Digitália

2024.01.24. 06:00

Miért hatalmas lépés a robotikában ahogy ez a humanoid kávét főz?

A Figure amerikai cég közzétette videóját egy kávét főző robotról. A Live Science pedig elmagyarázta, mire kell figyelni a videóban.

MW

Forrás: Figure

A Figure kaliforniai székhelyű robotikai cég, amely egyébként pár napja írt alá megállapodást a BMW autógyárral, bejelentette, hogy humanoid robotokat fog szállítani a gyárnak.

A címben említett, alábbi videóban a Figure 01 nevet kapott humanoidjuk kávét főz, s – mintegy mellékesen – nagyon fontos előrelépést illusztrál az AI robotika fejlődéséről. Érdemes megnézni, mindössze másfél perc.

Fontos megemlíteni, hogy a Figure 01 nem kávéfőzésre betanított, hanem általános funkciójú robot. (Mint kiderült, például a BMW-nek autókat fognak szerelni.)

Első lépésben a demózó férfi a Figure 01-et megkéri, hogy „Hé, Figure 01! Készítenél nekem egy csésze kávét?”

Figure 01 megérti a beszédet, kinyitja a kávéfőző fedelét, finoman megfogja a kapszulát és a helyére illeszti.

Lezárja a fedelet, és megnyomja a gombot.

Türelmesen várja, hogy a kávé elkészüljön.

A férfi elveszi a bögrét, és megköszöni Figure 01-nek.

Első pillantásra a kissé nehézkesen elvégzett, egyszerű műveletsor úgy néz ki, mintha Figure 01-et betanították volna kávéfőzésre, és most automatizáltan lejátszaná az előre meghatározott feladatsort. Amit már évtizedek óta látunk különféle feladatokra specializálódott célrobotoknál.

A Live Science azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ez a robot nem végrehajt, hanem megtanulta, hogyan kell kávét főzni és tanult az előző tesztek során elkövetett hibáiból: másként, javítva végzi el a feladatát. Korábban például a kapszula behelyezése okozott neki gondot.

A legtöbb embernek könnyen megy a kávéfőzés, holott sok motoros készséget igényel: fel kell nyitni a fedelet, megnyomni – nem is erősen, nem is gyengén – egy gombot, és felemelni a csészét anélkül, hogy a kávé kiömlene. Ez precíz manipulációt igénylő, rendkívül összetett feladat egy robotnak.

Figure 01 viszont nem előre programozva készíti a kávét, hanem pusztán a kávékészítésről szóló videókból tanulta meg a teendőit, megfigyeléssel.

„A robot szeme nemcsak azt látja, hogy mi történik a kávéfőzési folyamatban. Nemcsak megfigyeli, hanem elemzi a folyamatot, és gondoskodik arról, hogy minden a lehető legjobban menjen” – mondta a Live Science-nek Max Maybury, az AI Product Reviews társtulajdonosa.

Mabry Claire Walsh, az Open Data Institute professzora szerint „Figure 01 mozdulatai lenyűgözőek, készsége és főként az önkorrekciós képessége előrevetíti a jövőbeli fejlesztéseket ezen a területen”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!