Otthonosabb és gyorsabb

2019.06.12. 15:20

A számítógépes nyelvvizsga kevésbé stresszes, mint a hagyományos

Sokkal kevesebb stresszel jár a számítógépes nyelvvizsga, mint a hagyományos, papír alapú.

Forrás: Shutterstock

Erről beszélt az MTI-nek Czifrik-Keszthelyi Barbara, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) oktatásszervezője.

A TIT idén vezette be a hagyományos nyelvvizsga mellett a számítógépes vizsgalehetőséget. Az első félévben

országszerte több száz vizsgázó próbálta ki az új módszert,

akik arról számoltak be, hogy sokkal nyugodtabbak voltak a vizsgán.

A számítógép-használat, a billentyűzeten írás a fiataloknak „otthonosabb”, mint a kézírás, ráadásul a vizsgázóknak így nem kell attól tartaniuk, hogy a feladat javítója nem tudja elolvasni az írásukat, vagy esetleg a külalak alapján ítélik meg őket.

Czifrik-Keszthelyi Barbara kitért arra: a TIT számítógépes vizsgáin a levélírás feladat is a fiatalok szokásaihoz igazodik, így e-mailt, illetve blogot kell írniuk a vizsgázóknak.

A vizsgára ugyanannyi idejük van a diákoknak, mint a hagyományos feladatsor kitöltésére, de a számítógépes vizsgánál az egyes készségeket számon kérő feladatsorok (levélírás, szövegértés, nyelvtan) elvégzése után továbbléphet a vizsgázó, míg a papíralapú vizsgánál csak a feladatsorra szánt idő elteltével kezdheti el a következőt.

Az egyes feladatsoron belül a vizsgázó ugyanúgy visszaléphet a számítógépes vizsga kitöltésekor, mint a papíralapú vizsgánál.

A számítógépes vizsga további előnye, hogy

sokkal gyorsabb az adminisztráció:

elég másfél héttel a vizsga előtt jelentkezni rá, és már a vizsga utáni hetedik munkanapon megnézheti az eredményt a vizsgázó, míg a hagyományos vizsgánál csak a 30. napon tudhatja azt meg.

Jelenleg angolul, hamarosan németül

A TIT-nél egyelőre angol nyelven lehet számítógépes nyelvvizsgát tenni, de már készül és reményeik szerint még az idén akkreditálják a német számítógépes vizsgát is.

A nyelvvizsgaközpontnál évi hét alkalommal, idén még háromszor lehet nyelvvizsgázni Budapesten és 11 vidéki nagyvárosban.

A TIT számítógépes vizsga időpontjairól és a vizsgára jelentkezés részleteiről az ixam.hu oldalon lehet tájékozódni.

Borítóképünk illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!