

10.00-11.30 Előadás és vetélkedő

11.30-12.00 technikai szünet- büfé

12.00 -14.00 műhely munkák.

ELŐADÁS

Az előadás témája:

a. a hulladékok keletkezésének megelőzése -prevenció

b. a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése. – problémakezelés

eszközök: laptop, projektor .

Diavetítés, Powerpoint bemutató.

Az előadó: Rendes Nikoletta – biológus, környezeti nevelő, nemzetközi rálátása van környezetvédelmi folyamatokra, közösségi megoldásokra, “Nulla hulladék” életmód gyakorlója, közösségi kertész. Szabadúszó foglalkozásvezetőként, globális nevelőként társadalmi és környezeti igazságosság témában tart érzékenyítő foglalkozásokat. Érdeklődési körök: fenntartható és egészséges életmód, mélyökológia, permakultúra, upcycling, agroerdészet.

Az előadás célja az volt, hogy a közönség betekintést nyerjen a hulladékkezelés folyamatába, rádöbbenjen az egyéni felelősségvállalás fontosságára, illetve megismerkedjen a globális és lokális problémákkal, melyek a hulladékok nem megfelelő kezeléséhez, túlfogyasztáshoz köthetőek.

Az előadás során megismerkedtünk a hulladék és szemét közötti különbséggel, a különböző hulladéktípusokkal. Megállapítottuk, hogy vannak jó és rossz hulladékok és kezelésük, felhasználásuk ettől függ.
A hulladékpiramis segítségével a jelenlevők megtudták, hogy a hulladék erőforrás és a legfontosabb lépés megelőzés. Ha ez nem lehetséges, akkor az újra használatra kell törekedni, majd ez után jön az újrahasznosítás/szelektív hulladékgyűjtés- feldolgozás. Ha ez sem kivitelezhető, akkor marad az égetés (energia visszanyerés), majd legvégül a lerakás.

Közös beszélgetés során megismerkedtünk a településen elérhető lehetőségekkel, az egyéni szokásokkal és a ki nem aknázott alternatívákkal. Szó esett az avarégetésről, komposztálásról, adomány boltokról. A hulladékok természeti környezetünket érő hatásáról, egészségünkre jelentő veszélyekről a világ számos pontjáról származó fényképek és videók győzték meg a közösséget.

VETÉLKEDŐ

A vetélkedőn a résztvevők 4 csapatban mérték össze tudásukat.

A hulladékkezelés lehetőségeit hatásuk alapján állították sorba, így rekonstruálva a hulladékpiramist, saját példákkal szemléltetve azt.

Ezt követte egy feladatsor, majd egy kapott zsáknyi vegyes hulladék szétválogatása. A csaptok teljesen vegyes összetételűek voltak (kor, nem), mégis jól ment a csapatmunka, nagyon lelkes és kreatív volt a résztvevők hozzáállása.

Akik nem vettek részt a vetélkedőben azok is oldhattak meg feladatokat a kiosztott feladatlapokon. A jutalom a vetélkedőknek ajándékcsomag, a közönségnek pedig zsákbamacska volt a Padlás Adománybolt felajánlásából.

 

MŰHELYMUNKA – WORKSHOP kicsiknek és nagyoknak

2.Műhelymunka (workhsop) az előadás után kicsiknek és nagyoknak –

A hulladékká vált anyagok újrahasznosítása – problémamegoldás hosszútávon.

Az előadáshoz szorosan kapcsolódtak a workshopok, melynek során feleslegessé vált dolgokból, hulladékokból készültek új termékek.

Workshop gyerekeknek:

a. Békaugra-Tó és Horgásztó projekt
kicsiknek papírból béka hajtogatás – békaugrató verseny
Horgásztó készítése halakkal. Pecás verseny.

Felhasznált eszközök: hulladékok – szaloncukros dobozból készültek a tavak. A doboz tetejéből pedig a halak. Horgászbotnak bokrokról vágott vesszőket vagy hurkapálcát használtunk, a horgászzsinór maradék fonalból, a horgok pedig gémkapocsból készültek.

Egyéb eszközök: ceruza, zsírkréta, filctoll, olló

A gyerekek kedvükre színezhették a halacskákat és a tavat, és indulhatott is a horgászverseny és a békaugrató verseny.

A békákat origami technikával hajtogattuk színes reklámújság papírból.

5 kifogott hal vagy 5 tóba ugratott béka után szintén járt a zsákbamacska jutalom.

b. Ügyességi játék és karkötő készítés -nagyobbaknak

eszközök: hulladékok – fonal, műanyag flakonok, újságpapír, maradék textil anyagok, függönyök

Egyéb eszközök: cellux ragasztó, kétoldali ragasztó, ollók.

Az ügyességi játékhoz a műanyag palackok felső részét használtuk. A kupak helyére egy fonalat erősítettünk, melynek a végére újságpapír labdát rögzítettünk. Az így kapott ügyességi játékkal a szem-kéz koordinációjukat fejleszthették a gyerekek. A papír labdát bele kellett ügyeskedni a palackba.

