19°
23°
12°

Környezeti nevelés A Bükkszenterzsébeti roma közösségben

Szakmai beszámoló

“Környezeti nevelés A Bükkszenterzsébeti roma közösségben” témában

időpont: 2018. február 3. Szombat 10.00-14.00 óra

helyszín: Bükkszenterzsébet, Művelődési Ház

Résztvevők:

A program szervezői:

A program megvalósítói: Padlás Értékközvetítő alapítvány önkéntesei: Padlás tagok, vendég előadó, Közösségi szolgálatot (KÖSZ) teljesítő diákok.

SZELEKTÁLOK NAP

NAPIREND:

10.00-11.30 Előadás és vetélkedő

11.30-12.00 technikai szünet- büfé

12.00 -14.00 műhely munkák.

ELŐADÁS

Az előadás témája:

a. a hulladékok keletkezésének megelőzése -prevenció

b. a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése. – problémakezelés

eszközök: laptop, projektor .

Diavetítés, Powerpoint bemutató.

Az előadó: Rendes Nikoletta – biológus, környezeti nevelő, nemzetközi rálátása van környezetvédelmi folyamatokra, közösségi megoldásokra, “Nulla hulladék” életmód gyakorlója, közösségi kertész. Szabadúszó foglalkozásvezetőként, globális nevelőként társadalmi és környezeti igazságosság témában tart érzékenyítő foglalkozásokat. Érdeklődési körök: fenntartható és egészséges életmód, mélyökológia, permakultúra, upcycling, agroerdészet.

Az előadás célja az volt, hogy a közönség betekintést nyerjen a hulladékkezelés folyamatába, rádöbbenjen az egyéni felelősségvállalás fontosságára, illetve megismerkedjen a globális és lokális problémákkal, melyek a hulladékok nem megfelelő kezeléséhez, túlfogyasztáshoz köthetőek.

Az előadás során megismerkedtünk a hulladék és szemét közötti különbséggel, a különböző hulladéktípusokkal. Megállapítottuk, hogy vannak jó és rossz hulladékok és kezelésük, felhasználásuk ettől függ.
A hulladékpiramis segítségével a jelenlevők megtudták, hogy a hulladék erőforrás és a legfontosabb lépés megelőzés. Ha ez nem lehetséges, akkor az újra használatra kell törekedni, majd ez után jön az újrahasznosítás/szelektív hulladékgyűjtés- feldolgozás. Ha ez sem kivitelezhető, akkor marad az égetés (energia visszanyerés), majd legvégül a lerakás.

Közös beszélgetés során megismerkedtünk a településen elérhető lehetőségekkel, az egyéni szokásokkal és a ki nem aknázott alternatívákkal. Szó esett az avarégetésről, komposztálásról, adomány boltokról. A hulladékok természeti környezetünket érő hatásáról, egészségünkre jelentő veszélyekről a világ számos pontjáról származó fényképek és videók győzték meg a közösséget.

VETÉLKEDŐ

A vetélkedőn a résztvevők 4 csapatban mérték össze tudásukat.

A hulladékkezelés lehetőségeit hatásuk alapján állították sorba, így rekonstruálva a hulladékpiramist, saját példákkal szemléltetve azt.

Ezt követte egy feladatsor, majd egy kapott zsáknyi vegyes hulladék szétválogatása. A csaptok teljesen vegyes összetételűek voltak (kor, nem), mégis jól ment a csapatmunka, nagyon lelkes és kreatív volt a résztvevők hozzáállása.

Akik nem vettek részt a vetélkedőben azok is oldhattak meg feladatokat a kiosztott feladatlapokon. A jutalom a vetélkedőknek ajándékcsomag, a közönségnek pedig zsákbamacska volt a Padlás Adománybolt felajánlásából.

 

MŰHELYMUNKA – WORKSHOP kicsiknek és nagyoknak

2.Műhelymunka (workhsop) az előadás után kicsiknek és nagyoknak –

A hulladékká vált anyagok újrahasznosítása – problémamegoldás hosszútávon.

Az előadáshoz szorosan kapcsolódtak a workshopok, melynek során feleslegessé vált dolgokból, hulladékokból készültek új termékek.

