Atlétika

2023.08.21. 14:23

Az Egri VSI gátfutója a pályán élhette át a vb jelentette csodát

Halász Bence, Krizsán Xénia, Nemes Rita, Takács Boglárka és Molnár Attila teljesítménye követelt magának – joggal – vezető helyet a 19. atlétikai világbajnokság második versenynapjának hírfolyamában, mi azonban nem velük kezdtük az augusztus 20-át.

Bódi Csaba

Szeles Bálint (középen) jött, látott, futott – egyedüliként képviselve Egert, Heves Vármegyét

Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség

Láss Csodát! – hangzik a vb szlogenje, ám ettől is van fentebb, ha versenyzőként közelítünk a Nemzeti Atlétikai Központhoz. Magyar indulóként 63 atlétának adatik meg ez a kiváltság a kilenc napon át tartó budapesti eseményen. Hogy köztük található az Egri Városi Sportiskola gátfutója, az történelmi pillanatként jegyezhető, lévén, hogy korábban hasonlóra nem akadt példa.

Az 1998. november 9-én született Szeles Bálint kétszeres szabadtéri és kétszeres fedett pályás magyar bajnokként,  ranglistáról vívta ki magának a lehetőséget a vb-n történő megméretésre. A 24 éves  andornaktályai illetőségű atléta 13.58 másodperces legjobb idejétől elmaradva (13.77), a 35. helyen zárta a 43 rajthoz állót felvonultató  mezőnyt, így az előfutamból nem jutott tovább. 

Reálisan nézve azonban ez nem is volt, nem is lehetett vele szemben jogos elvárás. 

Petrovai József edző tanítványa számára már az önmagában jelentős cselekedtnek számított, hogy rajthoz állhatott a vb-n. Ő ezzel tisztában volt, ahogy mindazok, akik miatta, érte váltottak jegyet a világbajnokság vasárnapi versenynapjára.

Szeles Bálint nemcsak edzőjére, Petrovai Józsefre, hanem a szakember családjára is számíthatott szurkolóként a futam során
Forrás: Bódi Csaba/ Heves Megyei Hírlap

Petrovai mester tájékoztatása szerint Bálintnak legalább 300 szurkolója akadt, no meg persze minden további  magyar a 35 ezres stadionban, aki őt buzdította a 110 gát selejtezőjében. A hatás nem maradt el. A sprinter libabőrös állapotba hozó, tekinteteket elhományosító hangulatban, „verőhiba” nélkül teljesítette a távot, élete eddig legnagyobb, legjelentősebb versenyén. Csak a közvetlen közelében állók tudják, mi előzte meg ezt a minden szempontból mély nyomokat hagyott ünnepi napot a sportoló esetében, így aztán sokszorosan jár  neki az elismerés azért, amit eddig elért, ameddig eljutott.

Az atlétika, a vb, a helyszín, az élmény egyaránt húzóerőnek számított 
Forrás: Heol Sport

Ahogy Szeles Bálint, úgy minden további magyar induló olyan emelkedett érzelmi állapotba került a közönség jóvoltából, hogy az több esetben könnyes  nyilatkozatokat eredményezett. A nézőtéri hangulat rendkívül magával ragadta a futó, dobó, ugró, hajító  sportolókat. Takács Boglárka, Krizsán Xénia és Nemes Rita részéről is első helyen szerepelt a köszönet a  drukkerek felé. 

A lelátón nem  a langyos szalonközönség tagjai legyezték magukat a hőségben, hanem a sajátjaik miatt a hangjukat felemelő szurkolók ezrei buzdították a magyar atlétákat. 

A véletlennek köszönhetően e sorok írója a Szombathelyi Dobó SE képviseletében érkezett edzők, versenyzők, szülők közvetlen közelében élhette át Halász Bence bronzérmét. A kalapácsvetésben 80.82 méteres dobással harmadik helyen végzett sportoló  minden rezdülését fokozott figyelem, kísérleteit pedig óriási  üdvrivalgás kísérte, miközben a női hétpróbázókat is volt ok ünnepelni, Krizsán negyedik és Nemes tizedik helyezése okán.

A show-t persze Halász köszöntése, majd örömszavai vitték el, aki az i-re a pontot azzal tette fel, hogy este megejt egy „grealishezést”, vagyis Jack Grealish lesz: amit ő csinált BL után – utalva az angol futballista nyári turnéjára.

Szeles Bálint nem készült hasonlóra és talán pezsgőt sem kell bontani, esetében elegendőt jelentett átélni a csodát. Mert ez kétségtelenül az volt.

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!