A flakon többi részéből csíkokat vágtunk, melyet méretre igazítottunk a kétoldali ragasztó segítségével. A maradék anyagokból csíkokat vágtunk és a ragasztóval körbevont karkötő- alapra tekertük. Nagyon sok szép ékszer készült, aminek nagyon örültek a kis- és nagylányok, anyukák egyaránt.

Workshop felnőtteknek:

a. rongyszőnyeg szövés illetve szövőkeret készítése.

b. szatyor készítése pólóból, varrás nélkül

c. ablakpárna készítése: maradék anyagokból és sálból.

eszközök: fenyőléc, szögek, fonalak, szabászollók, kalapács, tűk, cérnák.

– hulladék: sálak, pólók, ruhaneműk…. eladhatatlan ruhadarabok. (A Padlás Adományboltból)

Több helyszínen is folyt a munka a felnőtt műhelyekben.

A pólóból készített szatyornak sikere volt a gyerekek körében is. Párokban dolgoztak és segítették egymást a “szabás” során. A hibás, kiselejtezett pólóknak először az ujját kellett eltávolítani, majd a nyakát körbevágni. Aztán az alját kellett berojtozni, majd a kapott rojtokat összekötözni.

A keletkezett hulladék anyagokat ablakpárna készítésére használtuk fel. Kiselejtezett sálakat kellett hosszában összevarrni, majd a kapott “csövet” megtölteni a hulladékokkal. A sál két végét levarrva elkészült a hideg elleni szigetelés a nyílászárókba.

A rongyszőnyeg készítést is megtanulhatták a jelenlevők.

Egy félkész keretet kellett befejezniük: Első feladat volt ellátni a fából készült kereteket a száltartó szögekkel. Aztán a vezető szálakat tanulták meg elhelyezni a szögek körül.

A szőnyeghez maguk vágták fel az alapanyagokat hulladékká vált ruhákból. Elsajátították a szőnyegszövés kezdését és folyamatát. Az idő nem volt elég a munka befejezésére, de hagytunk bőven alapanyagot a folytatáshoz.

Biztosítottuk e helyieket az alapanyagok utánpótlásáról is a Padlás Adományboltból.

Összességében egy nagyon jó hangulatú napot töltöttünk együtt e helyi érdeklődőkkel és a programjaink változatossága elindított egy folyamatot körükben:

A gyerekek lelkesen mondták, hogy otthon is készítenek póló-szatyrot. Egy anyuka is nagyon örült, mert már régóta szerette volna kipróbálni ezt az interneten látott technikát. A szőnyegszövés is többeket ösztönzött: egy házaspár ügyesen összedolgozott: a férj szögelte e keretet a feleség pedig ügyesen készítette a szőnyeget. Ők szeretnék befejezni az elkezdett művet. A legkisebbek pedig a horgászjáték és béka hajtogatás izgalmával távoztak.

Az alapítvány nevében köszönjük, hogy megszervezhettük ezt a programot és reméljük, hogy kézzelfogható eredményei is lesznek a jövőben. A helyiek egyre tudatosabban használják majd a hulladékpiramist, törekednek a prevencióra és az egyéb környezettudatos megoldásokra.

„A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.”