Workshop gyerekeknek:

a. Békaugra-Tó és Horgásztó projekt
kicsiknek papírból béka hajtogatás – békaugrató verseny
Horgásztó készítése halakkal. Pecás verseny.

Felhasznált eszközök: hulladékok – szaloncukros dobozból készültek a tavak. A doboz tetejéből pedig a halak. Horgászbotnak bokrokról vágott vesszőket vagy hurkapálcát használtunk, a horgászzsinór maradék fonalból, a horgok pedig gémkapocsból készültek.

Egyéb eszközök: ceruza, zsírkréta, filctoll, olló

A gyerekek kedvükre színezhették a halacskákat és a tavat, és indulhatott is a horgászverseny és a békaugrató verseny.

A békákat origami technikával hajtogattuk színes reklámújság papírból.

5 kifogott hal vagy 5 tóba ugratott béka után szintén járt a zsákbamacska jutalom.

b. Ügyességi játék és karkötő készítés -nagyobbaknak

eszközök: hulladékok – fonal, műanyag flakonok, újságpapír, maradék textil anyagok, függönyök

Egyéb eszközök: cellux ragasztó, kétoldali ragasztó, ollók.

Az ügyességi játékhoz a műanyag palackok felső részét használtuk. A kupak helyére egy fonalat erősítettünk, melynek a végére újságpapír labdát rögzítettünk. Az így kapott ügyességi játékkal a szem-kéz koordinációjukat fejleszthették a gyerekek. A papír labdát bele kellett ügyeskedni a palackba.

A flakon többi részéből csíkokat vágtunk, melyet méretre igazítottunk a kétoldali ragasztó segítségével. A maradék anyagokból csíkokat vágtunk és a ragasztóval körbevont karkötő- alapra tekertük. Nagyon sok szép ékszer készült, aminek nagyon örültek a kis- és nagylányok, anyukák egyaránt.

Workshop felnőtteknek:

a. rongyszőnyeg szövés illetve szövőkeret készítése.

b. szatyor készítése pólóból, varrás nélkül

c. ablakpárna készítése: maradék anyagokból és sálból.

eszközök: fenyőléc, szögek, fonalak, szabászollók, kalapács, tűk, cérnák.

– hulladék: sálak, pólók, ruhaneműk…. eladhatatlan ruhadarabok. (A Padlás Adományboltból)

Több helyszínen is folyt a munka a felnőtt műhelyekben.

A pólóból készített szatyornak sikere volt a gyerekek körében is. Párokban dolgoztak és segítették egymást a “szabás” során. A hibás, kiselejtezett pólóknak először az ujját kellett eltávolítani, majd a nyakát körbevágni. Aztán az alját kellett berojtozni, majd a kapott rojtokat összekötözni.

A keletkezett hulladék anyagokat ablakpárna készítésére használtuk fel. Kiselejtezett sálakat kellett hosszában összevarrni, majd a kapott “csövet” megtölteni a hulladékokkal. A sál két végét levarrva elkészült a hideg elleni szigetelés a nyílászárókba.

A rongyszőnyeg készítést is megtanulhatták a jelenlevők.

Egy félkész keretet kellett befejezniük: Első feladat volt ellátni a fából készült kereteket a száltartó szögekkel. Aztán a vezető szálakat tanulták meg elhelyezni a szögek körül.

A szőnyeghez maguk vágták fel az alapanyagokat hulladékká vált ruhákból. Elsajátították a szőnyegszövés kezdését és folyamatát. Az idő nem volt elég a munka befejezésére, de hagytunk bőven alapanyagot a folytatáshoz.

Biztosítottuk e helyieket az alapanyagok utánpótlásáról is a Padlás Adományboltból.

Összességében egy nagyon jó hangulatú napot töltöttünk együtt e helyi érdeklődőkkel és a programjaink változatossága elindított egy folyamatot körükben:

A gyerekek lelkesen mondták, hogy otthon is készítenek póló-szatyrot. Egy anyuka is nagyon örült, mert már régóta szerette volna kipróbálni ezt az interneten látott technikát. A szőnyegszövés is többeket ösztönzött: egy házaspár ügyesen összedolgozott: a férj szögelte e keretet a feleség pedig ügyesen készítette a szőnyeget. Ők szeretnék befejezni az elkezdett művet. A legkisebbek pedig a horgászjáték és béka hajtogatás izgalmával távoztak.

