Digitália

2024.01.10. 06:00

Még idén bekerül a ChatGPT a Volkswagen autóiba (videó)

Így szólunk az autóhoz: „IDA kérlek, mutasd meg, merre van a legközelebbi indiai étterem!”

MW

Forrás: Volkswagen

A német autógyár a tegnap megnyílt CES elektronikai vásáron, Las Vegasban mutatta be első ChatGPT-vel ellátott járművét, amely a második negyedévtől elérhető lesz az európai vásárlóknak.

A chatbot a VW teljes kínálatában megjelenik, beleértve a Tiguan, Passat és Golf modelleket, s a gyártó elektromos járműcsaládját.

Az IDA nevet kapott, egyedi ChatGPT integrálja az OpenAI által kifejlesztett társalgási mesterséges intelligenciát a járműbe épített hangasszisztensbe. Magyarul, a vezető természetes párbeszédet folytatva adhat navigációs utasításokat, beállíthatja a légkondicionálást, bármilyen kérdést feltehet. A VW alábbi rövid videójában Ewan McGregor társalog a kocsijával:

A mesterséges intelligencia mindent megtesz a sofőr kényelméért: megemeli a hőmérsékletet, ha azt hallja, hogy „fázom”, megmutatja a legközelebbi indiai éttermet, mikor elhangzik, hogy „vajas csirkét akarok”.

Az egész szolgáltatás aktiválásához csak azt kell mondani a hangsegédnek, hogy „Hello IDA”, vagy a kormányon lévő gombot lenyomni. IDA pedig eldönti, hogy egy járműfunkciót kell végrehajtani, úti célt keressen, vagy módosítsa a hőmérsékletet.

Forrás: Volkswagen

Mostanáig az autókban működő – meglehetősen primitív – hangasszisztensekkel nehezen lehetett kommunikálni. Számos mai jármű beszéd-asszisztens képes egyszerű feladatokat elvégezni, mint például bekapcsolja az ülésfűtést, jégmentesíti az ablakokat – de gyakorlatilag nincs a beszédkészségük, nem teljesítik a bonyolultabb navigációs kéréseket. Gyakorta kell újra és újra ismételni nekik a teendőket. Az IDA-val új fejezetet nyitnak a sofőr-autó kapcsolatban, vallja a  Volkswagen.

A gyártó ígéri, hogy az OpenAI sem fér majd hozzá a vezetési statisztikákhoz, mivel a VW szerint a kérdéseket és válaszokat „a lehető legmagasabb szintű adatvédelem biztosítása érdekében azonnal törlik”.

A megoldást kritizálók felhívják a figyelmet a ChatGPT azon hajlamára, hogy időnként kitaláljon dolgokat, ha éppen nem tudja a helyes választ: szerintük érdemes lesz a jármű vezetőjének mérlegelnie a javaslatait.

A ChatGPT és más chatbotok időnként hamis információkat szolgáltatnak, az OpenAI számos rágalmazási és szerzői jogsértési per célpontja lett.

Míg más autógyártók „tesztelik” a ChatGPT autós használatra való alkalmasságát, a VW merészen, elsőként beépíti az autóiba. Nem csoda, hogy a világ egyik legnagyobb autógyártója a sok csalódást keltő 2023-as év után valami igazán menő, divatos megoldás után nézett. Felugrásuk a száguldó mesterséges intelligencia vonatára talán éppen ilyen látványos lépés lehet, ami feledtetheti a gyengébb értékesítési adatokat, szoftverhibákat és elbocsátásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!