Fokozódó változás

2022.01.14. 13:50

A világ 6. legmelegebb éve volt 2021 a mérések kezdete óta

Az Északi-sarkvidék ráadásul a globális átlagnál háromszor gyorsabban melegszik a NASA és a NOAA mérései szerint.

 Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ, a NOAA az újonnan bemutatott hőmérsékleti adatok alapján közölte, hogy a világ 6. legmelegebb éve volt 2021 a mérések kezdete óta. A tudósok szerint a rendkívül meleg év egy hosszú távú felmelegedési trend része, amely gyorsulni látszik.

A NASA, a NOAA és a Berkeley Earth monitorozócsoport is csütörtökön mutatta be az elmúlt év globális hőmérsékletére vonatkozó méréseinek eredményeit, amelyek szerint a tavalyi értékek nem maradtak el nagy mértékben a szélsőségesen meleg 2016 és 2020 adataitól.

A NASA adatai szerint a tavalyi év 2018-cal holtversenyben volt a 6. legmelegebb esztendő, amíg a NOAA mérései szerint 2021 2018-at megelőzve lett a 6. legmelegebb év. A Berkeley Earth adatai is a 6. helyre sorolják a tavalyi évet.

A hosszú távú trend nagyon egyértelmű. És ez miattunk van. Nem fog elmúlni, amíg nem hagyjuk abba a szén-dioxid légköri mennyiségének növelését – hangsúlyozta Gavin Schmidt klímakutató, a NASA vizsgálati csapatának vezetője.

A NASA és a NOAA egyetért abban, hogy az elmúlt 8 év a 8 legmelegebb volt a rendszeres mérések 1880-as kezdete óta. Adataik szerint a globális hőmérséklet 10 év átlagát számítva 1,1 fokkal magasabb, mint 140 éve. Az elmúlt 10 év volt a legmelegebb évtized a mérések kezdete óta. A NOAA megállapítása szerint a globális átlaghőmérséklet tavaly 14,7 fok volt.

A legnagyobb mértékű melegedés az északi féltekén tapasztalható. Az Északi-sarkvidék ráadásul a globális átlagnál háromszor gyorsabban melegszik a mérések szerint.

Az elmúlt évben 25 ázsiai, afrikai és közel-keleti ország, köztük Kína, Nigéria, Banglades, Mianmar és Dél-Korea tapasztalta meg az eddig mért legmelegebb nyarat a Berkeley Earth szerint.

A NASA és a NOAA számításai szerint 1976 volt a legutolsó év, amikor a Föld hűvösebb volt az átlagnál.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata, a C3S szakértői úgy számoltak, hogy 2021 a világ 5. legmelegebb éve volt a mérések kezdete óta, a 2021-es nyár pedig a 2010-est és a 2018-ast megelőzve a legmelegebb volt Európában. Adataik szerint is 2020 és 2016 volt a 2 legmelegebb év.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!