SÉTA

2017.01.27. 13:15

A Kaláka együttes a nemzeti park védnöke

Alapításának negyvenéves évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatót a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) csütörtökön.

Mellik Alexandra

Fotó: Huszar Mark


 Az esemény egyben a 2017-es év védnökségi programjának indító rendezvénye is volt, ahol az előzői évi védnök, Horkai Zoltán átadta a tisztséget a Kaláka együttesnek. 

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Horkai Zoltán (balról) Gryllus Dánielnek adtaát a védnökséget. Középen Rónai Kálmánné Fotó: Huszár Márk
[/caption]

 – A nemzeti park területét az alapítást követően kétszer bővítették, napjainkban csaknem az egész Bükk-hegységre kiterjed, magába foglalva annak legszebb, természeti értékekben leggazdagabb részeit – fogalmazott Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója, aki mesélt a park éves terveiről és feladatairól is. Az igazgatótól megtudtuk, a BNPI 1977. január 1-én alakult meg azzal a céllal, hogy biztosítsa természetes növény- állatvilágának, földtani, tájképi és kultúrtörténeti értékeinek fennmaradását, és a további kutatásához szükséges feltételeket.



 – Igazgatóságunk szerepköre a megalakulás óta eltelt negyven év alatt sokat változott, természetvédelmi felügyeletünkben álló védett természeti területek, tájvédelmi körzetek száma folyamatosan bővült. Napjainkban három megyét is érintő működési területünkön elindított élőhely- és fajmegőrzési, valamint kutatási programokat folytatunk. A természetvédelmi értékek megőrzésével együtt – a természeti környezet terhelhetőségét szem előtt tartva – a természetjáráshoz, turizmushoz, a környezeti neveléshez kapcsolódó igényeket is szolgáljuk. Ökoturisztikai kínálatunkban a kiállítások, tanösvények és terepi bemutatóhelyek hálózata mellett több olyan eseményt, szakvezetett túrát is ajánlunk, amelyen a résztvevők a természeti értékek mellett megismerhetik a térség kulturális, néprajzi és gazdálkodási hagyományait is – tette hozzá.

Az első védnök a Csík Zenekar prímása volt

A sajtótájékoztatón Paulikovics Ildikó, a BNPI kommunikációs- és ökoturisztikai osztályának vezetője ismertette az igazgatóság védnöki programját, amelyet 2012-ben indítottak el.

– Évről évre olyan ismert közéleti személyiségeket, művészeket kérünk fel a park védnökének, akik személyiségükkel, hivatásukkal híven képviselik a természetvédelem ügyét – nyilatkozta Paulikovics Ildikó.
Az első védnök Szabó Attila, a Csík Zenekar prímása volt, akitől 2013 januárjában Erőss Zsolt – minden idők legsikeresebb magyar hegymászója, a Mount Everest első magyar meghódítója – vette át a védnöki tisztséget. Erőss Zsolt nem tudta feladatait befejezni, hiszen 2013 májusában életét vesztette a Kancsendzönga csúcsán.


– Emlékét a Transzbükki átkelés – Erőss Zsolt emléktúra elnevezésű rendezvényünkkel őrizzük, amelyet minden év januárjában tartunk meg – egészítette ki az osztályvezető. – A védnöki címet 2014-ben pedig Borbás Marcsi televíziós műsorvezető viselte. 2015 őszén szakembereink több éves munkája eredményeként nagy sikerrel számolhattunk be a bükki farkasok megtelepedéséről, és dokumentálhattuk szaporodásukat. Ezért 2016-ban Horkai Zoltán, a nemzetközi filmipar elismert állatkoordinátora segítségével hívtuk fel a figyelmet a természet önszabályozó képességét megtestesítő nagyragadozókra. Az év folyamán a téma iránt érdeklődők több programunkon is találkozhattak Horkai Zoltánnal és farkasaival.
Az állatkoordinátor a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: nem plusz feladatként tekintett a tisztségre. Élvezte a programokat, és minden alkalommal úgy tért vissza az igazgatósághoz, mintha haza jött volna.

A Kaláka együttes az új védnök


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2017-es védnöke, a Kaláka együttes, azaz idén újra a népzene művelői közül választottak. A zenekar – amely 1969-ben alakult Budapesten – verseket énekel, és népzenét játszik saját feldolgozásban. A Kaláka együttes egyébként 2000. március 15-én, 30 éves jubileuma alkalmából Kossuth-díjat, 2004-ben Prima Primissima kitüntetést, 2014-ben pedig Magyar Örökség Díjat kapott. A csütörtöki sajtótájékoztatón Horkai Zoltántól Gryllus Dániel, a Kaláka együttes tagja vehette át címet. A zenész – aki beszélt az idei Kaláka Fesztivál programjairól is – örömmel fogadta a felkérést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!