hirdetés

2018.02.14. 06:29

Környezeti nevelés A Bükkszenterzsébeti roma közösségben

Szakmai beszámoló

“Környezeti nevelés A Bükkszenterzsébeti roma közösségben” témában

időpont: 2018. február 3. Szombat 10.00-14.00 óra

helyszín: Bükkszenterzsébet, Művelődési Ház

Résztvevők:

A program szervezői:

A program megvalósítói: Padlás Értékközvetítő alapítvány önkéntesei: Padlás tagok, vendég előadó, Közösségi szolgálatot (KÖSZ) teljesítő diákok.

SZELEKTÁLOK NAP

NAPIREND:

10.00-11.30 Előadás és vetélkedő

11.30-12.00 technikai szünet- büfé

12.00 -14.00 műhely munkák.

ELŐADÁS

Az előadás témája:

a. a hulladékok keletkezésének megelőzése -prevenció

b. a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése. – problémakezelés

eszközök: laptop, projektor .

Diavetítés, Powerpoint bemutató.

Az előadó: Rendes Nikoletta – biológus, környezeti nevelő, nemzetközi rálátása van környezetvédelmi folyamatokra, közösségi megoldásokra, “Nulla hulladék” életmód gyakorlója, közösségi kertész. Szabadúszó foglalkozásvezetőként, globális nevelőként társadalmi és környezeti igazságosság témában tart érzékenyítő foglalkozásokat. Érdeklődési körök: fenntartható és egészséges életmód, mélyökológia, permakultúra, upcycling, agroerdészet.

Az előadás célja az volt, hogy a közönség betekintést nyerjen a hulladékkezelés folyamatába, rádöbbenjen az egyéni felelősségvállalás fontosságára, illetve megismerkedjen a globális és lokális problémákkal, melyek a hulladékok nem megfelelő kezeléséhez, túlfogyasztáshoz köthetőek.

Az előadás során megismerkedtünk a hulladék és szemét közötti különbséggel, a különböző hulladéktípusokkal. Megállapítottuk, hogy vannak jó és rossz hulladékok és kezelésük, felhasználásuk ettől függ.

A hulladékpiramis segítségével a jelenlevők megtudták, hogy a hulladék erőforrás és a legfontosabb lépés megelőzés. Ha ez nem lehetséges, akkor az újra használatra kell törekedni, majd ez után jön az újrahasznosítás/szelektív hulladékgyűjtés- feldolgozás. Ha ez sem kivitelezhető, akkor marad az égetés (energia visszanyerés), majd legvégül a lerakás.

Közös beszélgetés során megismerkedtünk a településen elérhető lehetőségekkel, az egyéni szokásokkal és a ki nem aknázott alternatívákkal. Szó esett az avarégetésről, komposztálásról, adomány boltokról. A hulladékok természeti környezetünket érő hatásáról, egészségünkre jelentő veszélyekről a világ számos pontjáról származó fényképek és videók győzték meg a közösséget.

VETÉLKEDŐ

A vetélkedőn a résztvevők 4 csapatban mérték össze tudásukat.

A hulladékkezelés lehetőségeit hatásuk alapján állították sorba, így rekonstruálva a hulladékpiramist, saját példákkal szemléltetve azt.

Ezt követte egy feladatsor, majd egy kapott zsáknyi vegyes hulladék szétválogatása. A csaptok teljesen vegyes összetételűek voltak (kor, nem), mégis jól ment a csapatmunka, nagyon lelkes és kreatív volt a résztvevők hozzáállása.

Akik nem vettek részt a vetélkedőben azok is oldhattak meg feladatokat a kiosztott feladatlapokon. A jutalom a vetélkedőknek ajándékcsomag, a közönségnek pedig zsákbamacska volt a Padlás Adománybolt felajánlásából.

 

MŰHELYMUNKA – WORKSHOP kicsiknek és nagyoknak

2.Műhelymunka (workhsop) az előadás után kicsiknek és nagyoknak -

A hulladékká vált anyagok újrahasznosítása – problémamegoldás hosszútávon.

Az előadáshoz szorosan kapcsolódtak a workshopok, melynek során feleslegessé vált dolgokból, hulladékokból készültek új termékek.

Workshop gyerekeknek:

a. Békaugra-Tó és Horgásztó projekt

kicsiknek papírból béka hajtogatás – békaugrató verseny

Horgásztó készítése halakkal. Pecás verseny.

