Mezőtárkány

2018.06.06. 12:16

Újra gyeplőt ragad a falu polgármestere

E hét végén, szombaton rendezik meg az I. Mezőtárkányi Fogathajtó Versenyt, ami C és D kategóriában a Heves megyei bajnokság harmadik fordulója is. A szervezők semmit sem bíztak a véletlenre, mindent megtettek azért, hogy pár év múlva már hagyománynak számító megmérettetésről beszélhessenek.

Sike Sándor

A szomszéd falu versenyén, a pályán Tóthné Szabó Anita és segédhajtója Fotó: Rakovács Ferenc

A település polgármesterét arról faggattuk, mik az előzményei annak, hogy belekezdtek egy helyi fogathajtó verseny szervezésébe. Kiderült, hogy személyes indíttatás vezérelte az önkormányzat vezetését.

– Rendkívüli élmény volt számomra, amikor tavaly szeptemberben, életemben első alkalommal, fogatot hajtottam Besenyőtelken a harmadik alkalommal megrendezett ottani versenyen – említette a Hírlapnak Tóthné Szabó Anita mezőtárkányi polgármester. – A főszervező, ­Ragó Zsolt hívott meg az esemény egyik különleges műsorszámába, a polgármesterek versenyébe. Sokáig azt gondoltam, hogy viccelődik, aztán egyszer csak komolyra fordult a dolog, elkövetkezett a próbahajtás. Előtte életemben egy alkalommal ültem lovon gyerekkoromban, és hintón is csak turistaként, meglehetősen nagy kihívás volt ez a feladat.

A község vezetője azt vallja magáról, hogy nem jellemző rá a meghátrálás, ezért elment az edzésre. Negyvenöt percet gyakorolt, a szintén versenyző főszervező volt a lovasedzője saját maratonhintójával. A versenyen is Ragó Zsolt volt a segédhajtója.

– Még ma is hihetetlen számomra, hogy megcsináltam, időn belül, egy verőhibával – tette hozzá. – Csodás közönség volt, és szuper volt a segédhajtóm is. Szerencsémre a lovak is nagyon értették a dolgukat. A három versenyző polgármester közül a második helyen végeztem.

Ekkor határozták el Ragó Zsolttal, hogy Mezőtárkányon is rendeznek fogathajtó versenyt. Hamarosan részesei lehetnek a mezőtárkányiak is, amikor negyven gyönyörű fogat felvonul, majd egész nap látvány látványt követ. Forrást kerestek a program megvalósítására, közben bekapcsolódott a szervezésbe Juhász Péter, aki maga is elkötelezett a lovassport iránt, hiszen a fiai kicsi koruk óta jeleskednek ebben a sportágban.

A szomszéd falu versenyén, a pályán Tóthné Szabó Anita és segédhajtója Fotó: Rakovács Ferenc

– Nagy izgalommal és lelkesedéssel készülünk a hétvégére. Sok önkéntes rendezőnk lesz, akik a lovasok és a vendégek kiszolgálásában segítenek. Több üstben készül majd az ebéd, amelyet ingyenesen biztosítunk a jelenlévőknek. Hétféle magyaros menüből válogathatnak a rendezvényre látogatók. Változatos kísérő programokkal is készülünk, hogy a családok egész nap jól érezhessék magukat. Lesznek gyerekprogramok, délben Jó ebédhez szól a nóta Báder Ernővel és cigányzenekarával, valamint Kalina Enikő nóta- és operettshow-ja. Az ebédszünetben malac- és kakasfogó versenyre is invitáljuk a gyerekeket – sorolta Tóthné Szabó Anita, aki további titkokat is elárult: – A verseny eredményhirdetését követően még mindig lesznek nagyszerű események, amelyek ismét csak közel állnak a szívemhez, hiszen a férjem és a fiam is zenél a Kilenctől délig nevű rockzenekarban, amely fellép 18 órakor, s mintegy előzenekara lesz a kedvenc énekeseimnek. Kalapács József és Rudán Joe az Akusztika zenekarral 19 órakor lép Mezőtárkány színpadára. Ezután pedig, helyi szokás szerint, zárásképpen az utcabál következik a Milbox Duóval.

Van pénz, van paripa, lesz verseny

Tavaly év végén Mezőtárkány önkormányzatának sikerült támogatást nyernie egy EFOP-os pályázaton, s így elkezdték az I. Mezőtárkányi Fogathajtó Verseny szervezését – mondta el Tóthné Szabó Anita polgármester. A megmérettetés egyébként C és D kategóriában a Heves megyei bajnokság harmadik fordulója is lesz, amit június 9-én reggel 9 órától a mezőtárkányi sportpályán rendeznek. A polgármester asszony, s két profi szakmai segítő – Ragó Zsolt és Juhász Péter – mellett Pásztor István, a helység alpolgármestere állt e nagyszabású rendezvény megszervezésének az élére. Nagyon sok támogatót találtak, akik fontosnak érzik a program sikerességét. A helyhatóság hálás nekik, hiszen hagyományt teremtenének ezzel az eseménnyel, s nem mindegy, hogy az első találkozásról milyen élményekkel távoznak a résztvevők.

 

 

 

Címkék#civil élet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!