Választás 2010

2010.04.28. 06:04

Markazon szavaztak a legtöbben

A második fordulóban a markaziak voltak a legaktívabbak, a tarnaörsiek a legközömbösebbek, Gyöngyösön pedig elmaradt a nagy csata.

Munkatársainktól

Az idei országgyűlési választások vasárnapi második fordulójában lényegesen alacsonyabb volt a részvétel, mint két hete az elsőben. Megyénkben az április 11-i 64,21 százalékról 46,19 százalékra esett vissza az urnákhoz járulók aránya. Igen jelentős különbségeket fedezhetünk fel, ha azt nézzük, hogy településenként mennyire vélték fontosnak a voksolást az emberek. E sorrendben a gyöngyösi választókerülethez tartozó Markaz vezet 61,35 százalékkal, a második Gyöngyöshalász (57,31), míg a harmadik Gyöngyös városa (56,84). Az utolsó hármas csoport tagjai ellenben mind a hevesi körzet települései: itt van Pély 32,14 százalékkal, Tarnaszentmiklós (28,38), s legvégül Tarnaörs (28,08).

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Gyöngyösön elmaradt a nagy csata. Fotó: Suha Péter
[/caption]

A legnagyobb csatát a gyöngyösi 3. sz. választókerületben várták a szakértők. A küzdelem ugyan elmaradt, Vona Gábor 3. helyezése azonban több mint meglepő. A Jobbik országos elnöke szülővárosában, Gyöngyösön a 28 körzetből egyben sem tudott nyerni, még második sem lett. A mátraaljai városban 18 körzetben lett első Balázs József, 10-ben dr. Magda Sándor. Érdekesség, hogy a 28. körzetben, Mátrafüreden Vona mindössze 1 szavazatot kapott. Nagyrédén mindhárom szavazókörben Balázs József polgármesterre voksoltak a legtöbben. A megye egyik legaktívabb településén, Vécsen dr. Magda Sándor kapta a legtöbb szavazatot, 160-at, az érvényes 311-ből.


Hatvanban a „Zsoltok csatáját” mindenhol Szabó Zsolt nyerte, a Jobbik jelöltje, dr. Nyujtó Zsolt 21 szavazókörből 5-ben lett második. Heves városában a 11 szavazókörből 9-ben nyert dr. Tóth József a Fidesz színeiben, a maradék kettőben dr. Árvai György, a Jobbik jelöltje. A Fidesz–KDNP jelöltje Tiszanána polgármestere is, úgy tűnik, elégedettek a munkájával, mert a falu mindhárom szavazókörében toronymagasan diadalmaskodott. A füzesabonyi térségben a legtöbb helyen Fidesz, Jobbik, MSZP a sorrend, de vannak kivételek: Novajon, Ostoroson, Demjénben és szülőfalujában, Andornaktályán második lett Korózs Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!