közlekedés

2021.07.22. 17:00

Emelkedett a szilvásváradi kisvasút forgalma

Emelkedett a szilvásváradi kisvasút forgalma idén, májusban például dupla annyian utaztak rajta, mint egy évvel korábban. Az Egererdő Zrt. tájékoztatása szerint a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasúton (FÁEV) a felújítási munkák miatt teljes üzemszünet van idén, a Mátravasút forgalma 2020 májusához képest növekedett.

T. B.

Tavaly a felsőtárkányi kisvasút összesen 20 ezer 246 embert szállított, míg a Mátravasúton 55 ezer 511-en utaztak egész évben, legalábbis amikor a járvány miatt üzemelhettek. A legnagyobb forgalmat a szilvásváradi kisvasút bonyolította, az ottani járatok összesen 241 ezer 505 személyt szállítottak le-föl a Szalajka-völgyben. Az Egererdő kisvasútjait tehát egész évben több mint 317 ezren vették igénybe.

Az Egererdő idén a FÁEV teljes korszerűsítését ­tervezi, a pálya teljes ágyazata, a talpfák és sínek is megújulnak. A gördülőállományban két C-50-es mozdonyt átalakítanak hibrid meghajtásúvá. Négy nyitott és két zárt kocsit újítanak föl. Új helyszínen lesz az indítóállomás, amely sokak örömére átkerül a Felsőtárkányi-tó partjára. Ezek a munkálatok kormányzati támogatásból valósulnak meg, hasonlóan a Mátravasút felújításához.

Az országos kisvasúti járműprogramról az Egererdő nem rendelkezett információkkal, a FÁEV felújításának előkészítése (tervezés, közbeszerzési eljárások kiírása) ütemezetten halad. A társaság az Eger–Szilvásvárad kerékpárútról lapunknak azt írta, a témában már többször is egyeztettek az érdekeltek. Több útvonalváltozatot is bemutattak, de egyelőre a véglegesített nyomvonalról nem született döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!