-3°

Környezeti nevelés A Bükkszenterzsébeti roma közösségben

Szakmai beszámoló

“Környezeti nevelés A Bükkszenterzsébeti roma közösségben” témában

időpont: 2018. február 3. Szombat 10.00-14.00 óra

helyszín: Bükkszenterzsébet, Művelődési Ház

Résztvevők:

A program szervezői:

A program megvalósítói: Padlás Értékközvetítő alapítvány önkéntesei: Padlás tagok, vendég előadó, Közösségi szolgálatot (KÖSZ) teljesítő diákok.

SZELEKTÁLOK NAP

NAPIREND:

10.00-11.30 Előadás és vetélkedő

11.30-12.00 technikai szünet- büfé

12.00 -14.00 műhely munkák.

ELŐADÁS

Az előadás témája:

a. a hulladékok keletkezésének megelőzése -prevenció

b. a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése. – problémakezelés

eszközök: laptop, projektor .

Diavetítés, Powerpoint bemutató.

Az előadó: Rendes Nikoletta – biológus, környezeti nevelő, nemzetközi rálátása van környezetvédelmi folyamatokra, közösségi megoldásokra, “Nulla hulladék” életmód gyakorlója, közösségi kertész. Szabadúszó foglalkozásvezetőként, globális nevelőként társadalmi és környezeti igazságosság témában tart érzékenyítő foglalkozásokat. Érdeklődési körök: fenntartható és egészséges életmód, mélyökológia, permakultúra, upcycling, agroerdészet.

Az előadás célja az volt, hogy a közönség betekintést nyerjen a hulladékkezelés folyamatába, rádöbbenjen az egyéni felelősségvállalás fontosságára, illetve megismerkedjen a globális és lokális problémákkal, melyek a hulladékok nem megfelelő kezeléséhez, túlfogyasztáshoz köthetőek.

Az előadás során megismerkedtünk a hulladék és szemét közötti különbséggel, a különböző hulladéktípusokkal. Megállapítottuk, hogy vannak jó és rossz hulladékok és kezelésük, felhasználásuk ettől függ.
A hulladékpiramis segítségével a jelenlevők megtudták, hogy a hulladék erőforrás és a legfontosabb lépés megelőzés. Ha ez nem lehetséges, akkor az újra használatra kell törekedni, majd ez után jön az újrahasznosítás/szelektív hulladékgyűjtés- feldolgozás. Ha ez sem kivitelezhető, akkor marad az égetés (energia visszanyerés), majd legvégül a lerakás.

Közös beszélgetés során megismerkedtünk a településen elérhető lehetőségekkel, az egyéni szokásokkal és a ki nem aknázott alternatívákkal. Szó esett az avarégetésről, komposztálásról, adomány boltokról. A hulladékok természeti környezetünket érő hatásáról, egészségünkre jelentő veszélyekről a világ számos pontjáról származó fényképek és videók győzték meg a közösséget.

VETÉLKEDŐ

A vetélkedőn a résztvevők 4 csapatban mérték össze tudásukat.

A hulladékkezelés lehetőségeit hatásuk alapján állították sorba, így rekonstruálva a hulladékpiramist, saját példákkal szemléltetve azt.

Ezt követte egy feladatsor, majd egy kapott zsáknyi vegyes hulladék szétválogatása. A csaptok teljesen vegyes összetételűek voltak (kor, nem), mégis jól ment a csapatmunka, nagyon lelkes és kreatív volt a résztvevők hozzáállása.

Akik nem vettek részt a vetélkedőben azok is oldhattak meg feladatokat a kiosztott feladatlapokon. A jutalom a vetélkedőknek ajándékcsomag, a közönségnek pedig zsákbamacska volt a Padlás Adománybolt felajánlásából.

 

MŰHELYMUNKA – WORKSHOP kicsiknek és nagyoknak

2.Műhelymunka (workhsop) az előadás után kicsiknek és nagyoknak –

A hulladékká vált anyagok újrahasznosítása – problémamegoldás hosszútávon.

