drágaság

2019.01.06. 16:33

Csaknem egymilliárd egy tonhalért? Van, aki szerint jó üzlet

Szuperrekorddal indultak az újévi árverések Tokió új halpiacán.

Egy japán étteremlánc 333,6 millió jent (868,9 millió forint) fizetett egy 278 kilós kékúszójú tonhalért az új év első árverésén szombaton az új tokiói halpiacon, és ezzel csaknem kétszeresen múlta felül saját korábbi rekordját.

„Nem számítottam rá, hogy ilyen magas lesz az ár, de egy pompás tonhalat sikerült megszereznünk, és remélem, hogy vendégeink élvezni fogják”

- mondta Kimura Kijosi, a Kiyomura Corp. elnöke.

2011 óta csaknem minden alkalommal a Sushizanmai szusivendéglőláncot működtető cég tette a legjobb ajánlatot a legjobb minőségű tonhalra, a korábbi rekordként 2013-ban 155,4 millió jent (405 millió forintot) fizetett egy 222 kilós kékúszójú tonhalért, kilónként 700 ezer jent (1,8 millió forint). Az új, tojoszui halpiacon szombaton elárverezett tonhal kilónként 1,2 millió jenért (3,1 millió forint) kelt el.

A híres tokiói halpiac év eleji első, nagy médiafigyelem övezte árverésein elért elképesztő árak nem a valós értéket tükrözik, hanem reklámcélokat szolgálnak. A Kiyomura Corp. által szombaton megvásárolt tonhalat sem a valós bekerülési értékén adják el, hiszen így darabonként körülbelül 22 ezer jenért (57,3 ezer forint) kellene árusítaniuk a rizsbe és algába göngyölt nyershalfalatkákat.

A rekorder tonhalat is a szokásos, legfeljebb 398 jenes (1036 forintos) darabonkénti áron adják el, attól függően, hogy az állat mely részéből származik. A cég úgy becsüli, hogy a 278 kilós tonhal 15 ezer darab szusira elegendő.

A japán főváros egyik turisztikai nevezetességének is számító halpiac tavaly költözött el régi, elavult helyéről, Cukidzsi negyedből Tojoszu városnegyedbe, ahol a korábbinál 1,7-szer nagyobb területen, sokkal jobb higiénés körülmények között működhet.

Borítókép: Az a bizonyos hal /

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában