Sport

2008.11.04. 18:37

Gyászszünet lesz Fehér István emlékére

Életének 66. életévében elhunyt Fehér István. A Domoszló SE volt elnöke, a „Heves Megye Labdarúgásáért” díj kitüntetettje emlékére valamennyi hétvégi megyénkbeli mérkőzésen egyperces gyászszünetet tartanak.

HEOL

Csak vezetett és szervezett címmel 2006. augusztusában a Heves Megyei Hírlapban Fesztbaum Béla az alábbi portrét írta Fehér Istvánról.

[caption id="" align="alignright" width="398"] Fehér István tevékenységét a Helasz is elismerte. Fotó: Pilisy Elemér.
[/caption] „A domoszlói labdarúgás fellendülését segítendő, az egykori tsz-elnök Kádár Imre alapvető feladatán túl fontosnak tartotta, hogy megfelelő személy kerüljön a sportkör élére. Fehér István, eredeti foglalkozását illetően gépkocsivezető, a szövetkezetben több mint ötven jármű tartozott a felügyelete alá, amikor szállításvezető beosztásba került. Vélhetően ez a munkakör, és a benne is meglévő sportszeretet tette alkalmassá arra, hogy 1970-ben egyesületi elnöknek választották.

– Hét tagja volt a sportkör vezetésének, de a tennivalók többsége – mint általában falun – az elnökre maradt – tekintett vissza a minap az eltelt évtizedekre, ám inkább büszkén, mint panaszkodva. – Ami csak elképzelhető feladat, az mind a nyakamba szakadt, de szívesen dolgoztam és intézkedtem. Voltam én még pályagondnok és szertáros is. Segítőként Szabó István, majd a későbbi időkből Schüffel Gyula nevét azonban nem hallgathatom el. A közönség igényelte a jó csapatot, mert szerette a futballt, és hajlandó volt érte áldozni. Ez adott erőt és kölcsönzött lelkesedést mindannyiunknak. A labdarúgáson kívül asztalitenisz és sakk szakosztály is működött.

Ami különös, Fehér István vezetése idejében átmenetileg két felnőtt csapatuk volt. Utólag is elismeri, hogy nem mindenkinek tetszett a gyöngyösi játékosok leigazolása, velük azonban Domoszló tíz évig szerepelt a megyei I. osztályban. A többnyire helyiekből kialakított, és a Németh Zoltán által szervezett gárda pedig a körzeti bajnokságban játszotta meccseit. Az elnök még külföldi kapcsolatot is létesített egy szlovák klubbal.

Arra ma sem talál magyarázatot, egyben különösebben nem is zavarja, hogy a későbbi tsz-elnök javaslatára miért szorult másfél évre háttérbe, majd újra övé lett az elnöki tisztség, mert az mégis jobb megoldásnak látszott. Megrendült egészségi állapota következtében fejeződött be sportvezetői pályafutása, 2002-ben végleg „takarékra” kellett állítania élete menetét.

Azóta már csak szurkolói minőségben kötődik a domoszlói futballhoz. Idegenbe, esetenként még edzőmeccsre is elkíséri a csapatot. Az ország és a megye sportjából – újságunkon keresztül – változatlanul naprakész. Szerencsésnek tartja, hogy Gyurkó Béla polgármester szereti a sportot, ezért bizakodó a jövőjüket illetően. Annak külön örül, hogy Domoszló együttese a következő bajnoki évben a megyei II. osztály Középcsoportjának lesz tagja, legutóbb a Keleti csoport nagyon idegen volt a számukra.
Az idei esztendő egyébként kétszeresen emlékezetes marad Fehér Istvánnak. Tavasszal a Helasz közgyűlésén megkapta a Heves Megye Labdarúgásáért elnevezésű plakettet. A település elismeréseként a Domoszló Községért Emlékérmet vehette át.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!