természet

2021.05.17. 15:00

Műfészkeket tesznek ki a madaraknak Poroszlón és Tiszafüreden

Kezdetét vette a héten a molnárfecskék és füstifecskék megtelepedését segítő program, melynek keretében műfészkeket telepítenek. Az akció első állomása a tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrum volt, ahol úgynevezett fecskehotelt adtak át a napokban, számolt be az MTI.

B. R.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos ennek kapcsán elmondta, május végéig hatszáz műfészket – ötszáz molnárfecskéknek és száz füstifecskéknek készült madárlakhelyet – helyeznek ki. A telepítési munkákat a Tiszafüred és Poroszló között épült kerékpárút mentén, valamint a Tisza-tavat keresztező kerékpároshídon végzik el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

A kormánybiztos hozzátette, bízik benne, hogy a hivatala által támogatott mintegy nyolc és fél millió forintos projekt segíti a csökkenő állományú fecskék megtelepedését. Rámutatott, a Tisza-tavi jelentős kerékpáros turizmus jó lehetőséget biztosít az érzékenyítésre, éppen ezért tájékoztató táblákat is kihelyeznek az arra járóknak e témakörben.

Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója szerint nekik is az a céljuk, hogy minél több embert bevonjanak a hatékony természet- és madárvédelembe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!