Sport

2008.07.24. 14:44

Horváth Tamás: akadémiai képzés kell a fociban is!

Reform szükséges a labdarúgó utánpótlás-képzésben, különben lesöpörnek bennünket – állítja Horváth Tamás, aki immár az Egri FC vezetőedzője.

Bódi Csaba

[caption id="" align="alignright" width="410"] A fiatalok képzési rendszerében változtatásra van szükség, mert értékeit veszti a megyeszékhelyi klub. Fotó: Lénárt Márton.
[/caption] A példa a pólósoktól származik. Szeleczki János alpolgármester a ZF-Eger mintájára döntött úgy, hogy – csakúgy, mint Gerendás György a vízilabdázóknál – Horváth Tamás az Egri FC-nél vezetőedzőként tevékenykedjen.

– A felnőttek mellett valamennyi utánpótlás csapat hozzám tartozik. Mivel sikerült megnyernem Lengyel Lajost arra, hogy vállalja el az U19-es korosztály irányítását, így vele párban dolgozhatok, ami a bajnoki mérkőzésen való segítségnyújtást is jelenti – magyarázta a döntést Horváth Tamás. A legégetőbb gondot azonban nem az edzői tisztség betöltése jelenti az NB III-as egyletnél, hanem a támogató személyek hiánya, amiből sok minden következik.
– Most érezzük csak igazán László István hiányát – folytatta Horváth. – A nyáron leköszönt szakosztályvezetőt rengeteg elvtelen támadás érte bizonyos emberektől, akiknek semmiféle rálátásuk nincs arra, hogy miként él a klub. Büszke vagyok arra, hogy tavasszal sikerült megtartani a 6. helyezést, ám ahhoz, hogy megfelelő módon le tudjuk játszani a tavaszi szezont, László István munkája elengedhetetlenül fontos volt. Örülünk annak, hogy bírjuk az önkormányzat támogatását, és Bánka József személyében olyan precíz ügyvezetőt kaptunk, aki reggeltől estig intézi az egyesület ügyeit. A jelenlegi keret kialakításáért rengeteget tett, így nekem kizárólag a szakmával kell foglalkozni.

Tíz játékos érkezett a nyáron

Az Egri FC NB III-as csapata az őszi idényt a következő kerettel kezdi. Kapusok: Áncsán Attila, Csontos Róbert. Mezőnyjátékosok: Kaknics László, Csontos Mihály, Bánka Balázs, Kasza Gábor, Bartuska József, Domán Tamás, Lehóczky Zsolt, Baji Ádám. Az újak: Hompoth Balázs, Kovács Csaba, Csohány Gábor, Nagy József (mind Felsőtárkány), Bajzát Attila (Pétervására), Malik Bálint (Verpelét), Várkonyi Péter (Füzesabony), Veréb Szabolcs (Kazincbarcika), Szabó Márió (Gyöngyösi AK), Székely Krisztián (Egerszalók). Ifjúságiak: Rácz Gergő, Gáspár Renátó, Reményi Roland, Csóka Róbert.

Az értékek megtartásáról, a tehetséges utánpótlás játékosok elvándorlásáról Horváth már korábban is beszélt a heol.hu-nak és most is előkerült a téma, válaszként a jövőt firtató kérdésre.
– Az elmúlt három évben Egerből 25 egri utánpótlás korú játékos távozott magyar vagy külföldi élvonalbeli klubhoz. Ez pedig nagyon komoly szám – emelte ki a vezetőedző. – Egészen bizonyos, hogy reformra van szükség korosztályos-nevelés szintjén, mert változtatás nélkül nem leszünk képesek megállítani az elvándorlást. Már készül az a koncepció, melyben az akadémiai képzés felépítése és a működtetés szükséges tényezői is megtalálhatók. Ezek közé tartozik, hogy három éven belül meg kell találni azokat a befektetőket, akik fantáziát látnak a tehetségek megtartásában. Tőkeerős szponzorok bevonására van szükség, hogy a felnőtt szintű futball is a megfelelő szintre kerüljön, ahol aztán a jól képzett, saját nevelésű fiatalok alkothatják a játékoskeret nagyrészét.

Az önkormányzat részéről megvan a hajlandóság arra, hogy támogassa a Horváth Tamás által kidolgozott elképzelést, melynek fontos elemeként a sportosztály újraindítása is napirendre kerülhet. Feladat azonban ezen túl menően is bőven akad.
– Jó lenne változtatni a futballt körülvevő negatív hangulaton és megítélésen – tette hozzá Horváth. – Ezen is dolgozunk, mint ahogy olyan amatőr szerződés megkötése is a tervek között szerepel, amely megvédene bennünket a szabadrablástól. A legjobb serdülő korú játékosok ugyanis ingyen távoztak tőlünk, majd a mi munkánk gyümölcseként az őket tovább adó NB I-es csapatok milliókat kerestek rajtuk. Ez így nem mehet tovább! Nagyon bízunk abban, hogy az EFC mellé felsorakoznak olyan személyek, akik akarnak és tudnak is támogatni egy átlátható, a jövőt megalapozó koncepciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!