Zöld hét

2024.04.22. 13:49

Együtt taposták a műanyag palackokat az egri egyetemen

Április 22-24. között zajlik a kisiskolások szemléletformálását előtérbe helyező programsorozat. A Zöld hét célja, hogy a jövő generációja környezettudatos és felelősségteljes életmód-szemléletet tanuljon. A programsorozat megnyitóját a Föld napjával együtt szervezték meg, ezzel is a természetre irányítva a figyelmet.

Hornyák Réka

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen idén harmadik alkalommal szervezik meg a Zöld hetet, mely a már 9 éve zajló LIFE projekthez kapcsolódik. A Zöld hét megnyitóját a Föld napjával kötötték össze, hiszen a cél a Nemzeti Energia és Klímaterv megvalósításának támogatása. Az egész hetes programsorozat megnyitóján Laskay Anna, a Tittel Pál Könyvtár munkatársa elmondta, hogy az egri egyetem egyedüli felsőoktatási intézményként vesz részt a 22 tagú, Energiaügyi Minisztérium által koordinált projektben. 

A Zöld hét megnyitójára több mint 100 gyermek készült műanyag palackkal
A Zöld hét megnyitójára több mint 100 gyermek készült műanyag palackkal
Forrás: Hornyák Réka/Heves Megyei Hírlap

A Zöld hét azonban nem csak az egyetemistáknak szól, nagy figyelmet fordítanak az általános iskolás gyermekekre és a gimnazistákra is. Ezért, már a megnyitón is programmal várták a gyerekeket, körülbelül 150 általános iskolás gyűlt össze a két flashmobra. Az egyik kitétel az volt, hogy a gyermekek viseljenek zöldet, a másik pedig az, hogy legyen nálunk jelölés nélküli, egyszer használatos, üres műanyag flakon. Ezeket, a megnyitó végén, a gyerekek egyszerre gyűrték és taposták össze. 

Dr. Juhász Tibor, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tudományos rektorhelyettese köszöntőjében kiemelte, hogy az egyetem fontosnak tartja a testi-lelki jóllét mellett a környezettudatos életmód kialakítását és fenntartását. 

– Ahogyan a mondás is tartja, a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Ezért örülünk nagyon annak, hogy ennyi gyermek van ma itt velünk, hiszen a feladatunk az, hogy rátok egy élhető és megfelelő állapotú Földet hagyjunk. Az egyetemen igyekszünk lépést tartani a növekvő ütemben megjelenő új kihívásokkal, különös figyelmet fordítva a környezetvédelmi akciókra. A Föld egészséges jövőjéért együtt kell dolgoznunk, de egyedül is minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk – hangzottak el a tudományos rektorhelyettese, dr. Juhász Tibor gondolatai. 

A Zöld héten környezettudatos programok várják a fiatalokat

Dr. Mogyorósiné Herczeg Éva, az egri egyetem gyakorló iskolájának Barkóczy utcai főigazgató-helyettese szerint a cél a gyermekek környezettudatosságra való nevelése és érzékenyítése. 

– A Zöld hét célja a szemléletformálás, hogy a gyermekek felelősségteljes életmódot éljenek és a környezetüket is tekinttel legyenek. A szemléletformálást, a klímatudatosság növelését a legkisebbek körében érdemes elkezdeni, ezért számos olyan programot szervezett a hétre az egyetem, melyek oktató jellegük mellett mozgalmasak és szórakoztatóak is. A Föld napja mellett például a Tittel Pál Könyvtárban ezen a héten hosszabb a kölcsönzési lehetőség, de lesz közös szemétszedés, ökolábnyom kiszámítás, virágültetés és botanikuskert látogatás, valamint több kiállítás és rendhagyó iskolai foglalkozás is – részletezte a Zöld hét programjait dr. Mogyorósiné Herczeg Éva, főigazgató-helyettes. 

A Zöld hét több szervezet összefogásával, így Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatával, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézettel és a Szent Imre Katolikus Általános Iskolával valósul meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában