Hazai pályán

2023.08.25. 12:54

Herczeg és Fekete sem jutott tovább péntek délelőtt

Sem férfi gerelyhajításban, sem női magasugrásban nem sikerült a bravúr a magyar versenyzőknek a Nemzeti Atlétikai Központban péntek délelőtt.

MW

Herczeg György a férfi gerelyhajítás selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A 19. atlétikai világbajnokság hetedik, pénteki napjának délelőttjén két magyar versenyzőnek szurkolhattunk. 

Női magasugrásban Fekete Fédra, férfi gerehlyhajításban Herczeg György képviselte a magyar színeket.

Herczeg kiesett

A 19 éves Herczeg György 76,18 méterrel zárta a férfi gerelyhajítás selejtezőjét, amivel nem jutott döntőbe pénteken a budapesti atlétikai világbajnokságon. 

Herczeg az idei év nyolcadik legjobb eredményével érkezett a vb-re, miután júliusban egy ausztriai verseny 84,98 méterrel új országos csúcsot hajított, így nem volt esélytelen a döntőbejutásra sem, még ha ez nem is volt elvárás vele szemben, elsősorban a tapasztalatszerzés lehetett a cél.

Az olimpiai bajnok Németh Miklós tanítványa, aki három hete U20-as Európa-bajnokságot nyert, a B csoportban nem sokkal dél előtt kezdte meg versenyét. A kvalifikációs szintet 83 méterben határozták meg, de az A csoport végeredménye alapján előzetesen azzal lehetett számolni, hogy 80 méter körüli dobással már be lehet jutni a fináléban.

A fiatal dobó 72,31 méterrel kezdett, majd a másodikra 76,18-ra javított. Az utolsó kísérleténél a közönség óriási biztatásban részesítette, de dobása nem sikerült, le sem mérette, s végül a 23. helyen zárt.

A selejtező ezúttal nem csupán a tapasztalatlan magyar dobónak jelentette a végállomást, ugyanis a legutóbbi két vb-n győztes granadai Anderson Peters és a 2015-ös világbajnok kenyai Julius Yego sem jutott döntőbe, amibe a 12., utolsó helyen a moldovai Andrian Mardare került be 79,78 méterrel.

Nincs meg a szint Feketének sem

Fekete Fédra búcsúzott a női magasugrás selejtezőjében pénteken a budapesti atlétikai világbajnokságon, tudósított az MTI. 

A 25 éves magyar versenyző a világranglista 60. helyezettjeként várhatta a selejtezőt, 

amelynek 35 fős mezőnyében övé volt a leggyengébb egyéni eredmény. Fekete 1,87 méteres legjobbját idén és teremben ért el, miközben a döntőbe jutáshoz szükséges szintet 1,94 méterben határozták meg, avagy a legjobb 12 folytathatta a fináléban.

A Budapesti Honvéd atlétája már 1,75 méteren elkezdte a versenyt, ezt elsőre teljesítette, az 1,80-on pedig másodikra jutott túl.

Az 1,85 méter viszont már nem sikerült, így búcsúzott a vb-től.

FEKETE Fédra
Fekete Fédra a női magasugrás selejtezőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon 
Fotó: Derencsényi István / Forrás: MTI

Élveztem a versenyt, nagyon jó volt. Azt kicsit sajnálom, hogy nem lett meg az 1,85, de így is boldog vagyok, hogy itt lehettem

 – nyilatkozta az MTI-nek Fekete Fédra, akinek az első két kísérlete kifejezetten rosszul sikerült 1,85 métren, harmadikra viszont nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy átjusson a léc felett. 

A sarkammal húztam le. Sajnálom, hogy nem az volt az első azon a magasságon. Az első kettőnél túl közel voltam és nem jött ki a támasz, a harmadiknál mentem hátra a megfelelő távolságra.

A BHSE ugrója kiesése után még nem jött ki a pályáról, hanem nézte a többieket, köztük a két legnagyobb favoritot, a címvédő ausztrál Eleanor Pattersont és az ukrán Jaroszlava Mahucsihot.

A felnőttek között ez volt az első nagy világversenyem. Örülök, hogy bennmaradhattunk nézni a legjobbakat. Nagyon élveztem

– jegyezte meg a magyar sportoló, aki a jövőben arra fog törekedni, hogy több hasonló nagy versenyre ki tudjon jutni.
A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!