Kavalecz Emese

elnök, képviselő

Padlás Értékközvetítő Alapítvány

Hozzászólások

Premier League
Scholes: esélye sincs a bajnoki címre az MU-nak
Heves megye / 26 perce
Bánjunk takarékosabban a vízzel!
Az időjárási előrejelzések alapján az elkövetkezendő napokban is marad a kánikula, ami azt jelenti, hogy napközben továbbra is 30 celsius feletti átlaghőmérséklet várható.
Gyász
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik SIMON MIKLÓS temetésén részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DOVICSINY PÁL 2018. július 14-én, életének 73. évében hosszan tartó betegség után elhunyt. Felejthetetlen halottunk búcsúztatója 2018. augusztus 18-án reggel 9 órakor a recski temetőben lesz. Drága emléke a szívünkbe él! "Lelkünknek teljességes S vágyott békességét Adja meg az Isten." (Ady Endre)
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy ÉZSIÁS ISTVÁNNÉ sz.Török Magdolna életének 78. évében elhunyt. Temetése 2018. augusztus 17-én, 16.30 órakor lesz az egri Lajosvárosi temetőben. A gyászoló család
"Mikor testemet már roskadozva vittem váratlanul , csendesen átölelt az Isten" Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága anyukánk, nagymamánk, dédikénk,özv. Balogh Lászlóné egerbocsi lakos 92 éves korában,hosszú, küzdelmes, de szeretetben gazdag földi élete bezárult. Temetése 2018. augusztus 15-én 15.30-kor kezdődő szentmise után 16 órakor lesz az egerbocsi temetőbe. Egyben köszönetet mondunk mindenkinek aki gyászunkban osztozik. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy Dr. KELEMEN TIBOR nyugalmazott megyei bírósági tanácselnök életének 91.évében 2018. augusztus 1-én váratlanul elhunyt. Szeretett halottunkat 2018. augusztus 14-én 15órakor helyezzük örök nyugalomba az egri Hatvani temetőben. Búcsúztatása előtt 14.30 órakor engesztelő szentmise a temető kápolnájában. Gyászoló felesége, fia, menye, unokája, és a rokonok
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk DEMETER DEZSŐNÉ szül.: László Rozália 2018. augusztus 3-án, életének 90. évében elhunyt. Temetése 2018. augusztus 13-án 15 órakor az egri Rozália temetőben lesz. Előtte 14.30-kor gyászmise a temető kápolnájában. A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk a rokonokkal, ismerősökkel és barátokkal, hogy SZAMOSVÁRI ANTAL 2018. július 28-án életének 85. évében rövid szenvedés után elhunyt. Végakaratatát tiszteletben tartva, szűk családi körben kísértük utolsó útjára. A gyászoló család
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy a drága édesanya, szerető nagymama, Dr. Molnár Miklósné, Dr. Generál Veronika, a gyermekgyógyászat és ifjúság-egészségügy szakorvosa, életének 84. évében 2018. augusztus 04.én hosszú betegség után csendben elhunyt. Temetése, 2018. augusztus 16.-án, 14.30 órakor, az egri Kisasszony temetőben lesz. Előtte 14.00 órakor gyászmisét mondatunk a temető kápolnájában. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy LÉGRÁDI LÁSZLÓ 2018. augusztus 6-án elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben lesz 2018. augusztus14-én 10 órakor, előtte engesztelő gyászmise. Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyánk ERDÉLYI LÁSZLÓNÉ sz. Tarjányi Katalin életének 65. évében elhunyt. Temetése 2018. augusztus15-én 16 órakor lesz az egri Rozália temetőben. Előtte 15.30 órakor szentmisét mondunk a temető kápolnájában. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SIMON MIKLÓS a füzesabonyi rendőrkapitányság volt dolgozója életének 57. évében elhunyt. Temetése 2018. augusztus 14-én 15.30 órakor lesz a kerecsendi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették hogy STÜNDL ELEMÉR hosszú szenvedés után, életének 73. évében elhunyt. Temetése az egri Grőber urnatemetőben, 2018. augusztus 10-én 10.30 órakor lesz. Gyászoló felesége, fia, lánya, veje, menye és unokái
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy LÉGRÁDI LÁSZLÓ 2018. augusztus 6-án tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetéséről később adunk tájékoztatást. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy JÓZSA JÁNOSNÉ életének 79. évében elhunyt. Temetése 2018. augusztus 10-én 9.30 órakor az egri Kiasszony temetőben lesz az engesztelő gyászmise után. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HADHÁZI LAJOS életének 84. évében elhunyt. 2018. augusztus 11-én 10 órakor helyezzük örök nyugalomba a nagytályai temetőben. Előtte gyászmise lesz 9.30 órakor a templomban. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Dr. SZALÓCZI GYÖRGY hosszas betegség után élete 94. évében elhunyt. Szeretett halottunkat 2018. augusztus 9-én 14.30 órakor helyezzük örök nyugalomra az egri Hatvani temetőben. A temetés előtt engesztelő szentmise lesz 14 órától a temető kápolnájában. A gyászoló család
Szomorú szívvel emlékezünk FERENCZ SÁNDOR halálának 5. évfordulójára. Szerető családja
Mély fájdalommal és megört szívvel tudatjuk, hogy EGYÜD KÁROLY (született Átányban) 66 éves korában elhunyt. Temetése 2018. augusztus 8-án 16 órakor lesz a felnémeti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, fájdalmunkban osztoznak. Szerető párja, két fiával, imádott családjukkal
Soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZEKERES ISTVÁN életének 44. évében váratlanul elhunyt. Temetése a bükkszenterzsébeti temetőben 2018. augusztus 6-án (Hétfő) 16 órakor lesz az engesztelő gyászmisét követően. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Megrendült fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy halottunk MAJOROS TIBOR életének 62. évében egy egész életen át tartó szenvedés után, csendesen itt hagyott bennünket..... Búcsúztatása az egri Dónát temetőben 2018. augusztus 8-án 15 órakor lesz. Egyben köszönjük a megjelenteknek hogy gyászunkban és fájdalmunkban velünk osztoztak. A gyászoló család
Átfogó tárlat / 46 perce
Kiállítás nyílik az elmúlt 25 év magyar képzőművészeti alkotásaiból
KÉZILABDA / 56 perce
Egerben a Dabas és a Vasas
S. K.
Heves megye / 58 perce
Az idén is ropogni fog a fogunk alatt a finom hazai alma
M. H.
LABDARÚGÁS / 1 órája
Később kezdik a tárkányi meccset
B. Cs.
Nagy tervek / 1 órája
India 2022-ig embert küld az űrbe
Extrém hőség / 1 órája
Még négy évig izzadhatunk a kánikulában