Az előadáshoz szorosan kapcsolódtak a workshopok, melynek során feleslegessé vált dolgokból, hulladékokból készültek új termékek.

Workshop gyerekeknek:

a. Békaugra-Tó és Horgásztó projekt
kicsiknek papírból béka hajtogatás – békaugrató verseny
Horgásztó készítése halakkal. Pecás verseny.

Felhasznált eszközök: hulladékok – szaloncukros dobozból készültek a tavak. A doboz tetejéből pedig a halak. Horgászbotnak bokrokról vágott vesszőket vagy hurkapálcát használtunk, a horgászzsinór maradék fonalból, a horgok pedig gémkapocsból készültek.

Egyéb eszközök: ceruza, zsírkréta, filctoll, olló

A gyerekek kedvükre színezhették a halacskákat és a tavat, és indulhatott is a horgászverseny és a békaugrató verseny.

A békákat origami technikával hajtogattuk színes reklámújság papírból.

5 kifogott hal vagy 5 tóba ugratott béka után szintén járt a zsákbamacska jutalom.

b. Ügyességi játék és karkötő készítés -nagyobbaknak

eszközök: hulladékok – fonal, műanyag flakonok, újságpapír, maradék textil anyagok, függönyök

Egyéb eszközök: cellux ragasztó, kétoldali ragasztó, ollók.

Az ügyességi játékhoz a műanyag palackok felső részét használtuk. A kupak helyére egy fonalat erősítettünk, melynek a végére újságpapír labdát rögzítettünk. Az így kapott ügyességi játékkal a szem-kéz koordinációjukat fejleszthették a gyerekek. A papír labdát bele kellett ügyeskedni a palackba.

A flakon többi részéből csíkokat vágtunk, melyet méretre igazítottunk a kétoldali ragasztó segítségével. A maradék anyagokból csíkokat vágtunk és a ragasztóval körbevont karkötő- alapra tekertük. Nagyon sok szép ékszer készült, aminek nagyon örültek a kis- és nagylányok, anyukák egyaránt.

Workshop felnőtteknek:

a. rongyszőnyeg szövés illetve szövőkeret készítése.

b. szatyor készítése pólóból, varrás nélkül

c. ablakpárna készítése: maradék anyagokból és sálból.

eszközök: fenyőléc, szögek, fonalak, szabászollók, kalapács, tűk, cérnák.

– hulladék: sálak, pólók, ruhaneműk…. eladhatatlan ruhadarabok. (A Padlás Adományboltból)

Több helyszínen is folyt a munka a felnőtt műhelyekben.

A pólóból készített szatyornak sikere volt a gyerekek körében is. Párokban dolgoztak és segítették egymást a “szabás” során. A hibás, kiselejtezett pólóknak először az ujját kellett eltávolítani, majd a nyakát körbevágni. Aztán az alját kellett berojtozni, majd a kapott rojtokat összekötözni.

A keletkezett hulladék anyagokat ablakpárna készítésére használtuk fel. Kiselejtezett sálakat kellett hosszában összevarrni, majd a kapott “csövet” megtölteni a hulladékokkal. A sál két végét levarrva elkészült a hideg elleni szigetelés a nyílászárókba.

A rongyszőnyeg készítést is megtanulhatták a jelenlevők.

Egy félkész keretet kellett befejezniük: Első feladat volt ellátni a fából készült kereteket a száltartó szögekkel. Aztán a vezető szálakat tanulták meg elhelyezni a szögek körül.

A szőnyeghez maguk vágták fel az alapanyagokat hulladékká vált ruhákból. Elsajátították a szőnyegszövés kezdését és folyamatát. Az idő nem volt elég a munka befejezésére, de hagytunk bőven alapanyagot a folytatáshoz.

Biztosítottuk e helyieket az alapanyagok utánpótlásáról is a Padlás Adományboltból.

