jegyzet

2021.02.23. 06:30

Hanga nélkül

Fábik Tibor

Férfi kosárlabda-válogatottunk azzal, hogy az Európa-bajnoki selejtezősorozat kijevi buboréktornáján pénteken hosszabbítás után 83–81-re legyőzte az osztrákokat, kijutott a 2022-es kontinenstornára, a maradék két meccsét már felszabadultan játszhatta. Nem így lett volna, ha kikap, amire megvolt az esély, hiszen 14 pontos mínuszban is volt, és csak a meccs vége felé érte utol az ellenfelét, de ezzel már ne is foglalkozzunk. Azzal viszont igen, hogy miért nem játszott most sem a nemzeti csapatban a legmagasabb szinten jegyzet játékosunk, Hanga Ádám. Aki legutóbb a 2017-es Eb-n szerepelt nemzeti csapatunkban, és nagy érdemei voltak abban, hogy a nyolcaddöntőig jutottunk, majd ott is csak nyolc ponttal kaptunk ki az utána ezüstéremig jutott szerbektől.

Ám amíg Szoboszlai Dominktól olyan nyilatkozatot hallunk, hogy ő gyalog is hazajönne labdarúgó-válogatottunkba, addig Hangáért magánrepülőgépet is hiába küldenénk. A hivatalos megfogalmazás szerint klubkötelezettségei miatt nem utazhatott el Kijevbe (sem).

Gondolhatnánk, csapatának, a Barcelonának létfontosságú volt, hogy csütörtökön játsszon az Euroliga 25. fordulójában a Zalgiris Kaunas ellen. Nos, a jegyzőkönyv tanúsága szerint honfitársunk csereként valamivel több mint 16 percet volt a pályán, három dobásából egy ment be (2 pont), leszedett egy lepattanót, egyszer blokkolt, adott négy gólpasszt – nem állíthatjuk, hogy ő volt a nyerőember azon a meccsen, amelyen a tabellán éllovas katalánok 86-62-re verték a litvánokat. Szóval,

a Barca semmit sem veszített volna, ha elengedi Hangát, mi pedig rengeteget nyertünk volna vele.

Ne a mostani statisztikájából induljunk ki, a játékpercek alapján egyértelműen ott van Európa egyik legjobb csapatában a nyolc legfontosabb játékos között, nagyjából a 6-8. helyen.

A probléma az, hogy a gyenge érdekérvényesítő képességgel bíró Európai Kosárlabda-szövetségen (FIBA Europe) belül az Euroliga állam az államban, a Turkish Airlines támogatásával komoly anyagi háttérrel. A liga csapatai pedig egységesen lefektették, hogy amikor zajlik a bajnokságuk, akkor senki nem mehet sehova. Agyrém, hogy az érintett klubok ezt megtehetik, de ez a helyzet. Ezért is vérzett el legutóbb a vb-selejtezőkön tartalékosan az Eb-címvédő szlovén válogatott, vagy éppen a horvát, és ezért születnek gyakran fura eredmények. Még szerencse, hogy az Eb nem ütközik az Euroligával, így öt év után aztán majd Hanga is újra játszhat a válogatottban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!