Az alapítvány nevében köszönjük, hogy megszervezhettük ezt a programot és reméljük, hogy kézzelfogható eredményei is lesznek a jövőben. A helyiek egyre tudatosabban használják majd a hulladékpiramist, törekednek a prevencióra és az egyéb környezettudatos megoldásokra.

„A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.”

Kavalecz Emese

elnök, képviselő

Padlás Értékközvetítő Alapítvány

Hozzászólások

Legolvasottabb

1
Súlyos baleset: megdöbbentő részleteket tudtunk meg – Videóval
2
Épül az új látványosság a Mátrában
3
Felborult egy kamion Egerben
4
Újabb két baleset történt, Hortnál és Szihalom közelében az M3-ason
5
Ezért riasztották a tűzoltókat a buszpályaudvarhoz
Labdarúgó Magyar Kupa
Jubileumi tizedik sikerét aratta az Újpest
eger / 2 órája
Ismét a szilágyisok vitték a pálmát
A fiatal generáció véradásra buzdítása, rendszeres véradóvá tétele a célja az Egri Diákvér programnak, amelynek 2017/2018-as tanévi díjátadóját szerdán tartották a városházán.
Gyász
Gyászoló családunk fájdalommal tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették NAGY BALÁZS-t, hogy életének 88. évében örök nyugalomra tért. A szeretett, gondoskodó Férjet, Édesapát, Nagyapát, Dédnagyapát, szűk családi, baráti körben eltemettük.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett Édesapánk GÁL ANDRÁS az Agroker volt dolgozója hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2018. május 25-én 14.45 órakor lesz az ostorosi temetőben. A gyászoló család
EMLÉKEZÜNK Csomor János 1957-2003 tragikus halálának 15 éves évfordulójára Szerettem volna élni még Érezni szívetek melegét. Nem adta sors nekem Elvámolta az életem. Búcsú nélkül kellett elmennem Őrizzetek szívetekben. Szerető Édesanyád, gyászoló család, jóbarátok, sporttársak és mindazok akik szeretettel emlékeznek Rád.
Mély megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZÉKELY ISTVÁNNÉ sz. Gyenge Róza (Rózsika néni) életének 95. évében elhunyt. Temetése 2018. május 23-án 11.30 órakor lesz az egri Kisasszony temetőben, előtte 11 órakor engesztelő gyászmise. Gyászoló család
,,Legszebb emlék a szeretet, melyet mások szívében hagyunk magunk után" (Cicero) Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ERDŐSI MIKLÓSNÉ sz. Ködmön Mária 2018. május 14. napján életének 88. évében elhunyt. Hamvait 2018. május 23. napján 15 órakor helyezzük végső nyugalomba az egri Kisasszony temetőben. Halottunkért 2018. május 24. napján 18 órakor lesz engesztelő gyászmise a Servita templomban. Gyászoló lánya és unokája
Hálás szívvel mondunk köszönetet, mindazoknak akik feledhetetlen halottunk ZSÓLYOM MÁTÉ temetésén megjelentek és mély fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik NAGY MIKLÓS temetésén részt vettek és részvétükkel fájdalmunkat enyhítették. A gyászoló család
Mély megrendüléssel, fájó szívvel, tudatjuk, hogy a drága Édesapa, és rokon ZSÓLYOM MÁTÉ (bekölcei lakos) életének 89. évében elhunyt. Temetése 2018. május 17-én 10.30 órakor lesz a bekölcei temetőben, az engesztelő gyászmisét követően. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy GAVALLÉR JÓZSEFNÉ (Rozett) sz. Sike Róza Lili a Markhot Ferenc kórház nyugdíjasa türelemmel viselt súlyos betegsége után életének 76. évében elhunyt. Temetése 2018. május 18-án 15 órakor az egri Lajosvárosi temetőben lesz. Engesztelő gyászmise 2018. május 17-én 18 órakor a Servita templomban. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatja a család, hogy Bozsó Lászlóné (Terike) óvónő türelemmel viselt betegség után életének 74. évében 2018. április 27-én elhunyt. Szerettünk urnás búcsúztatását 2018. május 19-én 10.30-kor tartjuk Egerben, a Rozália temetőben. Kérjük kedves ismerőseit, barátait, csak egy szál virágot hozzanak. Értesítési cím: Eger, Knézich K. u. 12.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PINTÉR DEZSŐNÉ született Waldt Piroska életének 80. évében elhunyt. Temetése az egri Rozália temetőben lesz 2018. május 18-án 15 órakor. Kedves halottunk kérésére, hogy a róla való megemlékezést egy szál virággal rójják le. A gyászoló család