Összességében egy nagyon jó hangulatú napot töltöttünk együtt e helyi érdeklődőkkel és a programjaink változatossága elindított egy folyamatot körükben:

A gyerekek lelkesen mondták, hogy otthon is készítenek póló-szatyrot. Egy anyuka is nagyon örült, mert már régóta szerette volna kipróbálni ezt az interneten látott technikát. A szőnyegszövés is többeket ösztönzött: egy házaspár ügyesen összedolgozott: a férj szögelte e keretet a feleség pedig ügyesen készítette a szőnyeget. Ők szeretnék befejezni az elkezdett művet. A legkisebbek pedig a horgászjáték és béka hajtogatás izgalmával távoztak.

Az alapítvány nevében köszönjük, hogy megszervezhettük ezt a programot és reméljük, hogy kézzelfogható eredményei is lesznek a jövőben. A helyiek egyre tudatosabban használják majd a hulladékpiramist, törekednek a prevencióra és az egyéb környezettudatos megoldásokra.

„A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.”

Kavalecz Emese

elnök, képviselő

Padlás Értékközvetítő Alapítvány

Kommentek

Legolvasottabb

1
Egerben kezdi ma országjáró kampánykörútját Orbán Viktor
2
Notórius szellentő a fapados repülőgépen
3
Megtalálták az eltűnt 63 éves noszvaji nőt
4
Durva baleset a 25-ösön: két autó ütközött össze frontálisan
5
Személyautó és kisteherautó ütközött, többen megsérültek
Bajnokok Ligája
Döntetlen született Londonban, fél lábbal a nyolc között a Bayern
Közeli jövő / 1 órája
A magyar mezőgazdaság kész a digitális átállásra az FM szerint
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy BAJZÁT FERENCNÉ szül. Bajzát Teréz 75 éves korában elhunyt. Temetése a felsőtárkányi temetőben 2018. február 22-én 16 órakor lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették hogy NAGY SÁNDORNÉ sz. Erdei Mária tragikus hirtelenséggel, 67 éves korában elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2018. február 21-én 14 órakor lesz. A gyászoló család
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS ISTVÁNNÉ sz. Kutas Katalin hosszú szenvedés után életének 65. évében 2018. február 14-én elhunyt. Temetése a nagytályai temetőben 2018. február 23-án 14 órakor lesz. Gyászoló férje, lányai, vejei és unokái.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik DR. JÓNÁS PÁL búcsúztatásán jelenlétükkel, virágaikkal fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MÁRTON LÁSZLÓ a volán volt dolgozója, életének 78. évében elhunyt. Temetése az egri Lajosvárosi temetőben 2018. február 21-én 13 órakor lesz. A gyászoló lánya, fia, unokái, és dédunokája
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik ÖZV. SZELEI SÁNDORNÉ temetésén részt vettek és fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Édes Barátaim olyan ez éppen, mint az az ember ottan a mesében. Az élet egyszer csak Őrája gondolt, mi meg mesélni kezdtünk róla: ,,Hol volt..” Szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk FÜRJES SÁNDOR halálának első évfordulóján engesztelő Szentmisét mondatunk lelki üdvéért 2018. február 18-án este 18. 30-kor az Egri Bazilikában. Nem hal meg, ki szívünkben örökké él. Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk Rád. Szerető Családod
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy özv. SZELEI SÁNDORNÉ sz. Víg Mária életének 93. évében 2018. február 12-én visszaadta a lelkét a teremtőjének. Temetése 2018. február 15-én 15 órakor a tarnaszentmáriai temetőben lesz, előtte 14.30 órakor engesztelő gyászmise. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. TÓTH JÁNOSNÉ, szül. Cseh Mária 2018. február 8-án, életének 87. évében elhunyt. Temetése 2018. február 15-én, 15 órakor lesz a szentmisét követően a maklári temetőben. A gyászoló család
