csak ügyesen

2017.11.27. 21:52

Tökéletes házigazda lehet, ha figyel erre a kis trükkre

Mindig túl sokat vagy éppenséggel túl keveset főz a vendégeknek? Mostantól ilyen nem fordulhat elő.

Családi ünnepek és vendégségek előtt hasznos lehet a mennyiségek kikalkulálásához a Mindmegette összefoglalója, amely abban segít, mit tegyen, ha több személyre kell vásárolnia, illetve főznie, mint ahánnyal a kiválasztott recept számol.

Az étel jellegén kívül azt is vegye figyelembe, hogy milyen korosztályúak és étvágyúak a meghívottak – máskülönben sok maradékot hagynak a tányéron a gyerekek és a madárétkűek, vagy éppenséggel korgó gyomorral kelnek fel az asztaltól az örökké éhes kamaszok és a nagy bendőjű felnőttek!

ÁTLAGOS ADAGOK EGY FŐRE

Az ajánlott készétel-, valamint nyersanyagmennyiségek egy felnőttre vonatkoznak.

Előétel

Leves: 2,5 dl

Hal: 10-12 dkg

Hús: 5-8 dkg

Saláta: 10-22 dkg

Főétel

Leves: 3-5 dl

Főzelék: 2,5 dl

Halfilé: 15-20 dkg

Hús csont nélkül: 12,5 dkg (vagy 2 szelet)

Hús csonttal: 15-25 dkg

Darált hús (pl. fasírthoz): 8-12 dkg

Ragu, göngyölt hús: 9 dkg

Tészta: 12,5 dkg

Teljes kiőrlésű tészta: 10 dkg

Zöldség (pl. rakottashoz): 30-40 dkg

Rizs (pl. rizottóhoz): 8-12 dkg

Száraz hüvelyesek (pl. főzelékhez): 10-12,5 dkg

Köret

Saláta: 10-22 dkg (fajtától függően)

Friss zöldség: 25-30 dkg

Burgonya: 20-25 dkg

Rizs vagy tészta: 8-10 dkg

Mártás: 1-1,5 dl

Desszert

Gyümölcs: 20-25 dkg

Édesség (pl. sütemény): 15-20 dkg

Jó tanács: a vendégség után írja fel magának, hogy elég vagy éppen túl sok volt-e az étel! Ez megkönnyíti a dolgát a következő alkalommal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!