hatvan

2019.01.14. 07:00

Czmorek Piroska sok lábon álló anya és futónagykövet

Állj több lábon! ­Unalomig koptatott jó tanács, de hány lábon álljon valaki? Czmorek Piroska tudja a ­választ.

Litya László

A futáson túl a nagy szenvedélye a fuvola

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

Czmorek Piroska egyrészt lelkiismeretes anya, másrészt szerető feleség, harmadrészt rakoncátlanságában is hálás gyermek, negyedrészt megbízható munkavállaló, ötödrészt az otthona melegének őrzője, háztartásának vezetője, hatodrészt a zene ihletett hangú megszólaltatója, végül, de nem utolsósorban a város futónagykövete.

Az újhatvani Kölcsey utcában zajlott a gyermekkora. Hangképzése a nyolcadik osztály végén indult, és tartott harmadikos gimnazista koráig. Mivel valami „komoly” szakma is kellett, a Bajzában letett érettségi vizsga után a gazdasági pálya irányába indult el. Pesten végül mérlegképes könyvelői végzettséget szerzett.

Ezt követően lett közgazdász-informatikus, majd megszületett Dorottya lánya, akit sokáig egyedül nevelt. Dórika csak négy hónapos volt, amikor visszament dolgozni: Budán lett ágazati igazgató. Később elvállalta egy ­gyöngyösi pénzintézet fiókjának a vezetését. Az élet forgatókönyve azonban újra Pestre, a régi cégéhez rendelte. Született egy fia, Kristóf, majd szegedi áthelyezésével betelt a pohár. Az induló újhatvani római katolikus iskola igazgatónőjénél jelentkezett 2011-ben. Azóta gazdasági vezetője az intézménynek. Igaz, a fővárosban háromszorosa lehetne a pénze, de a helyben maradás megfizethetetlen.

A futáson túl a nagy szenvedélye a fuvola Fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Férjével, Zsolttal, hasonló a természetük. Bár egyformán akaratosak, azért jól megértik egymást a mindennapokban. Első fuvoláját a lengyel piacon vették. Mindmáig műveli a zenélést: énekel az újhatvani templom énekkarában.

Másik nagy szenvedélye a futás. Ahol csak lehetősége adódik, népszerűsíti azt. Piroska egyébként futónagykövet. Azóta vezeti a Fut’60 egyesületet. A férjét szeretné rávenni arra is, hogy táncoljanak együtt. Ez nem kis feladat, hiszen Zsoltnak nincsen ritmusérzéke.

A tánc mellett van egy első hallásra meglepő kedvtelése: a műkörömépítés. A barátnőin gyakorolt, aztán tanfolyamot is elvégzett. Azt mondja, hogy ha nem lenne munkája, esetleg abból is meg bírnának élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!