Felhasznált eszközök: hulladékok – szaloncukros dobozból készültek a tavak. A doboz tetejéből pedig a halak. Horgászbotnak bokrokról vágott vesszőket vagy hurkapálcát használtunk, a horgászzsinór maradék fonalból, a horgok pedig gémkapocsból készültek.

Egyéb eszközök: ceruza, zsírkréta, filctoll, olló

A gyerekek kedvükre színezhették a halacskákat és a tavat, és indulhatott is a horgászverseny és a békaugrató verseny.

A békákat origami technikával hajtogattuk színes reklámújság papírból.

5 kifogott hal vagy 5 tóba ugratott béka után szintén járt a zsákbamacska jutalom.

b. Ügyességi játék és karkötő készítés -nagyobbaknak

eszközök: hulladékok – fonal, műanyag flakonok, újságpapír, maradék textil anyagok, függönyök

Egyéb eszközök: cellux ragasztó, kétoldali ragasztó, ollók.

Az ügyességi játékhoz a műanyag palackok felső részét használtuk. A kupak helyére egy fonalat erősítettünk, melynek a végére újságpapír labdát rögzítettünk. Az így kapott ügyességi játékkal a szem-kéz koordinációjukat fejleszthették a gyerekek. A papír labdát bele kellett ügyeskedni a palackba.

A flakon többi részéből csíkokat vágtunk, melyet méretre igazítottunk a kétoldali ragasztó segítségével. A maradék anyagokból csíkokat vágtunk és a ragasztóval körbevont karkötő- alapra tekertük. Nagyon sok szép ékszer készült, aminek nagyon örültek a kis- és nagylányok, anyukák egyaránt.

Workshop felnőtteknek:

a. rongyszőnyeg szövés illetve szövőkeret készítése.

b. szatyor készítése pólóból, varrás nélkül

c. ablakpárna készítése: maradék anyagokból és sálból.

eszközök: fenyőléc, szögek, fonalak, szabászollók, kalapács, tűk, cérnák.

- hulladék: sálak, pólók, ruhaneműk.... eladhatatlan ruhadarabok. (A Padlás Adományboltból)

Több helyszínen is folyt a munka a felnőtt műhelyekben.

A pólóból készített szatyornak sikere volt a gyerekek körében is. Párokban dolgoztak és segítették egymást a “szabás” során. A hibás, kiselejtezett pólóknak először az ujját kellett eltávolítani, majd a nyakát körbevágni. Aztán az alját kellett berojtozni, majd a kapott rojtokat összekötözni.

A keletkezett hulladék anyagokat ablakpárna készítésére használtuk fel. Kiselejtezett sálakat kellett hosszában összevarrni, majd a kapott “csövet” megtölteni a hulladékokkal. A sál két végét levarrva elkészült a hideg elleni szigetelés a nyílászárókba.

A rongyszőnyeg készítést is megtanulhatták a jelenlevők.

Egy félkész keretet kellett befejezniük: Első feladat volt ellátni a fából készült kereteket a száltartó szögekkel. Aztán a vezető szálakat tanulták meg elhelyezni a szögek körül.

A szőnyeghez maguk vágták fel az alapanyagokat hulladékká vált ruhákból. Elsajátították a szőnyegszövés kezdését és folyamatát. Az idő nem volt elég a munka befejezésére, de hagytunk bőven alapanyagot a folytatáshoz.

Biztosítottuk e helyieket az alapanyagok utánpótlásáról is a Padlás Adományboltból.

Összességében egy nagyon jó hangulatú napot töltöttünk együtt e helyi érdeklődőkkel és a programjaink változatossága elindított egy folyamatot körükben:

A gyerekek lelkesen mondták, hogy otthon is készítenek póló-szatyrot. Egy anyuka is nagyon örült, mert már régóta szerette volna kipróbálni ezt az interneten látott technikát. A szőnyegszövés is többeket ösztönzött: egy házaspár ügyesen összedolgozott: a férj szögelte e keretet a feleség pedig ügyesen készítette a szőnyeget. Ők szeretnék befejezni az elkezdett művet. A legkisebbek pedig a horgászjáték és béka hajtogatás izgalmával távoztak.

Az alapítvány nevében köszönjük, hogy megszervezhettük ezt a programot és reméljük, hogy kézzelfogható eredményei is lesznek a jövőben. A helyiek egyre tudatosabban használják majd a hulladékpiramist, törekednek a prevencióra és az egyéb környezettudatos megoldásokra.

„A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.”

Kavalecz Emese

elnök, képviselő

Padlás Értékközvetítő Alapítvány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában