TEREPSPORT

2019.04.10. 21:35

Bükk Maraton: megelőzték Nyúl Pétert

Az „akció” a pályabejárás fedőnevet viseli, ám szó sincs könnyű sétáról.

Bódi Csaba

Alig több, mint négy kilométer. Ekkora távot bátran vállalhat a kezdő futó. A táj csodás, a levegő tiszta, autónak csak a nyoma látszik, bringás túrázóból viszont több is feltűnik. A hétfő délutántól akadnak kedveltebb szabad órák, ám aki szeretne kiszakadni a városi nyüzsgésből, annak éppen ideális az idő, a környezet és a társaság. Az „akció” a pályabejárás fedőnevet viseli, ám szó sincs könnyű sétáról. Futás, kocogás szerepel a programban mégpedig azon az útvonalon, amelyen augusztus 3-án a Kalenji Trail rövidebb távját teljesíthetik a nevezők. A Felsőtárkány melletti Egeres-völgyben halad a helyi erdei vasút nyomvonala, ám a kisvonatra csak április 22-én zakatol majd. „Nyúl Péter a Stimecz-ház végállomásnál várja a gyerekeket” – szerepel a húsvéti csalogatóban.

A 19. Bükk Hegyikerékpár Maraton szervezői azonban elébe mentek a locsolós eseménynek. Nem térképen, fotón vagy videón mutatták be a helyszínt, hanem élőben, a maga valóságában. Noha azt a célt egyelőre nem tűzhették ki Nagy Ádámék, hogy „Előzd meg a kisvonatot!”, azt viszont igen, hogy ismerd meg a tájat, a leendő pályát, és győződj meg róla, ajánlható-e másoknak, azoknak, akik nem tekerni akarnak a Bükkben, hanem – példának okáért – futni. A nyári rendezvény házigazdája ez esetben nem újdonságról beszél, igaz, azzal is szolgál.

– A terepfutó versenyt visszatettük a programba, ugyanis korábban már szerepelt a műsorban – mondja a rendező Nagy SE vezetője, Nagy Ádám. – A Kalenji Trail-en a profiknak 16, a teljesen kezdő futóknak pedig négy és fél kilométeres távon lesz alkalmunk megméretni magukat. Az viszont teljesen új „elem”, hogy a Bükk Hegyikerékpár Maraton résztvevői prémium márkás technikai pólót kapnak és azt is tervezzük, hogy a kisvonat szerephez jut az eseményen. Vagyis meg lehet majd előzni!

Nagy Ádám is lefutotta a kilenc kilométert Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

Az előnevezés már tavaly decemberben elkezdődött, a főszervező az ezer körüli indulói létszámot tartja ezúttal is reálisnak, mint ahogy ez a nagyjából a korábbi években is jellemezte a versenyt.

De vissza az egészen közeli múltba, a Stimecz-házhoz! Az útvonal tesztelői becsülettel állják a próbát. Fizikai állapottól, felkészültségtől és a kortól függően mindenki teljesíti a 4,5 kilométert, mi több, a kilencet, mert ezúttal vissza is kell futni a rajzhelyhez, igaz, azt már lefelé vezető úton. Akadnak, akik a kisvonat sínpárja mellett róják a kilométereket azt tapasztalva, hogy noha még csak április elején járunk, de a patakvölgy már most száraz, és az ébredő természet két-három héttel előrébb tart, mint ahogy az egyébként normális lenne.

A sínpár még pihen Fotó: Lénárt Márton / Heves Megyei Hírlap

A 19. Bükk Maraton előkészületei négy hónappal a rajt előtt azonban ott tartanak, ahol kell. A hegyi kerékpározók, a bringás túrázók és terepfutók egyaránt bátran tervezhetik a hegy legyőzését. Nyugodtan húzhat mindenki a tizenkilencre, nem fuccs lesz a vége, legfeljebb fuss. Az is a vállalható kategóriából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában