Digitália

2023.12.18. 06:00

Zavaros halandzsába kezdett a NASA Voyager 1 űrszondája

A híres űrszonda ismétlődő egyesek és nullák sorozatát kezdte sugározni, és a mérnökök megoldás után kapkodnak.

MW

Forrás: Caltech/NASA-JPL

A NASA ikonikus űrszondája számítógépes hiba miatt nehezen tud kommunikálni a Földdel, ezért a mérnökök több évtizeddel ezelőtt kiadott kézikönyveket lapoznak, hogy kitalálják a negyvenhat (46!) éve zajló küldetés zavarának megoldását.

A még 1977-ben felbocsátott Voyager 1 jelenleg több mint 15 milliárd mérföldre (24 milliárd kilométerre) van a Földtől.

Az űrszonda a Naprendszer külső régióit kutatja, de a most nem tud tudományos vagy mérnöki adatokat visszaküldeni a három fedélzeti számítógépe egyikének hibája miatt – közölte a NASA.

Az űrszonda repülési adatközpontja (FDS) a Voyager tudományos műszereitől, valamint az űrszonda működésére vonatkozó mérnöki adatokat gyűjt. Ezeket az adatokat egyetlen csomagban egyesíti, s bináris kódban továbbítja a Földre a szonda egyik alrendszerén, a telemetriai modulációs egységen (TMU) keresztül.

Az FDS-nek és a TMU-nak azonban problémái vannak az egymással való kommunikációban. Ennek eredményeként a TMU elkezdett halandzsa adatokat küldeni a küldetés vezérlésének egyesek és nullák olyan ismétlődő mintájában, ami elakadásra utal. A küldetést Földről irányító csapat úgy véli, hogy az FDS kommunikációja hibásodhatott meg.

„A múlt hétvégén a csapat megpróbálta újraindítani az FDS-t, és visszaállítani a problémák előtti, jó állapotába, de az űrszonda még mindig nem ad használható adatokat” – írja közleményében a NASA.

A Voyager 1 és testvérhajója, a Voyager 2 hosszabb ideig működött, mint bármelyik más űrhajó a történelemben.

Ami lenyűgöző bravúr, de különleges kihívásokkal jár. Hogy kijavíthassák az űrszonda üzemzavarát, a NASA mérnökei átkutatják azokat a korabeli dokumentumokat, amelyeket évtizedekkel ezelőtt írtak. „Így a csapatnak időbe telik, amíg rájönnek, hogy egy új parancs hogyan befolyásolhatja majd az űrszonda működését.”

Az űrszonda annyira messze van, hogy 22,5 óra kell ahhoz, hogy a Földről érkező parancsok elérjék a Voyager 1-et és fordítva. Ez magyarul azt jelenti, hogy az irányító csapatnak 45 órát kell várnia, hogy megtudja, az általuk kiküldött parancs eredményes volt-e.

Nem ez az első alkalom, hogy a Voyager 1 érthetetlenné vált. Tavaly az űrszonda olyan téves telemetriai adatok továbbításába kezdett, amelyek nem egyeztek a tényleges helyével és tájolásával. Akkoriban a NASA mérnökei rájöttek, hogyan kell a távolból megoldaniuk a problémát.

Néhány kisebb akadozás ellenére az öreg űrhajó még mindig elég jól teljesíti a NASA leghosszabb ideig működő küldetésében. A Voyager 1 2012 augusztusában kelt át a csillagközi űrbe, hogy tanulmányozza a külső Naprendszert és a Nap helioszféráján túl, és messzebbre utazott a Földtől, mint bármely más űreszköz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!