,,Nincs már holnap, Ennyi volt az élet. Sirassatok csendben, Szívetekben élek!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal aki ismerték és szerették, hogy IVACS GÁBOR életének 68. évében váratlanul elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2018. február 15-én 14-órakor lesz, a szentmisét követően. Köszönetet mondunk mindazoknak akik elkísérik utolsó útjára. A gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak akik felejthetetlen halottunk, KŐTELEKY DÉNES temetésén megjelentek és mély fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk hogy KŐTELEKY DÉNES életének 92. évében 2018. január 26-án elhunyt. Temetése az egri Hatvani temetőben 2018. február 9-én 11.30 órakor lesz. Előtte 11 órakor gyászmise, ahol egy-egy szál fehér rózsával emlékezzünk rá. A Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy ANGYAL JENŐNÉ született: Bedross Katalin életének 81. évében elhunyt. Temetése az egri Kisasszony temetőben 2018. február 9-én 13.30-kor lesz a gyászmisét követően. A gyászoló család
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy a felejthetetlen férj, drága édesapa, nagyapa, és rokon KÁLLAI SÁNDOR életének 82. évében elhunyt. Búcsúztatója az egri Kisasszony temetőben 2018. február 9-én 15 órakor lesz. A gyászoló család
" Nekem már nincs holnap, ennyi volt az élet, sirassatok csendben a szívetekben élek." Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy a drága édesapánk FARKAS LÁSZLÓ ( volt kőműves mester) 73 éves korában elhunyt. Temetése 2018. február 9-én 15.30 órakor lesz, az egri Dónát temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak akik fájdalmunkban osztoztak. A gyászoló család
"A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitet megtartottam." Fájó szívvel tudatjuk, hogy VÁRALLYAY MIKLÓS /CSOKI/ tanár, labdarúgó edző 2018. január 30-án életének 77. évében visszaadta lelkét teremtőjének. Búcsúztatása 2018. február 9-én, 9 órakor a Kisasszony temető kápolnájában lesz. Temetése későbbi időpontban történik. Egyben köszönetünket fejezzük ki a búcsúztatáson résztvevőknek. Szerető családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és ismerték, hogy Földi Péter a Kápolnai ÁFÉSZ nyugdíjas főkönyvelője életének 86. évében elhunyt. Temetése 2018. február 9-én 12 órakor a kompolti temetőben lesz. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a temetésen megjelennek és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
,,Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek." (Juhász Gyula) Halálának 5. évfordulórán RAKUSZ BERNÁT-ra emlékezünk. Szerető családod
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JUHÁSZ MIKLÓS életének 70. évében elhunyt. Temetése az egerbocsi temetőben lesz 2018. február 8-án 13 órakor. Előtte engesztelő gyászmise. A gyászoló család "Dalolva, fütyörészve léptem ki a mából. Gyermekeim, unokáim, veletek leszek bárhol. Ha szomorúak lesztek csak egy viccet mondok nektek, így emlékezzetek rám, és lelkeink eggyé lesznek."
Mély megrendüléssel, fájó szívvel tudatjuk, hogy a drága férj, szerető édesapa és rokon FERENCZI MIKLÓS életének 64. évében váratlanul elhunyt. Búcsúztatása az egri hatvani temető kápolnájában lesz római katolikus szertartás szerint 2018. február 7-én 14 órakor. Kérjük kegyeletüket csak egy szál virággal róják le. Temetésére majd később kerül sor, szűk családi körben. Egyben köszönetet mondunk a megjelenteknek, akik mély fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Feleségem története / 2 órája
Egy német-francia televízió is támogatja Enyedi Ildikó új filmjét
Kulturális karakter / 2 órája
A V4-ek képzőművészeinek alkotásaiból nyílt tárlat Brüsszelben
segítség / 3 órája
Figyeljünk jobban egymásra a hidegben!
FUTSAL / 3 órája
Pedig Temesi az Energiát is segítette
influenza / 4 órája
Egyre több beteg, látogatási tilalom a kórházakban
LABDARÚGÁS / 4 órája
Farkas Ádám Lisszabonban