Hírek

2006.12.09. 19:57

Gazdagnak számít, akinek van 2200 dollárja

Rendkívül egyenlőtlen az emberiség tulajdonában lévő vagyon elosztása. A lakosságnak alig 2 százaléka birtokolja az összes javak felét, míg a legszegényebbek csak a „világ vagyonának” 1 százaléka fölött rendelkeznek – állapítja meg egy nemzetközi kutatóintézet jelentése.

Cs. E.

A UNU-WIDER az ENSZ égisze alatt figyeli a világgazdaság fejlődését. Minden eddiginél átfogóbb, most közzétett jelentése kiterjed valamennyi országra és felméri a felnőtt lakosság személyes vagyonát. A „kosárba” bekerült a jövedelmen kívül az emberek teljes tőkéje, ingó- és ingatlan vagyona. A legújabb mérleg szerint a Föld felnőtt lakosságának alig 2 százaléka rendelkezik az összes vagyon több, mint felével. Ráadásul a legtehetősebb 1 százalék kezében van a teljes vagyon 40 százaléka. A gazdagok tíz százaléka szinte az egész világot (85 százalékát) uralja, másfelől a legszegényebbek birtokában csupán egy százalék van.

Az, aki 2200 dollárnyi vagyonnal rendelkezik, már az emberiség felső kasztjába tartozik. Ahhoz, hogy valaki a tíz százaléknyi leggazdagabb réteghez tartozzon, 61000 dollár tulajdont kell felhalmoznia. A legesleggazdagabb 1 százalék elit klubjába félmillió dollár a belépő. A jelenlegi taglétszám itt 37 millió fő. Ha a világ vagyonát egyenlő mértékben elosztjuk a felnőttek között mindenki 20 ezer 500 dollár fölött rendelkezne. Ami a földrajzi eloszlást illeti, a legnagyobb személyes vagyonok Japánban vannak. Őket az amerikaiak követik. A közepesek közé számít Oroszország (3 ezer dollár/fő) és Kína (2600 dollár/fő). Indiában már csak 1100 dollár jut egy lakosra.

A világ összvagyonának 90 százaléka Észak-Amerikában, Európában és néhány gazdag ázsiai országban összpontosul. Még nagyobb a kontraszt, ha a földrészek lakóinak gazdagságát a népességgel vetjük össze. Így például: Észak-Amerikában a Föld lakóinak mindössze 6 százaléka él, de oda esik az egyéni vagyon 34 százaléka. A sűrűn lakott Indiára és az afrikai országokra a világvagyon alig 5 százaléka esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!