Megrendülten tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem PATVAROS JÁNOS (kis Patyi) 65 éves korában elhunyt. Temetése 2018. május 18-án 10.30 órakor lesz az egri Hatvani temetőben, az engesztelő gyászmisét követően. A gyászoló család
,,Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen, Drága lelked nyugodjon békében!" Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett férj, drága édesapa és nagyapa NAGY MIKLÓS életének 90. évében 2018. május 4-én elhunyt. Temetése 2018. május 14-én 13.30 órakor lesz a novaji temetőben. Előtte 13 órakor engesztelő gyászmisét mondatunk a novaji templomban. Gyászoló felesége, gyermekei és unokái
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy a felejthetetlen édesapa, nagypapa és rokon, FÜLÖP JÓZSEF életének 91. évében, 2018. május 1-én elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2018. május 16-án 10 órakor lesz. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik NAGY RÓBERT temetésén részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
"Nyugodj békében, emléked szívünkben él." Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy akik ismerték, tisztelték és szerették BERECZ ISTVÁN JÁNOS a HESI és ÉLGÉPSZER energetikusa, váratlanul, életének 73. évében 2018. május 3-án elhunyt. Hamvasztás utáni temetése az egri Kisasszony temetőben lesz 2018. május 11-én 11 órakor, előtte engesztelő gyászmise. Egyúttal köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, mély gyászunkban osztoznak. Gyászolja: szerető társa, mindkettőjük rokonsága és azok családtagjai Távíratcím: Kovács Gyuláné Eger, Cifrakapu út 33.
"Mikor a lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DR. PETRÁSI ENDRÉNÉ türelemmel viselt súlyos betegsége után életének 93. évében elhunyt. Temetése 2018. május 11-én 17.30 órakor lesz Egerben a Hatvani temetőben. Előtte 17 órakor engesztelő gyászmise. Egyben köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
,,Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében!" Fájó szívvel tudatjuk, hogy szeretett Édesanya, Nagymama, Dédmama BODNÁR BERNÁTNÉ sz. Szolári Mária életének 82. évében 2018. május 2-án elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2018. május 11-én 14 órakor lesz. Előtte 13.30-kor engesztelő gyászmise. Gyászoló fia, unokái és családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ID. GYETVAI AdNDRÁSNÉ sz. Szalkai Elvira türelemmel viselt, gyógyíthatatlan betegségben életének 84.évében elhunyt. Temetése 2018. május 10-én 14 órakor lesz a tarnaszentmáriai temetőben, előtte 13.30 órakor engesztelő szentmise. A gyászoló család
Ha rám gondoltok, mosolyogjatok! Emlékem így áldás Rajtatok. Fájó szívvel tudatjuk, hogy a drága édesapa, legjobb papuska CSÁKI ISTVÁN nyugdalmazott alezredes életének 89. évében örökre lehunyta szemét. Az egri Grőber urnatemetőben 2018. május 10-én 12 órakor veszünk tőle végső búcsút. A gyászoló család
EGER / 4 órája
Országjáró túra kétkeréken
M. H.
gyors váltás / 4 órája
Ancelotti a Napoli új edzője
LABDARÚGÁS / 4 órája
Először kupagyőztes a Maklár
S. K.
NB I. / 4 órája
Doll nem lesz ott a Diósgyőr ellen
ifaw / 4 órája
Virágzik a védett állatok illegális online kereskedelme
közöny / 4 órája
Sir Anthony Hopkinst nem érdekli a család