nehéz döntés volt

2019.10.13. 11:19

Kiderült, melyek a legjobb magyar sajtok

A magyar sajtok legnagyobb seregszemléjén három kategóriában választotta ki a zsűri a legjobb minőségű sajtokat.

A VII. alkalommal megrendezett Magyar Sajtmustrán három kategóriában nevezhettek a versenyzők, juh-, tehén- és kecskesajt mintákat kóstolhattak a zsűri tagjai. 121 sajt közül számos kiemelkedő termék érkezett, nehéz volt a nemzetközi és hazai bírálóbizottság döntése.

Arany minősítést nyert Ficsor Árpád sajtja: Paraszt Sajt Svájcer Fotó: Páczai Tamás

Feldman Zsolt államtitkár az elismerő oklevelek átadása előtt köszöntőjében kiemelte, „a magyar sajt közös ügyünk, elismertségének növelése napjaink feladata. Éppen ezért örülünk az olyan lehetőségeknek, mint ez a rendezvény, ahol a minőséget és szakmaiságot testközelből tapasztalhatják meg a fogyasztók. Hálát adhatunk mind az egyre bővülő termékpalettáért, mind a sajtkészítők szaktudásáért is. Köszönetet érdemelnek a töretlen hitért, amely vezérli munkájukat. A magyar sajttermelés az utóbbi években nagy fejlődésnek indult. Ezt a lendületet és elszántságot mutatják a díjazott termékek is.”

Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének alelnöke szerint a sajtkészítők összefogása a legnagyobb hozadéka a mai rendezvénynek. A mostani hetedik sajtmustrán tapasztalták meg igazán, hogyha a szakma együttműködik, számos új lehetőség nyílik meg a számukra.

Arany minősítést nyert Gyugos Bence sajtja: Parenyica Sajt Fotó: Páczai Tamás

Egész hétvégén Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között lehet megízlelni hazánk legfinomabb sajtjait és lehetőség nyílik olyan sajtkészítőkkel találkozni, akik évszázados hagyományokat ötvöznek modern technikákkal. A rendezvény keretében bepillanthatunk műhelytitkaikba, és érdekes programok segítségével elmélyülhetünk a sajtkészítés tudományában.

Az úgynevezett Sajtvásár mellett számos izgalmas programmal várják az érdeklődőket: „Sajt és pezsgő” címmel tart kóstolással egybekötött előadást Domián Emese nemzetközi borakadémikus. A többsátras Sajtműhelyben bepillanthatunk a kulisszák mögé, készül óriássajt és rekord méretű parenyica is. A gyerekeket idén is a Sajtkukac kreatív játszótér köti majd le izgalmas feladatokkal. Ezenkívül könnyed swing zene kíséretében van mód a kötetlen együttlétre.

Arany minősítést nyert Reményik Kálmán sajtja: Balaton „Kékszalag” Fotó: Páczai Tamás

Arany minősítést nyertek el az alábbi sajtok:

Paraszt Sajt Svájcer – Ficsor Árpád

Parenyica Sajt – Gyugos Bence

Balaton „Kékszalag” – Reményik Kálmán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!